Alamar's chest

Aktuality

Budoucnost bughouse na Czech openu!
| Středa 3.srpna 2016, 17:44

Je možné, že příští ročník bude posledním turnajem v této disciplíně. Po druhé za sebou startovalo pouze 9 týmů a to letos počet týmů vzrostl o 2, díky Američanům. Další tým vytvořil silný šachový hráč, co hrál simultánku. Nebýt těchto lidí, tak jsme na 6 týmech a to podle mne znamená konec turnaje.

Existuje několik otázek k tomuto tématu:

1) Mazuch vyplácí na cenách 3000 Kč, vybral po druhé za sebou 1800 Kč. Nedojde tedy ke snížení cenové fondu ( v minulosti byl cenový fond v turnaji do konce 6000 Kč)?

2) Je sobota vhodný den pro tento turnaj?

3) Není špatné, že tiskovým výstupem k tomuto turnaji bylo, že turnaj překvapivě poprvé vyhráli Američané a ani zmínka o českých týmech (informace v "Deníku")?

4) Proč není tento turnaj atraktivní pro ostatní (holanďany umí hodně lidí)?

5) Nechtělo by nastavit vstupné do turnaje pro mládež na 0 Kč?

Diskuze
SKAcz: !?
| Čtvrtek 18.srpna 2016, 21:56

To je zajímavá myšlenka, uvidíme co zjistíš.

Alamar: Myšlenka
| Středa 17.srpna 2016, 21:06

Možná by cestou k záchraně turnaje bylo zkusit udělat z něj mistrovství Evropy. Hodlám zjistit za jakých podmínek by nám to evropská federace umožnila.

Wir: startovne za 0
| Pondělí 15.srpna 2016, 11:17

Souhlas s Alamarem startovne za 0, a k mladezi bych klidne pridal i zeny a seniory. Tim by se potencionalne ucast mohla dostat na slusnejsi uroven.

SKAcz: Re
| Pátek 12.srpna 2016, 15:04

Pokud by hodně lidí mělo zájem o pondělí (jiná skupina než klasická sobotní)pak by mohlo stát za úvahu zorganizovat něco v pondělí navíc ...

Alamar: Re: Mládež
| Pátek 5.srpna 2016, 20:58

SKAcz: Jde o to, že máme v tuto chvíli účast na asi nejmenším možném limitu. A může se stát, že turnaj z nabídky zmizí.

SKAcz: Mládež
| Pátek 5.srpna 2016, 16:50

Ano motivace je zajímavá otázka, ale to je spíše o systematické motivaci. Ono jsou známy případy kdy zdražené zboží šlo i lépe na prodej. Někdy je to o prestiži i. Řečeno jinak opět: startovné pro mládež se již mnoho let nezdražuje tedy se vlastně zlevňuje o inflaci každoročně :)

Alamar: Re: re
| Pátek 5.srpna 2016, 14:36

SKAcz: S tím vstupným za 0 Kč pro mládež by nešlo o to kdo to zaplatí, bylo by to součást propozic. Pokud by 0 byla neprůchozí, tak třeba 50 nebo 100 Kč za tým, aby měla mládež motivaci. Až příští rok bude 5 týmů, což pokud odpočteme letošní bonus 3 týmů ze zahraničí, Maras by mohl chtít hrát třeba zase s Markem Krásou, tak bude vymalováno.

SKAcz: jinak
| Pátek 5.srpna 2016, 14:01

Jinak ale je třeba nezapomenout na to že MČR musí stanovit nejsilnější tým, a to stále platí, že nikdo silnější v ČR není, resp. o víkendu má každý potencionální vítěz nulové náklady (dovolená) plus jen cesta a ta se zaplatit dá i z druhého místa odkudkoliv z ČR.

SKAcz: netypický nápad
| Pátek 5.srpna 2016, 13:58

Teoreticky dnes v době bezhotovostních převodů by se dala dát možnost zaplatit startovné předem nevratně třeba již letos do konce roku a pokud by dost lidí zaplatilo pondělí, nechat to na pondělí, to můžeš teoreticky zorganizovat klidně sám pokud si myslíš, že se Ti přihlásí víc hráčů než co bylo v sobotu (předpokládám že ti co hráli v sobotu se sobotou problém nemají, hlasuje se účastí!)

SKAcz: re
| Pátek 5.srpna 2016, 13:46

Ad 2 Říká kdo ? Ad 3 Asi výjimka potvrzující pravidlo. Ad 4 Z čehož lze vyvodit mnoho hypotéz, např. 1) že FIDE elo je dobrý produkt, něco co jsem navrhoval již někdy na přelomu století viz 5elo, evidentně se má myšlenka nakonec uchytila :) či za 2) že na tom kdo bere ceny nezáleží ty jsou jen proto aby přišla i špička protože ostatní rádi zaplatí za hru s ní. No soukromý znamená, že není veřejnosti přístupný či jiné formy uzavřenosti, to rozhodně neplatí, mimochodem letos mi vychází že 35% hráčů bylo stejných jako loni to není tak moc. Ad 5 tak to nevíš, co kdyby jich pak přišlo 10x tolik kdo to zaplatí?

Alamar: Otázky - odpovědi
| Pátek 5.srpna 2016, 11:54

Otázka 2: Vzhledem k nastavení ostatních turnajů v rámci Czech openu existuje jediná alternativa a to pondělí po družstvech. Všechny ostatní dny jsou mnohem horší.

Otázka 3: Šlo o to, že se informace o výsledku turnaje zredukovala na jednu jedinou věc a žádné další informace nebyly. V minulosti přes vítězství Litevců se objevily i další podrobnosti o turnaji. Takto to působí stroze a nikomu to skoro nic neřekne.

Otázka 4: Mazuch pořádá turnaje v bleskovkách tři dny po sobě, startovalo mu tam 96 lidí, 105 lidí a 92 lidí. Peněžní ceny berou pouze první tři a přesto mu tam hraje obrovské množství lidí. Startovné je 50 + 10 Kč, turnaj se počítá na FIDE blesk ELO. Díky tomu má z toho jeden z nejatraktivnějších turnajů. V našem turnaji si první tři ceny rozeberou "specialisté", nepočítá se na žádný rating, nestartují tam silní šachisté, tak v čem je vlastně atraktivní? Stává se z něj v podstatě "SOUKROMÝ TURNAJ PÁR NADŠENCŮ".

Otázka 5: V tuhle chvíli by se to týkalo jen jednoho týmu. O 200 Kč méně by nehrálo prakticky žádnou roli. Snížené náklady by mohly nalákat mládež.

SKAcz: Zajímavé otázky
| Pátek 5.srpna 2016, 10:32

Ad 1 zatím nemám žádné takové informace. Ad 2 definuj "vhodný", pro ty co hráli jak jsem se ptal je skvělý (nemusíš si brát dovolenou a zahraješ si od pátka do soboty a pokud je větší zájem lze pokračovat i v neděli) Ad 3 tak to vystihli dobře ne ? Skutečně to bylo překvapivé, stačilo aby kdekoliv ztratili, nebo kdekoliv my či Martin s Wirem získali více a první nebyli :) Ad 4 tak to je vždy zajímavá a důležitá otázka, jak dostat na nějaký turnaj více lidí. "holanďany umí hodně lidí" s tím nemusí souviset. Někdo se třeba radši dívá než umí a jiný zase jen hraje v klubu když není nic jiného. Inu kdo ví? Žádná seriózní rozsáhlejší anketa na toto téma neproběhla pokud vím.

Ad 5, a kdo to za ně zaplatí?

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět