Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2018 výsledky!
| Čtvrtek 19.července 2018, 21:58

Dne 14. 7. 2018 proběhl další ročník otevřeného mistrovství ČR v bughouse. Hrálo se tempem bronstein 3 minuty na partii a 2s/tah. Hráli se 4 partie, každý s každým, nejdříve se hráli dvě partie proti jednomu soupeři a pak se to prohodilo. V turnaji startovalo 10 týmů, po zahájení bylo jasné, že jsou tři kandidáti na čelní pozice v turnaji. Jediná otázka byla aktuální forma těchto týmů.

Už první kolo ukázalo, že to nebude jednoduchý turnaj pro nás (Šlesinger, Jezbera). Narazili jsme na ukrajinskou dvojici silných šachistů Skliarov - Shkuran (IM). První partii jsme hladce vyhráli. Ve druhé jsme zbytečně ztratili 10s co jsme měli navíc, pozice se zkomplikovala a nakonec to skončilo mým matem, takže 1:1. Litevci (Limontas, Chocenka) a Tajovský, Menčík nezaváhali. Takže jsme měli najednou ztrátu.

Ve druhém kole jsme narazili na ruskou dvojici Semenova - Ashrafzianov. Hladce jsme vyhráli 2:0, Litevci taktéž vyhráli 2:0, dvojice Tajovský, Menčík ztratila bod proti simulujícímu Dušanovi Škaloudovi (Hráč může hrát na obou šachovnicích a vytvořit jednočlenný tým. Čas má stejný, jako tým tvořený dvěma hráči, takže se jedná o nevýhodu).

V třetím kole jsme hráli proti dvojici Kastner - Kocourkova. Vyhráli jsme hladce 2:0, turnaj se ale začal dramatizovat. Litevci hráli totiž s dvojicí Krása, Cerha 1:1 a Tajovský, Menčík hráli taky 1:1 s dvojicí Skliarov - Shkuran . Bodově jsme se dotáhli na čelo tabulky.

V čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Krása, Cerha. Bylo z toho opět hladké vítězství 2:0, Litevci i Tajovský s Menčíkem taky vyhráli 2:0. Bylo to takové oddechové kolo. V pátém kole jsme hráli proti nizozemské dvojici Brantjes, Wieger. Zase jsme my i další favoriti hladce vyhráli 2:0.

Šesté kolo bylo prvním vážným testem našich schopností. Hráli jsme proti litevské dvojici Limontas, Chocenka. V první partii se mi podařilo získat výhodu v zahájení, kterou jsme proměnili ve výhru. Ve druhé partii jsme měli jen malou výhodu, kterou jsme díky nepřesnosti promrhali a pak si to na sebe nechali otočit, takže 1:1. Dvojice Tajovský, Menčík narazila na "Jánošíky" dvojici Krása, Cerha, se štěstím uhráli 1:1 (měli prohrát i druhou partii).

V sedmém kole jsme narazili na simulujícího Dušana Škalouda. V první partii se podařilo Dušanovi docílit přivyhranou pozici. Využili jsme, že musel hrát sám na obou a pomocí triku partii otočili (v té rychlosti to nestihnul zaznamenat a přehlédnul ho). Druhá partie probíhala už hladce, takže 2:0 s nepříjemným soupeřem se počítalo. Naši hlavní soupeři také hladce vyhráli 2:0. V osmé kole jsme hráli proti dvojici Lieber, Jirásko. My jsme hladce vyhráli 2:0. Magnetem kola byl duel Litevců s dvojicí Tajovský, Menčík. Litevci vyhráli 2:0 a odstřihli prakticky jednoho soupeře z boje o první místo.

V devátém kole jsme hráli proti dvojici Tajovský, Menčík. Byl to druhý test naší síly. V první partii jsme získali celkem rychle iniciativu, kterou jsme převedli do výhry. Druhá partie byla v podstatě kopii první, akorát iniciativu měli naši soupeři. Výsledek 1:1 byl ztrátou. Litevci vyhráli 2:0 a v podstatě toto kolo rozhodlo o vítězi turnaje, i když byl turnaj teprve v půlce (při rovnosti bodů rozhoduje pomocné hodnocení, remíza v tomto kole byla fatální pro pomocné hodnocení vzhledem k průběhu dalších kol.

Průběžné výsledky po 9. kolech:
<
Pořadí Jména hráčů Body
1.Limontas, Chocenka16
2.Šlesinger, Jezbera15
3.Skliarov, Shkuran 13
4.Tajovský, Menčík12

V desátém kole jsme si dali za cíl porazit ukrajinskou dvojici 2:0 a odstřihnout ji z boje o druhé místo. Náš primární cíl bylo upevnit druhou pozici a zahrát si pak klidu souboj o první místo z Litevci. Obě partii jsme kontrovali a bez problémů vyhráli a tak byl soupeř ze hry. Litevci a Tajovský, Menčík taktéž nezaváhali. Takže došlo k prohození týmů na třetím a čtvrtém místě.

V jedenáctém kole jsme narazili zase na ruskou dvojici Semenova - Ashrafzianov. Hladce jsme vyhráli 2:0, Litevci taktéž vyhráli 2:0, dvojice Tajovský, Menčík se nechala zcela přejet simulujícím Dušanem Škaloudem. Takže bylo prakticky rozhodnuto o prvním dvou místech a hrálo se jen už o třetí místo. Ukrajinci totiž vyhráli 2:0, takže se zase prohodilo pořadí na třetím místě.

Ve dvanáctém kole jsme zase hráli proti dvojici Kastner - Kocourkova. Vyhráli jsme hladce 2:0, turnaj se ale začal dramatizovat. Litevci vyhráli též 2:0 a Tajovský, Menčík hráli porazili ukrajinskou dvojicí Skliarov - Shkuran 2:0 a posunuli se zpět na třetí pozici.

Ve třináctém kole jsme hráli zase proti dvojici Krása, Cerha. První partie proběhla hladce, takže 1:0. Ve druhé partii se začali dít, ale divy. Ivoš se dostal pod tlak od Michala Cerhy. Bylo jasné, že musím podpořit Ivošovu desku a doufat, že to nebude na mé desce fatální pro mne. Musel jsem brát pěšce a tak se Marek Krása dostal k rozhodujícímu útoku, naštěstí se rozhodl dát přímý mat. Věž, co vedla k matu druhým tahem u mne, zmatila Markova spoluhráče. Správně měl pokračovat v tlaku, ale Marek se už viděl, jak nás poráží ("holt rudý hadr na býky pořád funguje"). Litevci i Tajovský s Menčíkem taky vyhráli 2:0. Ukrajinci hráli jen 1:1 s Dušanem Škaloudem. Ve čtrnáctém kole jsme hráli zase proti nizozemské dvojici Brantjes - Wieger. My i další favoriti hladce vyhráli 2:0.

V patnáctém kole jsme zase hráli proti litevské dvojici Limontas, Chocenka. V první partii se nám podařilo získat výhodu v zahájení na obou deskách, kterou jsme proměnili ve výhru. Ve druhé partii jsme měli jen malou výhodu, kterou jsme díky nepřesnosti zase promrhali a pak si to na sebe nechali otočit, takže 1:1. Ostatní favorité vyhráli 2:0.

V šestnáctém kole jsme narazili zase na simulujícího Dušana Škalouda. První partie probíhala hladce, ve druhé partii jsme to zahráli nepřesně a museli využít Dušanovi simul na otočení. Takže zase 2:0. Naši hlavní soupeři také hladce vyhráli 2:0. Ukrajinci hráli jen 1:1 s dvojící Krása, Cerha.

V sedmnáctém kole jsme hráli zase proti dvojici Lieber - Jirásko. My jsme hladce vyhráli 2:0. Magnetem kola byl opět duel Litevců s dvojicí Tajovský, Menčík. Litevci zase vyhráli 2:0 a měli stále 1 bodový náskok před námi. Bylo prakticky rozhodnuto o prvním místě, my jsme měli 6 bodový náskok na dvojici Tajovský, Menčík a ti bojovali s Ukrajinci o třetí místo.

V osmnáctém kole jsme hráli zase proti dvojici Tajovský, Menčík. V první partii jsme oba zaváhali v zahájení. Navíc jsem přehlédl mat, takže jsme rychle prohráli a byli po poslední šanci na první místo. Ve druhé partii jsme získali iniciativu na obou deskách. Pak se to zkomplikovalo, nevzal jsem Ivošovi pěšce co matil a stejně jsem dostal vzápětí mat, takže 0:2. Hořká tečka na závěr. Litevci se rozešli smírně s Ukrajinci 1:1.

Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1. Limontas, Chocenka 32489
2. Šlesinger, Jezbera 30434
3.Tajovský, Menčík26349
4. Skliarov, Shkuran 24312
5.Škaloud22248
6.Cerha, Krása19219
7.Kastner, Kocourková864
8.Brantjes, Wieger763
9.Semenova, Ashrafzianov757
10.Lieber, Jirásko537

Vítězem se stala dvojice Limontas. Chocenka gratuluji ji k tomu. Spoluhráči Ivošovi chci poděkovat za slušné výkony i přes naši občasnou souhru. Zahrál jsem si dobře a bavilo, takže příští rok bude třeba lépe.

Diskuze
SKAcz: Průběh
| Čtvrtek 19.července 2018, 22:25

No jak teď to čtu (při turnaji jsemto neměl moč čas sledovat),tak to vlastně bylo dost nejasné do posledních kol. Hodně partií bylo napínavých a kolikrát jinak body než na první pohled pozice :)

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět