Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2021
| Neděle 1.srpna 2021, 19:04

Dne 24. 7. 2021 se konalo v rámci Czech openu další otevřené mistrovství ČR v bughouse (holanďanech). Letos byla situace kvůli Covid -19 částečně jednodušší, bylo větší rozvolnění než loni na podzim, ale stejně řada lidí na festival nepřijela. Otázkou bylo, kolik bude týmů a jaká bude účast. Nepočítali jsme s víc, jak 8 týmy. Musím pochválit Marka Krásu za jeho iniciativu, která vedla k hojnější účasti týmů na turnaji. V turnaji nakonec startovalo 12 týmů. Turnaj se hrál zase tempem bronstein 2 minuty na partii a 2s/na 1 tah. Vzhledem k počtu týmů se hrálo každý s každým na 4 partie (prostřídaly se všechny kombinace), vítězem byl tým s nejvyšším počtem bodů. Překvapením byla účast velmi silného polského hráče Reza Vojciech (Rezacz - internetový nick). Pozn.: Hrál hlavní turnaj, tak jsi přišel zahrát.

V prvním kole jsme hráli s německým týmem: Kruse - Knopf. Zahájili jsme dobře a to pohodovou výhrou 4:0. Soupeři hráli pomalu a tak jsme mohli snadno využít výhody lepšího času. Naši přímý konkurenti Tajovský, Menčík měli kolo odložené, neboť měli za soupeře simulujícího Dušana Škalouda, který byl na cestě. Pozn.: letos turnaj oficiálně začínal už v 9:00, což bylo nečekané posunutí Rezacz taktéž se svým spoluhráčem vyhráli 4:0.

V druhém kole jsme hráli proti simulujícímu Dušanovi Škaloudovi. Hned v první partii jsme se dostali do nepříjemné pozice. Dařilo se mu držet čas, takže to skončilo oboustranným pádem praporku a tedy remízou. V dalších dvou partiích jsme se štěstím zachránili hodně podezřelé partie (bylo to tak 35:65 v náš neprospěch ta pozice). Ve čtvrté se to Dušanovi nepovedlo a snadno jsme odvrátili jeho brejk. Takže 3,5:0,5 nebyl špatný výsledek. Čeští konkurenti vyhráli 4:0 a Poláci vyhráli nad dvojicí Kratochvíl, Novák jen 3:1.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Šulcová, Liška. První tři partii proběhly hladce, akorát ve čtvrté se začali dít věci. U Ivoše jsme museli obětovat dámu, měli lepší pozici, i u mne byla výrazně lepší, akorát jsem úplně přehlédl, že mi hrozí mat. Sebral jsem dámu a nechal si dát D@h2+ mat. To se mi dlouho nestalo a při tom jsme stáli lépe. Výsledek 3:1 byl špatný a zhoršil nám naši pozici. Oba konkurenti vyhráli 4:0.

Ve čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Krása, Stodola. Vyklubala se z toho pohodová výhra 4:0, naši soupeři nedrželi čas a trpěli pak na to. Oba naši konkurenti, zase vyhráli 4:0.

V pátém kole jsme hráli na dvojici Kratochvíl, Novák. První tři partie, jsme zase vyhráli bez problémů, ve čtvrté zase došlo k problémům. Měl jsem matový útok a mohl jsem ho zahrát dvěma cestami. Vybral jsem si cestu (Ta druhá cesta byla zafixovat soupeře a ať se brání. Obrana byla hodně složitá a dalo by nám to hodně času na koordinaci výhry.), kde jsem přehlédl, že to není mat. Pak jsem ještě zahrál pomalu útočný postup a společně s obtížnou pozicí vedle to skončilo naší porážkou. Výsledek 3:1 hodně nabourával naše ambice. Tajovský s Menčíkem se střetli s Poláky. Skončilo to 3:1 pro Tajovského, ale spoluhráč Rezacze udělal nemožný tah, když on matil a v další partii při vyhranou pozici vypustili.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Starý, Starý. Pohodová výhra 4:0, šlo to hodně rychle. V zahájení jsme získali vždy výhodu. Tajovský s Menčíkem vyhráli taky 4:0 a Poláci narazili na simulujícího Dušana a se štěstím vyhráli 3:1, kdy byli třikrát prohraný.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Kment, Zajíček. Byla z toho zase pohodová výhra 4:0. Dali nám moc času a to je pak jednoduché. Konkurenti také vyhráli 4:0, takže se nic moc neměnilo na bodech a rozestupech.

V 8. kole jsme hráli proti ukrajinské dvojici Dovzhenko - Chubar. Hráli to extrémně pomalu a tak to bylo jednoduchých 4:0. Oba naši konkurenti také vyhráli 4:0.

V 9.kole jsme hráli proti dvojici Juchelka, Stoček a vyhráli jsme hladce 4:0. Soupeři to hráli místo bez koordinace a na to dopláceli. Oba naši konkurenti zase vyhráli 4:0.

V 10. kole jsme hráli proti dvojici Reza (Rezacz), Skawinski. V první partii jsme stáli hladce na výhru u Rezacze, bohužel jsme nezlikvidovali jeho poslední obranný tah a pak se to sesypalo a místo výhry byla prohra. V druhé partii se Ivošovi nepovedlo zahájení a já pak nedokázal projít, takže 0:2. Ve třetí se to nezahrálo přesně na Ivošově desce a u mne nebylo nic, takže to skončilo jako 0:3. Ve čtvrté partii jsme měli tlak, drželi ho a nakonec uplatnili, výsledek 1:3 byl smrtící. Naštěstí pro nás Tajovský s Menčíkem chybovali a prohráli jednu partii proti dvojici Juchelka, Stoček na nemožný tah.

V 11. kole došlo na hlavní souboj o český titul a to s dvojicí Tajovský, Menčík. Potřebovali jsme zázrak v podobě drtivého vítězství. V první partii jsme celkem rychle u mne získali iniciativu a vyhráli jsme. Ve druhé partii jsme získali iniciativu na obou deskách a také jsme vyhráli. Ve třetí partii jsme měli vyhranou pozici, akorát jsme to nedotáhli a prohráli. Ve čtvrté partii zase jsme získali tlak a proměnili ho ve výhru. Výsledek 3:1 dával malou šanci na český titul, ale na vítězství v celém turnaji to bylo málo. "Ale zázrak za půl minuty dvanáct byl blízko". Poláci vyhráli 4:0 a šli o 0,5 bodu před nás. Dohrávalo se tak první kole mezi Tajovským s Menčíkem proti simulujícímu Dušanovi Škaloudovi. Potřebovali jsme, aby jim vzal aspoň 1,5 bodu ze 4 her. Vyhrál hned první a pak jsme se s Ivošem nemohli koukat na to, zda to dopadne nebo ne (šli jsme raději mimo). Bohužel nedopadlo a tak jsme skončili třetí celkově a druhý v ČR. Tajovský s Menčíkem udělali potřebný výsledek 3:1.

Konečné pořadí viz tabulka:

Konečná tabulka:

Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1. Tajovský, Menčík 38701,5
2. Reza, Skawinski38692,5
3. Jezbera, Šlesinger 37,5697,8
4. Škaloud Dušan 32,5511,8
5. Kratochvíl, Novák 27,5422,5
6. Krása, Stodola 21232
7. Juchelka, Stoček 19,5266,8
8. Kruse, Knopf 17180
9. Šulcová, Liška 12,5143,5
10. Kment, Zajíček 11111
11. Starý, Starý 9,572,3
12. Dovzhenko, Chubar 00

Na závěr děkuji spoluhráči Ivošovi za hru během turnaje a dobře odvedenou práci ve finále na konci. Bohužel jsem selhal párkrát a neměli jsme štěstí co musí mít vítěz. Gratuluji Tajovskému s Menčíkem k prvnímu vítězství v turnaji a dalšímu titulu mistra ČR. Přeji si, abychom se příští rok sešli za ještě lepších podmínek a v hojnějším počtu, abychom mohli mít zase 20 týmů.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]