Alamar's chest

Aktuality

Diskuze o pravidlech
| Pátek 2.prosince 2022, 17:10

Schovávání figur

Největší problém je schovávání pro příležitostné hráče a ty co hrají šachy. Objevil se nápad, jak řešit schovávání figur. Vzhledek ke zkušenosti z pátečního tréningu před turnajem v bughouse na Czech openu a na základě zkušeností z různých turnajů. Mimo jiné řešili schovávání i na turnaji v Polsku.

Nápad spočívá v tom, že by mezi šachovnicemi byly čtvrtky pro odkládání figur (a na nich graficky vyznačen prostror pro figurky). Pro každý tým jedna čtvrtka. Toto by bylo jednoduché a srozumitelné pro instruování hráčů, vezmeš figuru a dáš ji do tohoto prostoru.

V kombinaci s rozhodčím by se jednalo o vyvážené řešení tohoto problému. Pak by na turnaji v Pardubicích mohlo zůstat tempo bronstein 2min a 2s na tah, pokud by se prokázala účinnost tohoto řešení.

Diskuze
SKAcz: bullet turnaj
| Neděle 1.ledna 2023, 11:47

Jinak asi nic nebrání uspořádat třeba i uzavřený turnaj v bullet bughose 2 0 v pátek a tam zajistit že budou hrát jen zkušení hráči fair play či pozvání apod. Rád si ho zahraju.

SKAcz: bullet
| Neděle 1.ledna 2023, 11:25

Již v začátcích když se začali hrát holanďany v prvních ofic pravidlech bylo, že lze zakrývat figurky v ruce, to bylo proto aby nevznikali problémy s tím. Později, v rámci sjednocení pravidel s tím co se hrálo ve světě na internetu se ukazování zavedlo. Jenže se zjistilo, že nikdo ve světě ve skutečnosti seriózně pravidla při hře za skutečnou šachovnicí neřeší. A jsou na to videa. Šach klasický šel mezitím cestou 3m+2s a tím vyřešil bourání figurek. V bughouse realtime ale narozdil od turnbased šachu je časovka vlastně pořád.Spomalit to lze jen udelanim z toho též turnbased (hrali by postupne wa ba wb bb wa ...) nebo bronstein (alias delay) tempem.

Závěr: jsou jen dvě cesty co ma smysl zkoušet klidně sudý, lichý rok:

Buď se povoluje schovávaní figurek v ruce plus tempo cokoliv od cca 2s Fišer alias inc či více za tah.

Nebo za b delay dostatečná na tah aby šlo schovávaní řešit domluvou bez narušení hry a znevýhodnění těch kdo dodržují pravidla. Momentálně 3s delay je návrh odsouhlasený.

Wir: 5k
| Pátek 2.prosince 2022, 23:49

Rikal jsem uz Dusanovi, napisu i sem: jsem ochoten zasponzorovat bughouse v Pardubicich v roce 2023 castkou 5000 Kc, a to za podminky, ze zustane zachovane tempo 2+2 delay, idealne i pro dalsi roky. Toto tempo se hraje uz 10 let, zadne vyznamejsi problemy se schovavanim figur nikdy nebyly. Pral bych si, aby to zustalo jako jakysi standard a nemenilo se to. Rozdeleni castky muze byt nasledujici: 1.misto 1500 Kc, 2.misto 1000 Kc, 3.misto 500 Kc, nejlepsi tym do 18 let: 500 Kc. Zbyvajicich 1500 lze rozdelit mezi rozhodci, poradatele, zprostredkovatele apod. Jestli bude mezi hraci nejaka "ctvrtka" je mi jedno - nepokladam to za nutne, ale pokud to nekomu pomuze, tak proc ne.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět