Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2016 výsledky!
| Středa 3.srpna 2016, 17:10

Dne 16. 7. 2016 proběhl další ročník otevřeného mistrovství ČR v bughouse. Den před turnajem překvapil příjezd Američanů do Pardubic (VampyreSlayer a GusMcClain). Bylo to díky časové blízkosti turnaje v Berlíně, který skončil 14 dní před tím. Den před turnajem jsme zjistili, že dojde ke zvýšení konkurence.

Před startem turnaje jsme zjistili, že Limontas (FICS:Maras) má za spoluhráče silného šachistu, řešitele úloh. Tímto se počet favoritů na vítězství snížil. Američané překvapivě nepostavili nejsilnější tým, ale vytvořili dva slabší týmy. V turnaji startovalo 9 týmů, jeden hráč hrál simultánku. Hrálo se každý s každým na 4 partie, tempo bronstein 3 minuty a 2s/tah, s tím že se po první části prohodili soupeři.

Jak se ukázalo tým tvořený VampyreSlayer a hodně pomalým Američanem Johnem R. nebyl konkurence schopný. Druhý tým (FICS: GusMcClain + Veit) hned od startu potvrzoval, že chce bojovat o první místo. V prvním kole překvapila dvojice Krása, Cerha hrála 1:1 s dvojicí Tajovský, Menčík.

V 5. kole dvojice Tajovský, Menčík hrála proti dvojici Lee, Bareett (GusMcClain, Veit) 1:1 a poslala nás Škaloud, Jezbera do 1 bodového vedení v turnaji.

V 7. kole se mi v první partii proti Veitovi nepovedlo zahájení, ztratil jsem pěšce za nic a k tomu zahrál špatný postup, takže jsme prohráli. Ve druhé partii jsme celkem snadno vyhráli, výsledek 1:1 znamenal pokračování našeho vedení v turnaji.

V 9. kole jsme v první partii, když jsem hrál na Menčíka černými se špatně domluvili a tak jsem dostal mat. Ve druhé partii jsme pro změnu celkem snadno vyhráli. Po 9. kolech jsme tedy vedli společně s dvojicí GusMclain, Veit o 1 bod před dvojicí Tajovský, Menčík. Zbytek soupeřů už nabral velkou ztrátu a tak bylo jasné, že o vítězi se rozhodne mezi těmito třemi týmy.

V 10. kole, tedy prvním kole po pauze jsem se dopustil nemožného tahu a tak jsme hráli s dvojicí Prokop, Joukl 1:1 (ztráta se soupeřem, který nevytvoří hrozbu matu se nesmí stávat).

V 11. kole dvojice Tajovský, Menčík hrála jen 1:1 s VampyreSlayer s Johnem R.

V 12. kole jsme hráli také 1:1 s dvojicí Krása, Cerha. Špatně jsme se domluvili a pak už to nešlo zachránit. Marek Krása mi nedal šanci to otočit. Dvojice Tajovský, Menčík ztratila další body po výsledku 1:1 s dvojicí Limontas, Satkus. Vítězství v turnaji se začalo vzdalovat už jsme ztráceli 2 body na GusMcClaina s Veitem, dvojice Tajovský, Menčík ztráceli už 3 body.

V 14. kole došlo k souboji mezi dvojicí GusMclain, Veit a Tajovský , Menčík, která měla napovědět, jak bude vypadat závěr turnaje. Tajovský s Menčík Američany porazili 1,5:0,5, přičemž zbytečně remizovali ve vyhrané pozici pádem obou časů. My jsme ztratili další body po výsledku 1:1 proti dvojici Limontas, Satkus. Škaloud nedokázal proti Satkusovi černými projít, stavěl ho před úlohy a to pro silného šachového řešitele úloh byla hračka. Pozice se mu čím dál více zhoršovala až to skončilo naši porážkou. My jsme v tomto kole snížily ztrátu na na 1,5 bodu a dvojice Tajovský, Menčík na 2 body na Američany.

15. kolo bylo ticho před bouří, soupeři neměli šanci ohrozit ani jeden ze tří vedoucích týmů.

V 16. kole jsme hráli proti Američanům o naději na vítězství v turnaji. Podařilo se nám je celkem snadno porazit 2:0 a dostat se o 0,5 bodu do čela turnaje před Američany a dvojicí Tajovský, Menčík. 17. kolo nic na pořadí nezměnilo.

A tak se šlo na poslední 18. kolo, nám stačilo 1,5 bodu proti dvojici Tajovský, Menčík na vítězství v turnaji, 1:1 na udržení titulu mistra ČR. Američané potřebovali na vítězství v turnaji výsledek 1:1 mezi námi. Tajovský, Menčík potřebovali vyhrát 2:0 pro vítězství v turnaji. V první partii jsme získali výhodu, ale pak jsem začal zbytečně ztrácet materiál a nakonec nepokryl mat a tak jsme prohráli. Ve druhé partii jsem na Tajovského bílými vlítnul, dostal ho pod tlak a bezpečně jsme to dovedli do výhry. Výsledek 1:1 stačil na titul mistra ČR, ale na vítězství bohužel ne.

Celkové výsledky:
Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1.Lee, Barrett26,5157,75
2.Škaloud, Jezbera.26176,75
3.Tajovský, Menčík.25,5171,75
4.Krása, Cerha20107,25
5.Limontas, Satkus.1778,75
6.- 9..............

Vítězem se stala dvojice Lee, Barrett (GusMcClain, Veit) gratuluji ji k tomu. Spoluhráči Dušanovi chci poděkovat za trpělivost s mými nepřesvědčivými výkony v turnaji. Paradoxem je, že Američané prohráli s námi 3:1 a i s dvojicí Tajovský, Menčík 2,5:1,5 a přesto jim to stačilo na první místo. Narozdíl od nás dokázali porážet ostatní týmy 4:0 a to stačilo.

Diskuze
SKAcz: Systém turnaje
| Pátek 5.srpna 2016, 10:34

Jinak letos víc jak kdy jindy se potvrdilo, že v systému každý s každým se počítá každý bod!

| Pátek 5.srpna 2016, 10:18

A jinak se ukázalo, že "staří pardálové" mají své zuby a ikdyž třeba nějakou dobu nehrají tak stále umí trhat :) Viděli jsme po letech znovu Michala Cerhu v akci, M.Tajovský toho letos moc též nenatrénoval a přesto byli nebezpeční jako vždy. Pěkné bylo mít v turnaji též další známé tváře jako Soňu :)

SKAcz: Czech Open bughouse chess 2016
| Pátek 5.srpna 2016, 10:12

Zpětným pohledem to vypadá, že letos to bylo neskutečně těsné. Což je pravda, stačilo málo a vítězem či mistrem ČR mohl být někdo jiný :) Z tohohle pohledu Wire jsi byl zatím asi nejblíž zisku druhého titulu i vítězství na Czech Openu co to šlo! Určitě bylo super že se vrátil do turnaje Michal, protože to nabralo mnohem větší grády a nikdo si nemohl být ničím jistý :) Co se týče ČR vs zahraničí, tak je škoda, že Markovi s Michalem se nepodařilo sebrat Gusovi ani půlku, čímž je lze humorně s nadsázkou nazvat "škodnou" ve vlastních řadách kde si body započítali. Totéž lze říci o pravidelných účastnících vs příležitostných, ani Maras nevzal Gusovi s Veitem ni boda.

Na druhou stranu co se týče pohledu z hlediska našeho týmu: nutno podtrhnout, že jsme rozdávali kde se dalo, počet lepších pozic a zbytečných chyb si dovolím tvrdit, že byl rekordní (ten nemožňák byl jen třešničkou na dortu, nebo jak to nazvat, takhle to znií spíš sladce než tragicky) a tudíž naše finální se blížilo takříkajíc teoreticky nejnižší hranici pod kterou už moc nešlo jít, takže to spíše beru jako zátěžovou zkoušku, která potvrdila dobrý tréning + špatnou "formu" na místě (komunikace a neustálé sledování spoluhráčovy šachovnice se dá jistě vylepšovat dále, ale je to otázka stylu a zda to ještě přináší požadovaný synergetický efekt). Partie, v nichž jsme neudělali výše popsané chyby typu že jsem se nepodíval v nadšení nad svojí pozicí nějak včas vedle a naopak, že spoluhráč neřekl ani slovo když bylo záhodno, jsme kontrolovali a vyhráli dost přesvědčivě. Výmluva nevýmluva, ukázalo se že není nad to se dobře vyspat a v rámci gatheringu v pátek to nepřehánět do extrémů, ale zase jsme si dobře zahráli a to se počítá !-) Z pohledu partií je u některých škoda že není záznam, dost rád bych se na ně podíval v detailu.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]