Alamar's chest

Aktuality

Czech open - Pardubice 2023!
| Neděle 30.července 2023, 19:51

Dne 22. 7. 2023 se konalo v rámci Czech openu další otevřené mistrovství ČR v bughouse (holanďanech). V turnaji startovalo 11 týmů (o jeden tým méně než loni). Turnaj se hrál zase tempem bronstein 2 minuty na partii a 2s/na 1 tah (Letos se řešilo, zda se bude hrát tempem bronstein 2min a 3s/na 1 tah nebo tempem 2minuty a 2s/ na 1 tah. Cílem bylo řešit schovávání figur. Bylo tedy dohodnuto tempo bronstein 2m/2s s tím, že bude kontrolováno schovávání figur. V rámci vylepšení se připravil pro hráče odkládací prostor. Ten byl reprezentován čtvrtkami s poličky pro figury. Toto opatření bylo hráči v turnaji kvitováno jako přehledné a smysluplné.). Vzhledem k počtu týmů se hrálo každý s každým na 4 partie (prostřídaly se všechny kombinace), vítězem byl tým s nejvyšším počtem bodů. Letos v turnaji nebyl žádný zahraniční, který by bojoval o nejvyšší pozice. V turnaji jsem startoval se spoluhráčem Dušanem Škaloudem. Část turnaje a některé zápasy máme natočené na videu se zvukem (Umožňuje to čtenáři zprostředkovat partie z turnaje.).

V prvním kole jsme měli volno. Naši hlavní soupeři dvojice Tajovský, Menčík vyhrála jen 3:1 (hned v úvodu ztratili cenný bod se zahraničním soupeřem). Druzí soupeři o medaile dvojice Čechura, Krása vyhrála 4:0.

V druhém kole jsme hráli proti týmu Stodola J., Stodola, M.. Vyhráli jsme celkem snadno 4:0. Dvojice Tajovský, Menčík a Čechura, Krása také vyhráli 4:0.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Wiewiora - Wilk. Bylo to další pohodové vítězství 4:0. Tajovský s Menčíkem měli volno a dvojice Čechura, Krása taktéž vyhrála 4:0.

Ve čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Tajovský, Menčík (FICS: Wir) . Jednalo se hlavní zápas o mistra ČR a vítěze. Vstupovali jsme do něj s náskokem 1 bodu. V první partii se dostal Dušan pod útok a vedle jsem musel jít dozadu (matila věž). Následně se u Dušana situace otočila, ale potřeboval koně a to na mé desce nešlo vzít. Tam lítaly jen "šikmé figury", sice v lepším poměru pro nás, ale to bylo. Časem se to u mne zhroutilo, takže 0:1. Ve druhé partii jsem měl na Martina T. výhodu, ale postupně se vytrácela. Krátce na to se zhroutila pozice u Wira a Dušan dal mat. Další dvě partie proběhly hladce, jako kdyby soupeři po první prohře odpadli. Vyhráli jsme tedy 3:1. Dvojice Čechura, Krása měla volno.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Kolbusovsky - Rous. Bylo to další pohodové vítězství 4:0. Oba naši konkurenti taktéž vyhráli 4:0.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Saffova, Motlíček . Akorát v poslední partii měli soupeři šanci zkomplikovat vývoj partie. Můj soupeř šel dozadu a pak už si moc nezahrál. Zbývající soupeři se ve vzájemném zápase potkali. Marek v první partii nedal 8x mat, takže prohra. Ve druhé partii dal mat, takže 1:1. Třetí prohráli, protože se nedomluvili (Marek byl velmi nervózní, zbytečně stresoval sebe a spoluhráče. "Možná, kdyby se stres generovaný Markem rozdělil mezi ostatní hráče, tak bychom to mohli nazvat mírným stresem".). Ve čtvrté partii to Marek zahrál "lážo plážo" a schytal to rychle, takže dvojice Tajovský, Menčík vyhrála 3:1, přitom to mohlo dopadnout opačně.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Čechura, Krása. První partii zkazil Marek, nechal se v zahájení obrat o pěšce. Pro ilustraci přikládám pozici z partie.
Pardubice 2023
Na obrázku je klíčová pozice z partie. Na mé desce mam výhodu a proto jsem nasadil dámu na h8, vzhledem k tomu, že se po vzetí stává zase dámou (pěšco - dámou) a mám koně na N@g7+. Naši soupeři si nedokázali včas říci o výměnu koně. Jediné kryti je N@h6. Na obrázku je vidět i slovní komunikace. Partie následně skončila matem. Celá bude dána během několika dnů do sekce komentované partie na tomto webu. Další dvě partie měly hladký průběh. Komplikace nastala až ve čtvrté partii. Dušan chtěl vyměnit dámu a mne dáma matila. Musel pak dámu krýt a dostal se pod útok. Marek potřeboval na mat jen pár figur. Smůlou bylo, že měli o něco horší čas. Figury, co potřebovali na mat, nešli vzít pro mat na druhé desce. Nakonec to finišovalo do pozice, kde Marek matí pěšcem, ale vedle následuje šest tahů, kde nelze nic vzít a je tam mat. Takže výhra 4:0. Tajovský s Menčíkem vyhráli 4:0 a zůstali stále ve hře a nutili nás k obezřetnosti.

V 8. kole jsme hráli proti zahraniční dvojici Orzech - Yakovenko . Hráli to hodně šachově, takže jsme je pomocí "čistého bugu" (chodí figury a soupeři nevidí hrozby) porazili snadno 4:0 (poslední partii nám úplně vzdali, ihned po skončení třetí partie). Dvojice Tajovský, Menčík zase ztratila, vyhráli jen 3:1, druhá dvojice Krása, Čechura vyhrála 4:0.

V 9.kole jsme hráli proti německé dvojici Schwerdt - Gehle . Bylo to snadné vítězství 4:0 (soupeři ztráceli čas v zahájení) . Tajovský s Menčíkem hráli proti dvojici Zedníček, Brož. Potřebovali je porazit, neboť to byli jejich konkurenti o druhé místo v ČR. Podařilo se jim zvítězit 4:0 a tím pomohli sobě i dvojici Čechura, Krása. Ti vyhráli jen 3:1.

V 10. kole jsme hráli proti další německé dvojici Pulter - Sallandt. Vyhráli jsme opět hladce 4:0. Tajovský s Menčíkem vyhráli 4:0. Dvojice Čechura, Krása vyhráli jen 3:1 proti dvojici Zedníček, Brož. To měli poslední partii prohrát a mohlo to být 2:2 (soupeři se špatně domluvili. Před posledním kolem jsme měli nedostižný náskok 5 bodů na druhé místo.

V 11. kole jsme hráli s dvojicí Zedníček, Brož . Vyhráli jsme hladce 4:0, soupeři doplatili na nezkušenosti v pozicích (nedokázali najit rychle řešení). Oba naši konkurenti taktéž vyhráli 4:0.

Konečné pořadí viz tabulka:

Konečná tabulka:

Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1. Jezbera, Škaloud 39690
2. Tajovský, Menčík 34562,5
3. Krása, Čechura 30439
4. Zedníček, Brož 24335
5. Pulter, Sallandt 21288,5
6. Schwerdt, Gehle 18238,5
7. Saffova, Motlíček 16182
8. Orzech, Yakovenko 13,5161,5
9. Stodola J., Stodola, M 13154
10. Wiewiora, Wilk 6,594,5
11. Kolbusovsky, Rous 562

Letos jsme tedy překazili hattrick brněnské dvojici. Dekuji za příjemnou hru spoluhráči Dušanovi Škaloudovi. Gratuluji druhému a třetímu tymu (Tajovský, Menčík a Čechura, Krása). Doufejme, že příští rok se sejdeme v hojnějším počtu.

Diskuze
SKAcz: Pozice na diagramu
| Neděle 30.července 2023, 22:05

Jinak po N@h6 by mohlo přijít možná Qxh7 a po N@f6 P@e5 pokud by u mně se hrálo např. Bxg5 Bxf2. Každopádně ta pozice u mne se může zdát atypická a skutečně to byla trochu zvláštní struktura zahájení co jsem hrál, vymyšlená pro bughouse speciálně ikdyž je otázka kdy všude se hodí.

SKAcz: Hláška apod
| Neděle 30.července 2023, 21:38

Letos bylo i několik vtipných situací, ta Markova hláška narážející na tu loňskou (což tedy nebylo v žádném případě takříkajíc v plánu aby se mu to podařilo zopakovat ;) ) a další. Uvidíme co vše bude i na videu apod.

SKAcz: tempo 2m & 2s vs 1m & 2s
| Neděle 30.července 2023, 21:34

Jinak gathering bylo super počínaje pátečním kde jsme hráli většinu partií 1 2 kde se méně stojí (což jak jsem zjišťoval pak namátkově by v podstatě nevadilo ani hráčům v tunaji a určitě by to stálo minimálně za zkoušku) tak i odpolední sobotní pokračování. Jen bych dodal, že vše proběhlo dobře i díky Ivošovi, který kromě toho, že jsme si s ním též dobře potrénovali nám dělal specializovaného pomocného rozhodčího.

SKAcz: Re Czech Open
| Neděle 30.července 2023, 21:29

Jen doplním, že tu první partii s Martinem jsem prohrál nakonec na čas po dlouhém obléhání.

Jinak z hlediska souhry to byl určitě jeden z našich nejlepších výkonů, a vybojovali jsme tím týmové bleskovkové perfo cca 2400. Takže díky za týmovou hru při níž jsme dbali i abychom šetřili síly a minimalizovali dramatické situace, přecijenom bylo v těchto dnech dost únavné vedro a to se vše počítá!

Jinak já letos můžu poděkovat i Wirovi za vítězství v Giovanni (kde jsme spolu hráli po dlouhé době a nakonec se v průběhu turnaje domluvili na vyhovujícím stylu a uhráli blesk perfo cca 2200)! V důsledku toho jsem ho samozřejmě ani náhodou nepodceňoval, ona koneckonců první partie ukázala, že to není radno mu dávat příliš prostoru k útoku, naštěstí pro nás zůstalo u té jediné :)

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět