Alamar's chest

Aktuality

Czech open Pardubice - bughouse 2019 - výsledky!
| Úterý 16.července 2019, 22:14

Dne 13. 7. 2019 se konalo v rámci Czech openu další otevřené mistrovství ČR v bughouse (holanďanech). V turnaji startovalo 16 týmů, poprvé hráli dva simulující týmy. Oproti loňsku došlo k nárůstu týmů, což je jen dobře. Protože kvůli mistrovství Evropy mládeže se muselo končit před 14:00, došlo k úpravě propozic. Místo bronsteinu 3 minuty/ 2s na tah se hrálo tempo bronstein 2 minuty/ 2s na tah. Hrálo se systémem každý s každým na dvě partie v základní části (tedy 30 partii). První čtyři týmy postoupily do finále, kde sehrály mezi sebou další dvě partie (tedy 6 partii). Hrálo se olympijským systémem, kdy se sčítají získané body a finále se přičetlo k bodům získaným v základní části. Po několika letech startovala v turnaji silná náchodská dvojice a tak byl turnaj o to zajímavější. Otázkou bylo, kdo postoupí ze 4. pozice? Podaří se to simulujícímu Dušanovi Škaloudovi?

Začátek turnaje začal pro náš tým Jezbera, Šlesinger děsivě. V prvním kole jsme se utkali s naším přímým konkurentem dvojící Tajovský, Menčík. Začalo se hrát a pak se po chvíli zjistilo, že není nastavený bronstein, ale fischer. Prestože šlo zjistit, jaký čas by se měl nastavit, tak se partie stornovala (byla to vyhraná pozice za nás). Toto nás rozhodilo, do toho soupeři nové partii změnili styl hry a celkem bez odporu jsme prohráli 2:0. Litevská dvojice Limontas, Chocenka hladce vyhrála 2:0.

Ve druhém kole jsme hráli proti polské dvojici Tarkovski, Dytman. Zlý sen bohužel pokračoval. První partii jsme měli vyhranou, soupeři hráli pomalu a pak se to stalo. Ivošovi vadilo, že má jako černý hodiny uprostřed. Se svolením soupeře je přemístil na kraj, za svou šachovnici. Koukám na něj co to dělá a než mi během pár vteřin došlo co to znamená, tak už se odehrál na jejich desce tah a byly zmáčknuty hodiny. Touto akcí dal své 2 minuty soupeři a vzal si místo toho jeho 1 minutu. Díky tomuto, to co bylo vyhrané se otočilo. Už nešlo u něj stát. Takže jsme prohráli a skóre 0:3 znamenalo konec hry na první místo. Takovou formu, abychom vše válcovali jsme v sobotu neměli a cokoliv jiného nestačilo. Druhou partii jsme sice vyhráli, ale výsledek 1:1 byl hodně slabý. Naši další dva konkurenti vyhráli 2:0. Navíc i Náchod měl 4 body, takže situace byla dost složitá.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Blažek M., Blažek T. Vyhráli jsme hladce 2:0 a stejně tak hráli i ostatní konkurenti.

Ve čtvrtém kole jsme hráli proti náchodské dvojici Čechura, Cerha. V první partii jsme měli u mne výhodu a přes trocu kostrbatou realizaci ji vyhráli. Ve druhé partii to bylo mnohem napínavější. Pozice byla vyrovnaná, pak se to u mne obrátilo, zahrál jsem to nepřesně a byl z toho matový útok. Soupeř mne několikrát vypustil a tak jsme se štěstím vyhráli 2:0. Litevci hráli s Tajovským a Menčíkem 1:1. Snížili jsme tak o něco ztrátu na čelo tabulky.

V pátém kole jsme hráli proti simulujícímu hráči Vyrovshchikov. Partie byly proběhly v klidu a tak jsme snadno zvítězili 2:0. Ostatní 3 týmy též zvítězily 2:0.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Juchelka, Štoček. Vyhráli jsme snadno 2:0 a stejně tak i ostatní 3 týmy.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Krása, Bartoš. Byla to další výhra 2:0. Tajovský s Menčíkem vyhráli taktéž 2:0. Litevci porazili Náchod 2:0 a pomalu odstřihli dalšího soupeře z boje o první místo.

V osmém kole jsme narazili na hlavního favorita turnaje litevskou dvojici Limontas, Chocenka. V první partii jsme u Ivoše dosáhli vyhrané pozice, akorát jsme se tam špatně dohodli při macení a zbytek partie už byl jen zbytečným taháním. Druhá partie se nepovedla a tak výsledek 2:0 byl koncem „malé naděje na první místo“. Ostatní dvě dvojice vyhráli 2:0.

V devátém kole jsme narazili na dvojici Madajczak, Zevebiec. Vyhráli jsme trochu kostrbatě 2:0. Litevci i Náchod vyhráli též 2:0. Tajovský s Menčíkem hráli proti ukrajinské dvojici Skliarov – Rytenko jen 1:1. Na poli proměny nasadili koně, ale soupeři trvali na tom, že česky to nestačí říci a tak je to dáma. Ustoupili jim a tak na to prohráli.

V desátém kole jsme hráli proti dvojici Pytlík , Jursa. Vyhráli jsme zase 2:0, stejným výsledkem vyhráli i Litevci a Tajovský s Menčíkem. Náchod překvapivě ztratil a hrál jen 1:1.

V jedenáctém kole jsme hráli proti dvojici Skalický, Krejčí. Byla z toho další výhra 2:0. I ostatní konkurenti vyhráli 2:0.

Ve dvanáctém kole jsme narazili na simulujícího Dušana Škalouda. V první partii jsem ukolébal jeho ostražitost a tak jsme hoo porazili. Ve druhé partii jsem bohužel udělal blbé rozhodnutí, vyměnil dámy a tak jsme u Ivoše prohráli. Nebyla to má poslední chyba. Výsledek 1:1 nám výrazně zmenšil šance i na druhé místo a boj titul v ČR.

Ve třináctém kole jsme hráli proti dvojici Skliarov, Rytenko. Vyhráli jsme 2:0, stejně tak i ostatní konkurenti.

Ve črtnáctém kole jsme hráli proti dvojici Skuthan, Kastner. Byla z toho další výhra 2:0, stejně vyhráli Litevci i Tajovský s Menčíkem. Náchod zase překvapivě ztratil a hrál jen 1:1.

V patnáctém kole jsme hráli proti dvojici Stodola M., Stodola J. Opět jsme vyhráli 2:0. Litevci hráli se Škaloudem jen 1:1. Tajovský s Menčíkem s Náchodem taky 1:1.

Pořadí po základní části bylo následující:

Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1. Limontas, Chocenka 28375,5
2. Tajovský, Menčík27359
3. Jezbera, Šlesinger24288,5
4. Čechura, Cerha M. 23276
5.Škaloud21,5250,3
6. Skalický, Krejčí 16189,5
7. Skliarov, Rytenko16160,5
8. Krása, Bartoš13,5132,8
9. Skuthan, Kastner12118,5
10. Tarkowski, Dytman 12116
11. - 16. ...............

Do finále tedy postoupili Litevci s bodovým náskokem na dvojici Tajovský, Menčík. My už jsme ztráceli 4 body a Náchod ještě o 1 bod více. Šance na druhé místo byla jen minimální. Bylo pootřeba vytěžit 5 bodů minimálně, spíše 5,5 bodu.

První zápas jsme hráli proti dvojici Tajovský, Menčík. Dosáhli jsme vyhrané pozice a pak vypadl čas na hodinách. Naštěstí se to natáčelo, tak se podle záznamu nastavil. Vyhráli jsme i druhou partii a snížili tak ztrátu na druhé místo na 1 bod. Litevci přejeli Náchod 2:0 a bylo tak skoro rozhodnuto o prvním místě, měli najednou 3 body náskok.

Druhý zápas jsme hráli proti Litevcům, byl potřeba aspoň 1 bod, nejlépe aspoň 1,5 a víc. V první partii jsem zvolil špatnou variantu zahájení a pak už jsme to neuhráli. Škoda, neboť Ivoš stál zrovna dobře. Ve druhé partii jsem tak dlouho tlačil na Chocenku až jsem prošel a tak jsme hráli 1:1. Náchod hrál s Tajovským s Menčíkem 1:1, což sice ponechalo rozdíly, tak jak byly, ale škoda že Náchod nevyhrál. Litevci už byli vítězem turnaje.

Třetí zápas jsme hráli proti Náchodu. Pouze výhra 2:0 nám nechávala naději na druhé místo. V první partii Čechura dostal pod tlak Ivoše a z toho rezonoval i tlak Cerhy na moji pozici. U Ivoše jsme to ubránili, můj soupeř to zahrál nepřesně a tak jsem se dostal k matovému útoku na něj. Ivoš bohužel nevyměnil dámy, což byla rychlá výhra. V časovce mi pak šly figury moc pomalu, takže jsem prohrál na čas a byl konec nadějí. Druhou partii jsme už vyhráli a tak to skončilo 1:1. Tajovský s Menčíkem nabídli výsledek 1:1 Litevcům ti to přijali a tak by nám výhra 2:0 stejně nestačila, takže to bylo jedno.

Vítězem turnaje se stala litevská dvojice Limontas, Chocenka s 32 body . Druhý byli Tajovský s Menčíkem s 29 body, stali se mistry ČR v bughouse pro rok 2019. Třetí jsme byli my Jezbera, Šlesinger s 28 body a čtvrtý byli Čechura, Cerha M. s 25 body. Vítězům i mistrům ČR gratuluji k jejich výkonu.

Na závěr bych chtěl poděkovat svému spoluhráči Ivošovi za spolupráci. Nezastihla nás top forma, takže příští rok. Litevci přijedou pravděpodobně získat třetí vítězství za sebou. Pokud je má někdo zastavit, tak je musí porazit v přímém souboji (výsledek 2:2 nestačí). Litevci umí neztrácet zbytečně body, takže české týmy, které se mezi sebou pomlátí a do toho ztrácí zbytečně můžou uspět jen přes výhru v zápase proti Litevcům.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]