Alamar's chest

Aktuality

Klatovy 2022 holanďani!
| Středa 6.července 2022, 15:29

Včera 5. 7. 2022 se konal turnaj v holanďanech v Klatovech. Vycházelo to na státní svátek, tak jsme se s Markem Krásou dohodli, že tam vyrazíme. Je to sice trochu dál, ale turnajů v holanďanech (bughouse) je celkem málo, tak je potřeba si vážit každého pořadatele, co ho uspořádá.

Nejdříve jsme museli naplánovat cestu a reálnost příjezdu. Turnaj začínal v 9:00. Vzhledem k výluce (trať Praha - Plzeň) jsme naplánovali odjezd pozdě večer 4. 7. 2022, příjezd v noci do Prahy, pak přesun na Florenc a z ní odjezd autobusem do Plzně. Následně vlakem do Klatov. Na místě jsme byli v 8:00. Užili si ranního sluníčka, v 8:30 jsme byli v hrací místnosti.

Neodpustím si jednu příhodu z našeho cestování a nechám na posouzení čtenáři, zda by se chtěl rozhodnout stejně jako Marek. Marek říkal, že na Florenc trefí celkem snadno ať ho nechám nás vést. V Praze je celkem často, tak jsem mu věřil. Tak jsme vyrazili, došli na křižovatku, tam Marek na chvilku zaváhal a šli jsme cestou doprava. Jdeme, vyšli jsme na "nějaký ochoz". Za chvíli Marek ukazuje, vidíš pod námi je Florenc (byli jsme trochu na kopci). Zkoušíme chvíli jít, zda tam nebude nějaké cesta směrem dolů.

Pak Marek říká: "Projdeme touhle restaurací a vyjdeme na druhé straně domu." To jsem, jako nesmysl zamítl a šli jsme tedy zpátky. Následně přijdeme takové cestě co vypadá, že by mohla vést dolů, ale také nemusela (mohl to být výstupek). Marek říká: "Tudy se určitě dostaneme dolů a dojdeme na Florenc." Já jsem mu řekl: "Ve tři v noci, kdy nevidíš na cestu, pršelo a nevíš zda to vede dolů, to chceš riskovat? Máme, času dost, najdeme jinou cestu, není důvod riskovat, že se něco stane." Za chvíli jsem našel jinou osvětlenou cestu a snadno jsme došli na Florenc.

Turnaj měl odlišnosti v pravidlech, takže je představím, aby čtenář byl v obraze a rozuměl dalšímu popisu vývoje turnaje.

Tato pravidla byla vytvořena, aby hráči, co to hrají pravidelně, to neměli tak jednoduché. Také si příležitostní hráči mohli více zahrát a bylo to dramatičtější. Zároveň díky dohrávání druhé partie se muselo hrát více týmově.

Hrací tempo bylo 5 minut na partii a hráli se dvě partie po sobě. Takže maximum bodů z kola byly 4. Při prohře střídala poražená dvojice soupeře. Hrálo se systémem každý s každým. V turnaji startovalo 8 dvojic.

Před turnajem jsme vzhledem k pravidlům si připravila určité strategie (pravidla byla uveřejněná na webu turnaje). Samotná hra měla prověřit, jak to bude fungovat.

Průběh turnaje

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Jančík, Šobr. V první partii jsem černými ve variantě s obětí dámy a s následným dobráním figur dal mat. Můj spoluhráč Marek Krása měl o něco méně materiálu, ale jeho výhodou bylo, že měl v ruce koně. Soupeř neměl nic na nasazení. On ho ihned nasadil do výměny a bylo po partii. Ničím nehrozil a měl méně materiálu. Hrálo se ještě 2 minuty, ale bylo to už jen "mučení" (soupeř postupně utahoval šrouby). Takže 1:1. Hrál jsem to klasicky, jako to hrajeme, když výhra na je desce končí obě partie. Nenapadlo mne, že soupeř vzetím věže sice dostane mat, ale dává tím výhodu figury spoluhráči. Tohle pak vyžaduje úplně jinou hru od spoluhráče na druhé desce, musí si figur více vážit, neboť kdykoliv může jejich přísun ustat a musí to dohrát. Ve druhé partii jsem soupeře obral o materiál a tak jsme hladce vyhráli 2:0. Celkově 3:1 nebylo nic, ale byla to daň jiným pravidlům. Naši "předpokládání hlavní soupeři" Jun,Kupsa také vyhráli jen 3:1.

Ve druhém kole jsme hráli proti dvojici Jun, Kupsa. Začátek turnaje tedy začal zostra, šli jsme na hlavní konkurenty, již ve druhém kole. Marek na druhé desce nasazoval figurky "ležerním stylem" (hlavně, že jsou na šachovnici), měl jich o něco více. Soupeř naopak je začal nasazovat s hrozbou. Postupně se pozice Marka zhoršovala, na chvilku se zastavilo a tak vidím, jak Markovi hrozí mat. Ten Marek ignoroval nasadil figurku dopředu a tak to schytal. Vedle jsem měl sice výhodu, ale horší čas na dohrávání pozice. Naštěstí soupeř se 2x přehlédnul a vyplýtval figury do obrany v útoku (ihned jsem je zdarma dámou sebral, nešla dobrat kvůli matu) a pak už nemohl zabránit matu. Takže 1:1. Ve druhé partii Marek porušil naši dohodnutou strategii a zbytečně tam stál a nenapadal figury. Kůň u mne získával dámu s rozhodující výhodou u mne a výhodou u Marka. Po mém silném úderu jsem díky hrozbě získal pár vteřin lepšího času. Marek vzal koně, ale za cenu dámy (bez koně bychom riskovali prohru obou desek). Soupeři pak správně obětovali pozici na Markově desce a já musel hrát na 1,5 minutě proti 3 minutám "blicku" s horším materiálem. Na tom čase to nešlo uhrát, takže zase 1:1. Celkově tedy 2:2. Marek pak tvrdil, že toho koně za dámu neměl brát. Kdyby se tak nestalo, tak by on nezískal díky zisku dámy za toho koně matící útok u sebe a já bych hrál s o něco horším materiálem na své desce. Naše šance by tak byli 35 na 65, tohle jsem nechtěl riskovat. Lepší 2:2 a neztratit na hlavní soupeře nic, než mít ztrátu.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Hrdlica, Roubal. V první partii stál Marek na prohru, stačilo, aby jeho soupeř zahrál po Kd2 B@e3+, král musel Kd3 a bez možnosti ústupu by byla jen otázka času, kdyby nějaká figura zmatila bílého krále na c4 nebo b4 (kůň). Hlásil jsem Markovi, že stojím a kryju ho časem a on toho zahrál tak, že si do tohoto vlezl. Naštěstí soupeř dovolil Markovi zacouvat na c1 a tak jsme vyhráli obě desky. I druhou partii jsme vyhráli 2:0. Naši hlavní konkurenti naštěstí ztratili a vyhráli jen 3,5:0,5. Pozice u Marka vznikla jen díky tomu, že Marek hrál d4 a neuměl bránit Jf6, Jg4 a Jxf2. Vysvětlil jsem mu, že když bude hrát 1. e4, tak ten kůň se mu tam tak snadno nedostane. Než sledovat, jak mi další soupeři "servírují Marka na dušeno", tak měl nařízeno hrát e4.

Ve čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Gerner O., Gernert T. Postupně jsme je obrali o materiál, takže to byla pohodová výhra 4:0. Naši konkurenti též vyhráli 4:0 a obě družstva se začala vzdalovat ostatním. Kromě souboje vedoucích družstev, byl napínavý souboj ostatních za námi, bylo to tam hodně vyrovnané.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Vajdík, Řeřábek. Vyhráli jsme celkem snadno 4:0. Konkurence též vyhrála 4:0.

Nejzajímavější byl rozhovor po partii: Krása: "Ta tvoje matící technika Jezbyku je hrozná. To nevidíš jednotahové maty?"
Jezbera (já): Já jsem Ti bral figury navíc a stejně matil."
Krása: "Však já jsem taky matil."
Jezbera: "Jo těmi 7 figurami navíc, co jsem Ti dal. Jinak bys měl problém."
Na vysvětlenou na desce u Marka byla pozice s asymetrickým materiálem (dáma proti lehkým figurám)a soupeř měl 2 pěšce v ruce. Při dohrávání to mohlo skončit rovným materiálem a na horším čase jsem nevěřil v jistotu výhry. Marek by za mně zmatil a pak se děj vůle boží. Já věděl, že beru při macení figury navíc, mat tam stále je, soupeř nemůže nic dělat. Hrál jsem to přesně, tak aby to fungovalo v těchto pravidlech.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Bukvaj J., Bukvaj M. První partii jsme vyhráli snadno. Ve druhé partii jsme obrali soupeře o materiál, Marek měl na své desce o dámu a figuru víc. Přemýšlím, jak to vyhrát u mne, když se ozve od Marka: "Dej mi něco, vždyť nic nedáváš. To je hrozný." Měl výrazně lepší čas, mohl jsi počkat (tu dámu a figuru co jsem mu dal, to bylo málo). Vzal jsem mu koně, Marek dal po chvilce přemýšlení mat a byl spokojen. Vyhráli jsme u mne a zase tedy 4:0. Naše konkurence též 4:0.

Po partii zase následoval rozhovor: Krása: "Musíš mne přeci krmit figurami."
Jezbera: "Máš pravdu, otesánek se musí krmit."

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Studzinský B., Studzinský D. Vyhráli jsme celkem hladce 4:0. Konkurence také vyhrála 4:0. Kuriozitou byl soupeřův král, který byl na e1, pak se přesunul na g2 a následně jsem ho vyžíráním dohnal až na g8. Hrozil mu mat f6 p@f7 Se6xf7. Soupeř ničím nehrozil, tak jsem Markovi bral figury zdarma a kolem soupeřova krále "bylo černo".

Pořadí v turnaji bylo toto:

  1. Krása, Jezbera 25b z 28
  2. Jun, Kupsa 24,5 z 28
  3. Hrdlica, Roubal 15,5

Na závěr chci poděkovat spoluhráči za zábavný turnaj se sladkou tečkou na konci. Soupeřům za vynalézavou hru a korektní chování (nebyl nikde žádný problém). Pořadateli za uspořádání turnaje, příjemné prostředí v hrací místnosti a také že nás po turnaji odvezl na nádraží.

Diskuze
Alamar: Re: Souhra
| Středa 6.července 2022, 20:39

SKAcz : Oběť na f2/f7 figura za pěšce byla hodně účinná. I Markuš to neuměl bránit. Při obraně soupeři ztráceli materiál.

Alamar: Re: Jinak gratulace k vítězství pro HK
| Středa 6.července 2022, 20:37

SKAcz : Ještě jsme nevyhráli v Brně, ani v jižních Čechách. Pokud se nemýlím, tak asi 7x v Ostravě.

SKAcz : Jinak gratulace k vítězství pro HK
| Středa 6.července 2022, 19:07

Kolik vlastně máte na kontě vítězství v neklasickych holandanech ? Resp. kolik turnaju v ruznych pravidlech jste vyhrali, to už bude pěkná sbírka vítězství a dobrodružných cest počítám.

SKAcz : Souhra
| Středa 6.července 2022, 19:02

Zajímavé se na těchto pravidlech zdá být, že vždy je třeba vlastně vyhrát bez obětí, výhra s obětí materiálu je vlastně remíza. Zajímavé též muselo být uplatnění pěšců, kteří jsou velmi slabí a fungují jen jako taktický nástroj, resp. mají hodnotu jen toho co vezmou.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět