Alamar's chest

Aktuality

Ostravský koník 2018!
| Sobota 5.května 2018, 20:03

Tak jsme letos zase s Markem Krásou vypravili na každoroční turnaj v holanďanech v Ostravě. Turnaj se začíná po dohrání kola, letos se konal 30. 4. 2018, vyšel na termín, že následující den bylo volno. Stejně jako loni nebyl nikdo na tréning. Začalo se krátce po 22. hodině.

Před turnajem rozhodčí zopakoval pravidla. Letos platily tyto hlavní pravidla: Nesmí se radit, nesmí se stavět do matu = pokud nasadíte figuru do matu propadá, remíza opakováním tahů nebyla, pěšec na poslední řadě propadá. Základní část byla na 7. kol, hrálo se švýcarským systémem,startovalo 13 družstev. První čtyři postupovali do play off. Vždy se v rámci kola hrají 2 partie, po prohře se dvojice prohodí. V turnaji měla startovat dvojice Zwardoň, Plát. Vojta Plát se těsně před turnajem rozhodl , že nebude hrát a sehnal za sebe náhradu. Bylo to oslabení hlavních soupeřů v turnaji. Samozřejmě tam byli i týmy, které jsme neznali a mohli překvapit.

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Vantuch, Frank. Jediný problém byl v první partii, kdy se tam Marek na chvíli "zaseknul", po mém vyzvání začal hrát a tak jsme jasně vyhráli 2:0. Byl to pohodový vstup do turnaje, bohužel nás moc neprověřil.

Ve druhém kole jsme hráli proti dvojici Malík, Klíma . Hned první partie ukázala, že hrajeme proti zkušeným soupeřům (potkáváme je pravidelně). Marek prošel na soupeře a pak začal postupovat podle klasických schémat v bughouse (tam se do matu může). Chtěl figury do pozice, kde mu byly nanic a prostál čas. Takže jsem musel řešit dva problémy Markovu desku a moji ostrou pozici. Spáchal jsem hroznou hrubku v obraně = nevzal figuru, Marek musel dohrávat čas bez dvou figur. Držet takovou pozici 25s proti FM je pro Marka "nemožné" a tak to skončilo matem u mě. Ve druhé partii jsem soupeře obral o materiál a pak mi Marek řekne svoji geniální hlášku: "máš 20s navíc, hraj s ním blicku". Ve chvíli, kdy nelze stavět do matu a jsou na ruce jednostranné figury (měl jsem samé koně) je to nesmysl. Viděl jsem koněma maty z ruky a to vedlo k tomu, že mi soupeř sebral část materiálu, co poztrácel. Naštěstí pak Marek začal hrát, takže jsem s příchozími figurami dal mat. Tak jsme hráli 1:1.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Zwardoň, Červený Martin. V první partii byl Marek nesoustředěný a to se rychlo projevilo. Můj soupeř zahlásil spoluhráči: "nedávej koně" a Marek prostě zapomněl, že hraje se mnou a šel toho koně sebrat. Přitom stačilo sebrat pěšce, z kterého jsem měl výhodu a hrálo se dál (s velkou výhodou pro nás). Výsledkem byl šach, po kterém následoval nekrytelný mat. Druhou partii jsme bez problémů vyhráli, přeci jenom na mne "laciné triky" od Zwardoně nefungují (Marek se totiž bojí a má z něj příliš veliký respekt). Takže zase 1:1

V čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Renkowski, Trendowski. Tato polská dvojice budila respekt ostatních, měla 6 bodů ze 6 možných. Vím, že stačí, aby nějaký tým hrál týmově a hned je schopen řadu týmů porazit. Nebál jsem se jich. Bral jsem to tak, že je porazíme a dostaneme pod sebe. Hned v první partii se můj soupeř zastavil na 30s, bylo vidět že se v té variantě co jsme hráli neorientoval. Výhra pak byla snadná. Ve druhé partii jsem hrál na toho silnějšího z nich a bylo vidět, kdo dělá hlavní část jejich výkonu. Vedle se mi bohužel zapnula "siréna" a o to bylo těžší. Bylo to pořád, nedávej toto a dej tohle, při tom Marek měl materiál navíc a mohl vesele hrát (Pořád se bál toho, co by někdo mohlo přijít.). Nakonec jsem soupeře dostal na "skryté hrozby" s příchozím materiálem od vedle. Druhá partie byla kostrbatá, ale stejně to na mé desce byla hra na jednu bránu, hrálo se jen u soupeřova krále. Takže jsme vyhráli 2:0.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Kudla, Veselý. První partii jsme hodně rychle vyhráli, soupeři nám dopřáli okolo 30s navíc a to už proti nám zachrání málokdo. Druhá partie to byl "neskutečný horor". Dalo se by se to charakterizovat, že se mnou hrála "poloviční pátá kolona". Postupně získáváme větší výhodu na obou deskách. Marek místo, aby soupeře hnal dopředu a následně ho zmatil, tak ho postavil do matu v bughouse. Následně po mně chce, abych mu sebral koně. Vidím, že mu kůň je nanic. Soupeři zastavili, protože u mne se soupeři moc hrát nechtělo, byla to pozice, kde by to rychle skončilo. Měli jsme 10s navíc, takže jsme mohli bez problémů stát. Na diagramu je přibližná pozice, ale kolem krále ta pozice na obou sedí. Marek po nějakých 20s mi říká: "budu hrát". Předpokládal jsem, že už konečně našel ten mat, co jsem viděl.


Ostrava 2018

Pokud by zahrál Je7+ Kxg7 D@g5+ (ustoupit na f8 nelze pro Dg8+ mat, ustoupit na h8 nelze pro B@f6+ s dalším Dxg7+ mat). Po představení čehokoliv na g6 (dámu neměl), dáte S@h6+ Kh8 a Df6+ s dalším Dxg7+ mat)

Místo toho bere "blbého koně na f4, soupeř bere jeho koně na f5 a má pozice je náhle v troskách. Měl jsem "sto chutí" to vzdát, neboť u mne se pozice totálně otočila. Marek dál hraje a pouští dalšího koně, vzápětí stojí u něj ještě další kůň, který mne už matil. Naštěstí Markův soupeř v té pozici dal ještě nesmyslný šach pěšcem na e2 a tak jsem Marka před dalším koněm zastavil. Soupeř mne i tak naštěstí vypustil, neboť tam s figurami od vedle mohl jednu chvíli opakovat tahy. Vyhráli jsme tedy 2:0, ale zestárnul jsem "o 20 let".

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Novotny-Jun. Obě partie probíhali bez větších problémů, takže jsme hladce vyhráli 2:0.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Stalmach-Laurincova. Opět soupeři nekladli větší odpor, takže jsme hladce vyhráli 2:0.



Pořadí po základní části
Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1. Krasa-Jezbera 1244,5
2. Renkowski-Trendowski.1027,5
3. Zwardoň-Červený Martin927
4. Malík-Klíma 824
5. Kudla-Veselý.820,5
6. Jedlicka-Červený P.712,5
7. Novotný-Jun617
8. Stalmach-Laurincová616,5
9. Vantuch-Frank614
10.- 13..............

Základní část skončila a začalo play-off. Raději bych hrál proti polské dvojici, ale na druhou stranu byla šance, že Zwardoň s Martinem Červeným můžou vypadnout. Právě v tuto chvíli mi Marek říká: "Jdeme hrát vabank!!!". "V tu chvíli byste ze mne nedostali ani kapku krve, upír by umřel hlady". Po chvilkovém šoku jsem se vzpamatoval a vzal jsi Marka stranou. Říkám mu: "Vidíš tady někde Fireflyho s jeho spoluhráčem" (Tento hráč patří do TOP 5 mezi hráči bughouse). Pokud ne, tak co to říkáš? Vysvětli jsem mu, že my jsme ti, co budou čelit hře vabank, ne naši soupeři. Odsouhlasil mi, že to byla nevhodně zvolená hláška.

V semifinále jsme hráli proti dvojici Malík, Klíma . V první partii se mi podařilo obrat soupeře o věž a pěšce a najednou se spustila zase "siréna" a slyším: "dej jsem něco nemám čím hrát". Za chvíli koukám, jak ta věž zcela zadarmo přiběhla na mne. Naštěstí jsem měl velký tlak, takže to bylo jedno a nakonec Marek s tím materiálem co jsem vzal prošel. Druhá partie už proběhla hladce, takže po výsledku 2:0 postupujeme do finále. Druhé semifinále bylo dramatičtější, rozhodovala třetí partie, kde polská dvojice zkusila se Zwardoněm hrát bleskovku s 3s navíc. Kdyby hráli normálně dál bylo otevřené. Následně polská dvojice nezvládla ani zápas o třetí místo a skončili tak čtvrtí.

Ve finále hrajeme proti dvojici Zwardoň, Červený Martin. V první partii došlo k naprosto k nečekanému vývoji. Na obou deskách se hrála úplně ta samá varianta. Tuhle variantu jsem Markovi před turnajem ukazoval a přesně mu na ni vysvětloval rozdíly mezi klasickým bughouse a holanďanami. Takže zatímco Marek tam zahrál okamžitě tah s analýzy, můj soupeř (Zwardoň) hledal tah a považoval pozici za vyhranou za sebe. Věděl jsem, že musí zahrát ten samý tah, co Marek, jinak tam nic není. Než to dopočítali, tak jsme měli minimálně 20s navíc. Na mé desce jsem si držel tempo víc a Marek získal u sebe materiál navíc. Pozice dospěla do situace na diagramu (není to na 100% přesné u všech figur, ale okolí kolem krále černého je naprosto přesné i další figury tam směřující). Tím, že nelze do matu, tak soupeř může stát v jednotahovém matu. Věděl jsem, že tam něco je a jde o to jen na to přijít. Pak jsem přišel na studiové řešení.

Ostrava 2018

Řešení pište do komentářů, je to v podstatě na principu jednoho šachového pravidla.

Partie následně rychle skončila. Vedeme tedy 1:0 a už jen jedna výhra. Ve druhé partii zase získáváme velkou výhodu na mé desce, bohužel pak chodí figury jen dávkovaně, takže stupňuji tlak pomaleji než bych chtěl. Pořád mi to nevycházelo, vše jsem dával do matu, až jsem všimnul, že jsem tam dá postavit nekrytelný mat. Marek musel vedle dohrát 12s, měl navíc víc jak celou dámu do bleskovky. Dívat se na to, jak nebere figury bylo utrpení. Naštěstí neskočil soupeři na poslední trik, takže vítězíme 2:0 a vyhráváme turnaj.

Celkové pořadí: 1. Jezbera, Krása 2. Zwardoň, Červený Martin 3. Klíma, Malík. Na závěr děkuji pořadatelům za příjemnou atmosféru a perfektní turnaj. Také děkuji řediteli turnaje Marku Jelínkovi, že jsme tam mohli být po turnaji a počkat až do odjezdu vlaku. Těšíme se na příští rok

Diskuze
SKAcz: Mé řešení úlohy 1
| Neděle 6.května 2018, 14:17

1.Nh6, 2.P@f6 , 3.Q@... 1:0

SKAcz: řešení je i víc liší se forsírovaností a množstvím obětovaného materiálu
| Neděle 6.května 2018, 13:37

Třeba bez přemyšlení poziční Qxe7 je též dost dobré s výhrou postupnou. Ale samozřejmě nejlepší je dát hned forsír mat.

SKAcz: řešení
| Neděle 6.května 2018, 13:25

Začíná to metodicky dle poučky z knžky že jedna figurka vždy pomůže projít tam kde jinak ani hordy těžkých neprojdou.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]