Alamar's chest

Aktuality

Klatovy 2023 aneb Lomikare, Lomikare!
| Čtvrtek 6.července 2023, 16:47

Letos jsme zase vyrazili s Markem na turnaj v holanďanech do Klatov dne 4. 7. 2023. Název souvisí s naším tradičním a „hlavním osudovým soupeřem“. Tentokrát jsme cestovali až v den turnaje. Dorazili jsme 8 minut před začátkem turnaje (15 minut zpoždění vlaku). V turnaji bylo jen 5 dvojic. Hrálo se systémem každý s každým na dvě partie. Střídala dvojice, která měla černé. Body se počítaly olympijským způsobem, dohrávají se obě partie.

1.kolo

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Bukvaj M, Bukvaj J. Marek v první partii chtěl střelce a měl 30s navíc a opakoval dej mi střelce. U mne jsem upřednostňoval získání materiálu. Marek si mohl postát, ale nechtělo se mu. Nakonec střelce dostal a byl relativně spokojený. Vyhráli jsme 4:0. Hlavní soupeři měli volno.

2. kolo

Ve druhém kole jsme narazili na naše největší soupeře Kupsa M., Jun R., loni jsme skončili o 0,5 bodu před nimi. Byl to souboj o první místo. V první partii jsem vydělal figuru, vzápětí Marek ztratil 2 figury a věž. V tuto chvíli stačilo zastavit za naše soupeře nechat mne hrát s horším materiálem blicku a následně dohrát blicku vedle. Bylo by to to jednoduchá prohra 2:0. Naštěstí pokračovali v hraní a podařilo se mi vytvořit matící útok a sebrat dámu. Marek může dát mat, ale má málo času. Spadne mu figura a on ji jde na 30s dokonce sbírat místo, aby dal mat, šly mu další figury. Pak spadne na čas. Takže 1:1. Ve druhé partii Marek zase poztrácel materiál, stál jako „čuně“. U mne se soupeř nechal naštěstí zmasakrovat, takže 1:1. A to mi Marek krátce předtím než se soupeři vzdali, nabízí výměnu dam se ztrátou věže, což jsem zamítl. Tahle výměna by otočila vývoj na mé desce. Takže 2:2 a souboj, kdo zaváhá.

3. kolo

Ve třetím kole jsme měli volno, naši hlavní soupeři vyhráli jen 3:1 a mohli ztratit i víc. Šli jsme do posledních dvou kol s vědomím, že 2x 4:0 je výhra v turnaji.

4. kolo

V čtvrtém kole jsme hráli proti Roubal M, Váňa J.. V první partii jsem obral soupeře o materiál. Marek měl 2V, 2S, D proti 1V, 1S,1D. Takže věž a střelce navíc. Stačilo zdvojit věže na c sloupci a soupeře zničit. Místo toho následují hlášky: „Dej sem figury“, “ to je hrozný, ty nic nedáš“, „musím si to zařídit sám“, „proboha dej sem něco“. A to jsme měli přes 40s navíc. Nakonec jsme to vyhráli úplně hladce, ale poslouchat tyhle hlášky „bylo skvělé“. Byl by to skvělý námět pro divadelní hru, akorát nevím, jak ji nazvat. Takže 2:0, ve druhé partii stojíme na výhru můžeme dát mat. Marek ho mine. Vzápětí mu ho hlásím, že u mne je vyřešeno. Marek místo, aby se zamyslel, jak dál hrozit matem, tak vymění věže, aby se zbavil hrozeb. Vzápětí ustoupí nesmyslně dámou a nechá si dát mat. Takže 1:1 z pozice, co nešla nevyhrát. Takže jsme vrátili naše hlavní soupeře do hry. Vyhráli 4:0 a skóre se srovnalo.

5. kolo

V posledním kole jsme hráli proti Hlaváček O., Kváča F. V první partii Marek po soupeři hodil jen tak figuru, kdyby se soupeři lépe domluvili mohlo to být 1:1. Vyhráli jsme, takže 2:0 bylo doma. Ve druhé partii jsem soupeři sebral 5 pěšců proti jednomu. Marek hlásil, že to je hrozné, že nic nemá, ať mu dám nějaké figury. Holt to neumím hrát, protože 4 pěšce navíc jsou málo. Pak mi při macení bere figury a po partii říká: „buď rád, že jsem Ti je dal, nevím, jak by si to vyhrál“. Myslel jsem, že to je týmová hra, ale asi se pletu. Ještě, než Marek dal mat, tak spáchal jeden nemožňák (prohrával druhý). Byl tak nervozní, že ten druhý nemožný tah byl ve vzduchu. Výhra 4:0 nic neřešila, neboť hlavní soupeři, taktéž vyhráli 4:0.

Finále

Vše bylo stejné, tak se muselo v dodatkové partii mezi námi a dvojicí Kupsa M., Jun R rozhodnout o vítězi. Moc velká šance na výhru nebyla, neboť jsem šanci na úspěch tedy výhru 2:0 viděl 10%. Pravděpodobný výsledek byl 1:1 a opakování partii, dokud se nerozhodne. Měl jsem černé, takže jsem zkusil zariskovat na 2:0 výhru. Vznikla u mne těžká pozice, máme 40s navíc a Marek vedle nasadil koně, který znamenal u mne za oběť dámy m3. Naštěstí soupeři ho nevzali, možná nevěřili, že to dají s dámou méně. Markovi jsem řekl ať stojí, abych měl šanci to přežít. Po chvilce začal tahat a ještě mi do toho mluvit (Marek pak po partii prohlásil, stejně si byl mrtvý, takže už nehrálo roli, co jsem dělal). V pozici, kde jedna figura znamenala prohru se to těžko počítá. Udělal jsem chybu a dostal mat. Marek dohrával pozici s výrazně lepším materiálem. Soupeř mu napadne jednu dámu a Marek ji nechal stát místo výměny a hry na výhru. Za chvíli dostal ještě mat a bylo hotovo. Prohráváme 2:0 a jsme druhý.

Název článku je, protože nás po roce náš osudový soupeř dostihnul a předstihnul. Soupeřům gratuluji byli lepší, nebyla cesta, jak je porazit.

Diskuze
Wir: .
| Sobota 8.července 2023, 15:28

Nechapu, proc chodite hrat takove parodie.

SKAcz: Děs a běs
| Pátek 7.července 2023, 10:58

Byl by to skvělý námět pro divadelní hru, akorát nevím, jak ji nazvat.

no viz titulek třeba ;) Schopnost rušit spoluhráče je jedna z nejhrozivějších v jakékoliv verzi této skutečně týmové šachové hry a budí respekt vždy když se do budoucna rozhoduje s kým vytvořit tým ;)

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět