Alamar's chest

Aktuality

Milán 2014!
| Čtvrtek 20.listopadu 2014, 18:52

Dne 15. 11. 2014 jsme vyrazili (Jezbera+Menčík) na turnaj v Miláně (konal se 16. 11. 2014). Nebyli jsme si jistí, zda všechno proběhne, tak jak bylo deklarováno. Vše bylo zaplaceno, tak jak bylo řečeno (letenky z Vídně do Milána i hotel). 16. 11. 2014 jsme tedy po snídani vyrazili do hrací místnosti (byla zhruba 12 min od hotelu).

V 9:30 jsme začali trénovat s jedním místním týmem. Turnaj měl začít v 10:00, trochu se to protáhlo, tak se začalo až v 10:45. V tréningu jsme soupeře porazili 10:2. Po jeho skončení jsme zjistili, že se jedná o dva hráče z FICS (Nonspiego + Bibbusque) ? představili jsme se navzájem.

Turnaj se hrál podle jejich italské verze bughouse (pěšec se proměňuje na 1. /8. řadě za figuru z ruky nebo zůstává na 1. / 8. řadě). Pravidla měli v italštině i v angličtině vyvěšeny v hrací místnosti. Předpokládala se větší účast, mělo se hrát 20 kol švýcarským systémem. Startovalo 23 týmů (19 italských, 2 německý, 1 německo-nizozemský a 1 český ? my). Hrálo se tedy každý s každým na 5 minut, 1 partie. Za výhru se dávají 3 body, za remízu 1 bod. Každý tým si napsal přezdívku (my Black Dragons) a určil kdo bude mít celý turnaj bílé a kdo černé v týmu. Kolo se startovalo vždy najednou, na základě pokynů hlavního pořadatele. Kdo tam v danou dobu nebyl, měl smůlu, šly mu hodiny. Na turnaj dohlíželi 2 rozhodčí. Věděli jsme, že náš tréningový soupeř (silově jsou na FICS určitě 2100 jako tým) bude náš přímý konkurent, kdo další silný tam je, jsme netušili. Měli tam ještě jednu zajímavou úpravu pravidel. Pokud hráč nepustí hodiny, partie začíná znova, hráč dostane napomenutí a po druhé už mají jako tým o 30 s méně. Turnaj byl vyhlášen jako mistrovství Evropy.

Začali jsme základní část s cílem dostat se vysoko pro nasazení ve vyřazovací části (prvních 16 týmů postupovalo) a mít větší šanci na postup co nejdále. Po 6. kolech se už začalo vyjasňovat, na čele jsme byli my a tým Latina (Nonspiego + Bibbusque) s plným počtem bodů, ostatní už měli ztrátu. Po 13. kolech byla hodinová pauza na oběd (byla zkrácena o 30 min, aby turnaj skončil dle propozic). V té době jsme vedli my s týmem Latina s plným počtem bodů (12b). Za námi byla dvojice Bernd Boetzel + André Sorder (tým: Berlin ? Architekt), Arnoud Bakker (FICS: Masacre) + Elisa Siz (tým: Killer Kukens), Denis Rombaldoni + Axel Rombaldoni (tým: I Rompiballe) s 10 body. Během těchto 13. kol (1 kolo jsme měli volno) jsme pouze 2x měli problém. Soupeři byli proti nám vyhraný a díky své nezkušenosti nám dali jednu šanci a to nepromíjím. V turnaji jsem viděl tak 6 slušných týmů (včetně nás), takže jsme dali cíl být do 3. místa po základní části.

Hned po obědě ve 14. kole jsme snadno vyhráli, neboť soupeři přišli o 3 min déle a takovou výhodu nelze na naší úrovni zahodit. S postupujícími koly bylo jasné, že lze snadno udržet aspoň 2. místo (potencionálně možný snadný postup do semifinále). Podařilo se nám porazit hlavní konkurenty Nonspiega s+ Bibbusquem. Vzápětí je porazili i Bernd Boetzel + André Sorder a tak jsme přehodnotili náš cíl na první místo. Podařilo se nám také snadno vyhrát s dvojicí Arnoud Bakker + Elisa Siz a pak už nám v cestě stály týmy z konce tabulky. Základní část jsme tedy vyhráli s plným počtem bodů (22 bodů z 22 bodů).

Pořadí po základní části (tabulka prvních 10 týmů + 16. a 17. tým):
Pořadí Název družstva Jména hráčů Body
1. Black Dragons Menčík Pavel ? Jezbera Jiří 66
2. Latina Marcello Malloni ? Marco Parpinel 60
3. Berlin Architekt Bernd Boetzel - André Sorder 58
4. Dadabus Danyyil Dvirnyy ? Daniele Genocchio 51
5. I Rompiballe Denis Rombaldoni - Axel Rombaldoni 49
6. Dateci un premio Xia Jie ? Alessio Boraso 48
7. Killer Kukens Arnoud Bakker - Elisa Siz 45
8. Death Star Stefano Ranfagni ? Andrea Stella 45
9. Furrumba Marco Massironi ? Angelo Damia 42
10. Barletta Michele Arcangelo Damato ? Gaia Paolillo 39
... ... ... ...
16. The Solly Squad Veronika Goi ? Solomon Kenneth Terence 24
17. I Runners Filippo Cedriano ? Marco Stefan 18

Byla pauza 30 min a po ní prakticky začal turnaj. Bylo důležité, jak se kdo popasuje s tlakem a možností vyřazení a konce v turnaji. Osmifinále se hrálo na 2 vítězné partie (tedy kdo jako první udělá 2 výhry), přineslo pouze 1 překvapení. Tým Arnoud Bakker + Elisa Siz po základní části 7, vypadnul s 10. týmem.

My jsme narazili na 16. tým Veronika Goi ? Solomon Kenneth Terence , měl to být snadný zápas. Velice rychle jsme získali výhodu na obou šachovnicích. U mne jsem matil koněm a Wir (jeho přezdívka z FICS) měl 15 s na jeho získání. Nejen, že se mu to nepodařilo, ale dostal do horší pozice. Na mé desce jsem nemohl kontrolovat ?tok figur? a tak se partie zvrtla. Měli jsme najednou u Wira prohranou pozici. Byl 10 s minus oproti soupeři našikmo, stál v nekrytelném matu a neměl figury na pořádný protiútok. Poradil jsem Wirovi sérii tahů na které soupeř nedokázal zareagovat tak rychle jak měl a proto se nám podařilo vykrýt u Wira mat. Pak má soupeřka zaváhala a dala mi šanci, tu jsem využil a tak jsme vyhráli. Druhá partie už probíhala bez problémů. Vyhráli jsme 2:0 a šli jsme dál. První cíl byť kostrbatě byl splněn.

Ve čtvrtfinále jsme narazili na italský tým Denis Rombaldoni + Axel Rombaldoni. Věděl jsem o nich, že to tým složený z GM a IM v normálních šachách. V základní části to byl jeden ze dvou týmů co mi dokázal na mé desce zavařit a dostat mne do výrazně horší pozice. Oni hráli týmové zahájení, které znám a které občas hrají ti nejlepší na FICS a končí to taháním v posledních sekundách. Vysvětlil Wirovi co má hrát na své desce, abychom jejich zahájení neutralizovali. Povedlo se to snadno, takže jsme je porazili bez problémů 2:0. Také naši největší soupeři Bibbusque s Nonspigem postoupili do semifinále.

Od semifinále se hrálo na 3 vítězné partie. Narazili jsme na tým Danyyil Dvirnyy ? Daniele Genocchio. To byl ten druhý tým co mi v základní části zavařil. Provedl jsem analýzu v čem problém a změnil na své desce variantu zahájení. Soupeř najednou nevěděl co s tím a tak jsme je snadno porazili 3:0. Náš hlavní soupeř Bibbusque s Nonspigem porazili tým Bernd Boetzel - André Sorder 3,5: 1,5.

Zápas o třetí místo vyhráli překvapivě hladce Danyyil Dvirnyy ? Daniele Genocchio nad dvojicí Bernd Boetzel - André Sorder 3:0. Čekal jsem, že zápas dopadne ve prospěch druhé dvojice, asi se hodně vyčerpali v semifinále.

Došlo tedy k očekávanému střetu dvou nejlepších týmů. Většina diváků na to čekala a i mně bylo jasné, že k tomuto zápasu to směřuje. Wir si myslel, že to bude snadné, já věděl že je to 50 na 50. V tréningu jsme je sice drtili, ale to hráli v opačné kombinaci než v turnaji. Po prohození soupeřů na poslední dvě partie v tréningu jsme 1 prohráli a 1 měli výrazně horší. V první partii Wir ztratil materiál, takže jsme snadno prohráli, takže 0:1. Ve druhé partii se scénář opakoval, takže 0:2. Před třetí partii jsem Wirovi řekl ať nic neztrácí i za cenu, že bude hrát pomaleji. Chvíli jsme hráli a pak jsme se zase dostali do prohrané pozice. Nevsadil bych si nás ani halíř! Zkoušel jsem najít něco, jak soupeře zmást a získat možnost jak vyhrát a stále nic. Nakonec se mi podařilo ?vyčarovat matový útok? a to prakticky nevypouštím. Myslím, že ani velký ?Merlin? by to neudělal lépe (možná trocha ?černé magie? k tomu, možná zafungovalo kouzlo názvu našeho týmu ). Takže 1:2 a žijeme. Ve čtvrté partii jsem dostal Nonspiega pod tlak, podařilo se mi za pěšce brát figury a tak to skončilo jednoduchým matem dámou na f2. Takže jsme srovnali na 2:2 a šance na první místo dál žila. V rozhodující partii Wir získal malou výhodu, pak to vypustil a chtěl figury. V té chvíli jsem zaváhal, rozhodl se mu figury dodat a dostal se tak do nepříjemné pozice. Následně jsem musel zpomalit, což znamenalo horší čas, zahrál hůře obranu a to znamenalo prohru. Prohráli jsme tedy 2:3, takže má chyba nás poslala na druhé místo.

Konečné pořadí:
1. Marcello Malloni ? Marco Parpinel (FICS: Nonspigo - Bibbusque)
2. Menčík Pavel ? Jezbera Jiří
3. Danyyil Dvirnyy ? Daniele Genocchio
4. Bernd Boetzel - André Sorder

Gratuluji vítězi dvojici Marcello Malloni ? Marco Parpinel. Musím poděkovat Wirovi za spolupráci, hrál opravdu dobře a turnaj jsem si užil. Bohužel má chyba v závěru turnaje to rozhodla.

Diskuze
SKAcz: K partii finálové poslední
| Středa 3.prosince 2014, 22:12

Wir tam nakonec nestál špatně, ale chtělo to útočit na a přes d6. Taky jako kun na h5 podle mnek ničemu. Totez mohl asi udelat driv i Bib s d3. Vubec v cele partii bylo i dost nepresnosti. A bylo by zajimave se podivat na nejlepsi mozne tahy za obe strany. Partie je z videa uz prepsana naky ten patek, ted jeste najit cas okomentovat ...

Lojza: Re: tým: Berlin ? Architekt
| Neděle 30.listopadu 2014, 22:01

Hm, treba poradatele udelali preklep... vedeli ze jsou z Berlina a to Bearli je proste blbej nick :-D

Alamar: Re: tým: Berlin ? Architekt
| Neděle 30.listopadu 2014, 21:06

Lojza: Ale v tabulkách jim figuruje Berlin. Možná zvolili v Miláně jiný název.

Lojza: tým: Berlin ? Architekt
| Sobota 29.listopadu 2014, 23:50

Je to Bearli, ne Berlin :)

SKAcz: Gratulace k velkému úspěchu
| Čtvrtek 27.listopadu 2014, 23:11

Tak nakonec se ukázalo, že turnaj s největším cenovým fondem v historii bughouse šachu (včetně všech jeho variant pravidel) nyní povede od Milánská verze 2014 s 15 000 Euro, pěkné :)

K poslední partii na videu ( https://www.facebook.com/video.php?v=731258606956490&set=vb.561628300586189 ) : přijde mi že Bxe7 je horší než Nxd5 a po exd5 Qe2.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět