Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2014 - průběh turnaje!
| Pondělí 14.července 2014, 19:29

Brno je králem bughouse pro rok 2014! .

V sobotu 12. 7. 2014 se již hrálo 12. otevřené mistrovství ČR v bughouse (holanďanech). Letošní turnaj v bughouse v rámci Czech openu se poprvé hrál v sobotu a čekalo se co to udělá s účastí. Hrálo 10 týmů stejně jako loni, uvidíme jak to bude vypadat příští rok. Zda se sobota prosadí jako lepší den. Bylo tedy rozhodnuto, že se nebude hrát kvalifikace a půjde se rovnou na finále. To se tak hrálo na 6 partií a bylo to rozděleno na 2 části (nejdříve 3 partie a pak zbytek), tempem 3 minuty na partii a 2s/1tah (bronstein tempo - tedy pokud zahrajete 2s, čas se vrací). Hrálo se zase olympijským způsobem tedy každý bod má cenu, ztráty jsou nepříjemné.

Hlavním favoritem byla litevská dvojice Maras + Xeres. Dalšími adepty na vysoké umístění byly 2 týmy: Šlesinger - Jezbera, Tajovský - Menčík. Černým koněm mohla být dvojice Dušan Škaloud, Krapivin .

Los turnaje byl nastaven, aby to v posledních kolech gradovalo soubojem hlavních favoritů. V 9. a 18. kole jsme hráli s Litevci. Litevci hráli ještě v 7. a 14. kole s dvojicí Tajovský, Menčík.

V prvním kole jsme hráli proti možnému černému koni Škaloud - Krapivin. Pro vstup do turnaje to nebyl ideální soupeř. Začali jsme tedy hned zostra. Podařilo se nám celkem snadno vyhrát všechny 3 partie, ostatní favorité Litevci a Tajovský s Menčíkem také vyhráli 3:0.

Ve druhém kole jsme hráli proti německé dvojici Diehlmann - Ciolek. Zápas probíhal v poklidu, soupeři hráli pomalu, takže vždycky "smutně konstatovali, že je konec". Zbývající favorité také vyhráli 3:0.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Stodola - Stodola. Probíhalo to zase bez větších problémů a vyhráli jsme zase hladce 3:0. Tajovský, Menčík taktéž vyhráli 3:0. Litevci vyhráli s černým koněm turnaje Škaloud, Krapivin 2:1 a zaznamenali tak první ztrátů z favoritů.

Ve čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Krása - Doubrava. První partii jsme vyhráli trochu s obtížemi, oproti předchozím soupeřům. Druhá partie, kdy jsem měl bílé se zvrtla. Hrál jsem totiž pouze na svou desku, díky tomu Marek skřípnul Ivoše. Pozice u Ivoše se pořád zhoršovala, pak jsem mu poradil blbý tah do obrany a bylo vymalováno, takže 1:1. Třetí partii jsme horko těžko vyhráli, stáli zase na prohru. Výsledek 2:1, vzhledem k výhrám obou zbývajících favoritů 3:0 byl nepříjemnou komplikací.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Tajovský - Menčík. Začal důležitý zápas o další průběh turnaje. Podařilo se nám celkem rychle vyhrát první 2 partie, v obouch jsem dal Menčíkovi mat. Ve třetí se mi nepovedlo zahajení, pozice pak na obou deskách se zhoršily, prohráli jsme, takže 2:1. Výsledek to byl nadějný, netušil jsem, co nás čeká za horor v dalším průběhu turnaje. Litevci vyhráli 3:0, takže se ujali o 1 bod vedení.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Tesař - Zigmund. Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Vyhráli jsme 3:0, oba favorité též vyhráli 3:0.

Sedmé kolo jsme hráli proti dvojici Šimon - Ryšavá . Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Vyhráli jsme 3:0, zbývající favorité se utkali mezi sebou. Probíhal tak další vrchol turnaji. Litevci vyhráli 2:1, měli stejně bodů jako my a o 2 body více než dvojice Tajovský, Menčík.

V 8. kole jsme hráli proti dvojici Šmajzrová - Dudla. Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Vyhráli jsme 3:0, Litevci též vyhráli 3:0. Výhra dvojice Tajovský, Menčík 3:0 nad dvojicí Škaloud, Krapivin se rozhodně nečekala.

V 9. kole jsme hráli proti litevské dvojici Maras + Xeres. Byl to jeden z prvních vrcholů turnaje. V první partii se nám podařilo u Ivoše získat výhodu, tu jsme zvětšili a nakonec hladce vyhráli. Ve druhé partii jsem dosáhl vyhrané pozice proti Xeresovi, vypustil jsem ho a Maras Ivoše mohl zmatit. Ve třetí partii jsme měli na obou šachovnicích výhodu. U Ivoše se zvětšovala, ale zahrál jsem to u sebe nepřesně. Vše jsem dovršil nemožným tahem. Uhrát 1 bod ze 3 vyhraných partii je málo. Litevci tak byli v polovině turnaje o 1 bod první před našimi dvojicemi.

V desátém kole jsme zase hráli proti možnému černému koni Škaloud - Krapivin. Podařilo se nám celkem snadno vyhrát první partii. Ve druhé partii se mi nepovedlo zahájení, pak už jsem se z toho nedostal, takže 1:1. Třetí partii jsme vyhráli zase snadno, takže 2:1. Ostatní favorité Litevci a Tajovský s Menčíkem vyhráli 3:0. Utrpěli jsme tedy nepříjemnou ztrátu v boji o celkové umístění.

Ve 11. kole jsme hráli proti německé dvojici Diehlmann - Ciolek. Zápas probíhal v poklidu, soupeři hráli pomalu, takže vždycky "smutně konstatovali, že je konec". Zbývající favorité také vyhráli 3:0.

Ve 12. kole jsme hráli proti dvojici Stodola - Stodola. Probíhalo to zase bez větších problémů a vyhráli jsme zase hladce 3:0. Tajovský, Menčík taktéž vyhráli 3:0. Litevci vyhráli s černým koněm turnaje tentokrát Škaloud, Krapivin 3:0 a vylepšili si tak svoji pozici.

Ve 13. kole jsme hráli proti dvojici Krása - Doubrava. Tentokrát jsme si stanovili jasnou strategii a snadno jsme vyhráli. Nedali jsme jim stín naděje. Oba zbývající favorité vyhráli 3:0.

V 14. kole jsme hráli zase proti dvojici Tajovský - Menčík. Začal důležitý zápas o konečné umístění v turnaji. V první partii se mi nepodařilo zahájení, pak se to zhoršilo na obou deskách, následně jsme tedy prohráli, takže 0:1. Ve druhé partii jsem získal proti Menčíkovi výhodu. Pak jsem spáchal hrubku a partie se otočila, takže 0:2. Ve třetí partii se nám to nepodařilo na obou deskách, takže 0:3. Tím v podstatě pro nás skončil boj o první dvě místa. Byl to debakl. Litevci proti Stodolům zavahávali a vyhráli jen 2:1. Dvojice Tajovský, Menčík byla najednou ve hře o celkové prvenství, měli stejně bodů s Litevci.

V 15. kole jsme hráli proti dvojici Tesař - Zigmund. Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Tajovský, Menčík vyhráli 3:0, Litevci zaváhali proti dvojici Krása Marek, Doubrava. Marek tak potvrdil svoji tradiční roli ?Janošíka? (umí obrat silné týmy o klíčové body). Tajovský, Menčík najednou o 1 bod vedli.

V 16. kole jsme hráli proti dvojici Šimon - Ryšavá . Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Vyhráli jsme 3:0, zbývající favorité se utkali mezi sebou. Probíhal tak další vrchol turnaji. Litevci zase vyhráli 2:1, měli stejně bodů dvojice Tajovský, Menčík, ale měli lepší vzájemný zápas a to jim dávalo výhodu při rovnosti bodů.

V 17. kole jsme hráli proti dvojici Šmajzrová - Dudla. Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Vyhráli jsme 3:0, Litevci též vyhráli 3:0. Výhra dvojice Tajovský, Menčík 2:1 nad dvojicí Škaloud, Krapivin byla málo z pohledu boje o první místo.

V 18. kole jsme hráli proti litevské dvojici Maras + Xeres pouze o čest. Zároveň jsme rozhodovali o tom, kdo bude první. Dvojice Tajovský ? Menčík vyhrála 3:0, takže čekala jak dopadne náš zápas. V první partii se mi podařilo postavit vyhranou pozici, akorát moc pomalu. Ivoš musel dohrávat hodně tahů. Skončilo to tím, že Xeres spadnul a Maras následně dal mat Ivošovi. Po krátké debatě tedy remíza. Ve druhé partii se mi to nepovedlo, takže jsme prohráli, takže 0,5:1,5. Ve třetí partii jsem zase dosáhl vyhrané pozice, pak jsme se nedomluvili s Ivošem jak to hrát dál. Na chvíli jsem zastavil, zapoměl na čas a spadnul jsem ve vyhrané pozici (byl tam už m3). Výsledek 0,5:2,5 byl hodně krutý vzhledem k průběhu. Navíc jsme touto prohrou rozhodli o tom, že první skončili Litevci a dvojice Tajovský, Menčík skončila druhá.

Toto jsou celkové výsledky:
1. LIMONTAS - CHOCENKA 47.5
2. TAJOVSKÝ - MENČÍK 47.0
3. ŠLESINGER - JEZBERA 43.5
4. ŠKALOUD - KRAPIVIN 38.0
5. KRASA - DOUBRAVA 32.0
6. STODOLA - STODOLA 22.0
7. DIEHLMANN - CIOLEK 15.5
8. TESAŘ - ZIGMUND 13.0
9. ŠMAJZROVÁ - DUDLA 7.0
10. ŠIMON - RYŠAVÁ 4.5

Musím pogratulovat celkovým vítězům litevské dvojici MARAS + XERES, hráli dobře a občas měli nezbytné štěstí. Můj předpoklad, že jsou hlavními favority se ukázal jako zcela správný. Titul mistra ČR zcela zaslouženě získala brněnská dvojice Tajovský, Menčík. Hráli dobře a šli metodicky za svým cílem. V podstatě nás přejeli jako ?parní válec?.

Děkuji svému spoluhráči Ivošovi, za hru, zahrál jsem si dobře. Místy jsem to hrál slabě, takže jsem nám zkazil šanci na lepší výsledek. Jako architekt naší strategii jsem zcela selhal, vymyšlené postupy se ukázaly jako zcela neefektivní. Ukázalo se, že pojetí týmové strategie, tak jak jsem jej vymyslel je neprůchodné. Po několika letech se nám soupeři zadaptovali a snadno nás přejeli. Pro příští rok je nutné udělat zásadní změnu koncepce (? zásadní revoluci? ), i za cenu případného neúspěchu v příštím roce.

Diskuze
SKAcz: Časový průběh turnaje
| Úterý 22.července 2014, 12:55

Tak jsem se dívalna fotky a videa na čas pořízení a vychází to takto: 9:56 1.část 1.kolo, 12:58 9.kolo, tj. cca 3h a ňáke minuty první část hraná 2s+3m, 13:08 2.část 1.kolo (=10.kolo), 15:32 konec 2.části, tj.cca max 2.5h mínus ňáké minuty druhá část hraná 2s+2m. Takže kdyby se vše hrálo 2s + 2minuty tak se ušetřilo cca 30-35 minut což je na oběd. Kromě toho se první část začala hrát se zdá až 9:55. Tedy závěr pokud se bude hrát 2m + 2s tak idyby se začlo až v 10h a hrálo se zase na dvě části tak skončíme už před 15h, resp. zbude dobrých 30minut na oběd. Další zrychlení možno zavést tím že se hraje rovnou 6 partií, ale to asi není vůbec nutné.

SKAcz: Tempo pro 2015
| Úterý 22.července 2014, 12:24

Jinak hlavní turnaj by se příští rok měl hrát tempem jakým se letos hrála druhá čast turnaje, tedy 2s na tah + 2minuty na partii. Ono ta minuta navíc stejně nemá vliv na nic jen na delší stání. Koneckonců se to ukázalo, druhá část turnaje byla kratší a tedy to v pohodě vychází. Mohou se klidně hrát i zase dvě části nejspíš, protože časově druhá část turnaje byla kratší takže příští rok by to mělo vyjít i s obědem :)

SKAcz: Mládež
| Úterý 22.července 2014, 11:41

Jinak Wire můžešklidně vést v Brně nějaký kroužek mládeže v bughouse šachu a jako trénér jim říkat "nehrajte vážné šachy kazí vám to bughousovské myšlení" pokud Tě baví si dělat srandu z některých dogmatických trenérů vážného šachu, Ti rozumní totiž podporují u mládeže jakoukoliv přízeň k šachu ať už je baví cokoliv, protože vědí, že lepší když si přijdou občas zahrát něco než nikdy nic :) Knížku se spoustou úloh k dispozici máš můžeš jet podle ní (na každém tréningu něco z ní probereš pak dáš nějaké úlohy a pak ať hrají) a když vyhlásíš otevření kroužku Mistra ČR v bughouse šachu dost informativně můžeš se divit kolik děcek si to přijde zkusit kdoví :)

SKAcz: Nováččci, mládež a bughouse šach
| Úterý 22.července 2014, 11:32

Jinak když Wire mluvíš o nováččcích, mládeži a bughouse šachu, určitě rychlejší tempo není cesta. Pokud se podíváš na partie, pak nováččci určitě si nestěžovali že je tempo moc pomalé (žádný div, když sme se učili my hrát bughouse též jsme měli problémy s kvalitou/rychlostí) :) Naopak kdybys chtěl ukázat bughouse jako pohodovou zábavnou taktické myělení rozvíjejícíkombinační hru s šachovými figurkami, možná bys začal uvažovat o tempu jako 10s(20s) na tah +1 minuta či 20s na partii apod (něco jako heartstone se hraje). Ale zase je tu i jistá gravitace a rychlost historicky svázaná s bughousem. Nicméně tím chci říct, že pokud mluvíš o trenérech klasického šachu tak Ti ti určite nedoporučí hrát žádný bughouse ani fišerovky, protože logicky když trénuješ přesně něco je nejlepší trénovat přesně ono že ? Výhoda bughouse šachu je v tom , že je to skutečně týmová forma šachu a tím má své nezaměnitelné kouzlo. Existuje sice tisíc variant šachu na jedné šachovnici, počínaje crazyhouse, polgárovkama, apod, ale jen jedna týmová forma. Když se podíváš na fišerovky, které se liší oproti klasickému šachu defakto jen náhodným základním postavením, uvidíš že účast tam je oproti třeba G turnaji jen desetinová (cca 30 ku přes 300) a stejný řád jako v bughouse (30 vs 20). Takže pokud se ptáš jak dostat více hráčů na bughouse, ptej se proč jich více nehraje i fišerovky,resp. jak odpovědi a otázky spolu souvisí či nesouvisí? Logicky bys totiž musel čekat na fišerovkách velkou účast též ne? Když sou to defakto klasické šachy. Já si myslím, že je dobře že čímdál více nových lidí si bughouse šach ráda zahraje a mezi nimi pomalu se objeví i talenti v této šachové disciplíně. Základem ale je aby se něco dělo a jen jednou ročně Czech Open je mnohem míň než kolik se hraje turnajů v klasických šachách, kolik partií ...

SKAcz: Zájem o bughouse
| Úterý 22.července 2014, 11:16

No wire 40 týmů bylo jen jedenkrát protože tenkrát to chtěli všichni zkusit s v ten den nebyl jiný turnaj. Potom když to zkusili a zjistili že to není nic pro ně tak už to znova nezkusili :) Celkově nicméně bughouse/holanďany hraje po ČR příležitostně jisté množství šachistů a ti které to baví nejvíc přijedou i na Czech Open. Sobota je nejlepší termín pro turnaj co může být a během následujícího roku to chce aby se o tom dozvěděli všichni ti co si změny nevšimli. Rovněž celé Czech Open bughouse gathering je třeba propagovat/informovat o něm, protože by byla škoda nevyužít zázemí tohoto skvělého festivalu jako možnost sehrát klidně i více různých turnajů s hráči z celé ČR i ze zahraničí. Kromě toho momentálně lze hrát i na Czech Open BICS online bughouse bez omezení zdarma, což loni nešlo. Možná by stálo za to organizovat pravidelně řekněme jednou měsíčně nějaký "Czech Open Bughouse chess online tour" turnaj.

SKAcz: Brno hlavním městem holanďanů/bughouse
| Úterý 22.července 2014, 11:03

Tedy letos byl turnaj vše jen né jasně předvídatelný. Nejsilnější tým jsem sice typl ale mistry ČR tedy ne, tedy ne takto statisticky významně :) Wirovi s Matejusem nutno pogratulovat, dokonce málem vyhráli celý turnaj. Rozdíl 3.5 bodu Brno vs HK v celkovém pořadí jsem tedy nečekal. 1:2 či 2:1 není statisticky nic tak významného ikdyž turnajově se počítá každý bod, 3:0 to je turnajově celkem náklep (tedy "v druhé části nás přejeli jak parní válec" by už sedělo celkem) ikdyž stát se může. Takovou drsnou adaptaci od brněnského týmu jsem tedy nečekal, ale zřejmě únava a šok hradeckého týmu z průběhu turnaje udělala své. Na tomto turnaji bylo mnoho nových tváří i polonových. Třeba krajští přebornící z Poličky sebrali vítězům boda a i další češi škubali po bodíku z vítězů kde se dalo. Nikdo z favoritů si nemohl být jistý kde co potratí proti týmům, kteří již Czech Open hráli. A tím se dostáváme k mému týmu. Jelikož Fermymu to letos nevyšlo a na pátečním setkání bughousistů jsme při tréningu odehráli nejednu zajímavou partii s mezinárodním mistrem klasického šachu Krapivinem, který to s námi hraje již mnoho let. Dohodli jsme se, že budeme hrát v sobotu spolu. Upřímně řečeno nečekal jsem, že bude hned ze začátku pro soupeře tak nebezpečný, za vše vypovídá to, že kdybych se nepřehlídl, mohli jsme litevce v první části porazit 2:1 (kdoví co by to udělalo s turnajem že ?). Vůbec chyb se v našem týmu nahromadilo více, jak už to u premiéry bývá. Ale až třeba zase budeme hrát někdy spolu je na čem stavět. Krapivin by určitě neměl mít příští rok problém sehnat spoluhráče. Pak se musím ještě podívat detailně na některé pozice ze záznamu z fotek či videí, zda některé naše prohry byla špatná souhra, hra na jedné či druhé či jen nedostatečná komunikace. Trochu víc oprášit ruštinu by mohlo též pomoct. Ale to určitě nebyl zásadní problém. Co vím tak určitě jsme ztratili zbytečně nejmíň 3 evidentní body (1 s litevci a 2 proti Wirovi s Martinem). Nehrál jsem určitě nejlíp, ale určitý standard jsem odvedl a roli černého koně náš tým splnil dobře. V turnaji nám sebrali boda i Krása s Doubravou, ale ti sebrali všem silnějším týmům, jedinou výjimkou byli noví mistři ČR. Jinak na turnaji bylo polovina týmů nových, hodně mládež nabírající zkušenosti. Celkové množství různých hráčů co již hrálo na Czech Openu se tím zase rozšířilo.

Wir: .
| Středa 16.července 2014, 01:46

"V podstatě nás přejeli jako parní válec." "Soupeři nás snadno přejeli."

Tak takto se to rict urcite neda, ani vysledek vzajemneho zapasu 4:2 tomu neodpovida. Jedinou "adaptaci", kterou jsme s Martinem pouzili, bylo, ze jsem co nejdrive hlasil Alamarovo stani. Martin ihned zastavil taky a s lepsim casem to casto vedlo k vyhre, hlavne v druhe casti 3:0. O "prejeti" se ale da mluvit jen v uplne posledni partii, kde jsme na obou deskach hned od zacatku ziskali damy i silne utoky. Nebyt toho, ze jsem v klicovych duelech vzdy nejmin jednu partii uplne zazdil, mohli jsme vyhrat cely turnaj. Celkove to vyrovnany souboj, tedy mezi tremi az ctyrmi tymy. Nebyli jsme urcite favoriti, o to je vitezstvi (druhe misto) cennejsi.

Je velka skoda, ze zajem o bughouse tak hluboce upada, ze v podstate hraji 3-4 tymy, zbytek jsou uplni novacci, kteri se uz dalsi rok neobjevi. Pritom v CR existuje mnoho silnejsich nebo aspon stredne silnych hracu/tymu, ktere by mohli zamichat poradim - kdyby se ucastnili. Jako problem vidim to, ze mnoho z nich preferuje jine varianty (ne do matu, pesec propada) a pak tempo bronstein, kteremu nikdo nerozumi. Rozsireny je i nazor mezi trenery mladeze, ze bughouse skodi sachu. Jak to ale resit, to nevim. S timto trendem se da cekat, ze bude mistrovstvi v pristich letech zruseno pro nezajem. Kde jsou ty casy, kdy startovalo pres 40 tymu? Toto vidim jako mnohem vetsi problem nez to, jakou udelat "zmenu koncepce".

Jedna fotka ze zaveru partie Krasa-Doubrava vs Slesinger-Jezbera. Marek mati pristim tahem n@f7 mat, reakce Alamara, kdyz to zjistil hovori za vse. http://wir.wz.cz/jezby.jpg

Ivos: Můj pohled
| Úterý 15.července 2014, 21:55

Takže postupně. Musím pogratulovat vítězi turnaje congratulation LIMONTAS - CHOCENKA. Dále velká gratulace do Brna dvojici Martin TAJOVSKÝ - Pavel MENČÍK za letošní titul mistra ČR. Tento rok hráli opravdu výborně, neztráceli body se slabšími týmy, naopak se silnými hráli vyrovnaně (myšleno s vítězi turnaje). Nás přejeli opravdu suverénně. Titul mají zaslouženě. Dále chci poděkovat svému spoluhráči Jirkovi za hru a trpělivost. S jeho závěry se ovšem neztotožnuji. Z mého pohledu a nadhledu jsem příčinou neúspěchu byl jednoznačně já a moje slabá předvedená hra. Myslím, že ostatní mi to potvrdí, ale ono není třeba. Sám jsem to cítil. Letos jsem byl hráč silově tak 1300. Naopak Jirka mě zachraňoval, jak mohl. V turnaji jsem skoro zahrál asi 6 nemožných tahů, to je teda síla, naštěstí Jirka to viděl a zarazil mě. A mohl bych pokračovat. Ne, prostě Pardubice a mistr ČR se s hráčem 1300 nemůže vyhrát. Takže letos dlužím Jirkovi velkou omluvu za mojí hru. Jediný okamžik, kdy Jirka zahrál slaběji, bylo první kolo s Litevci. Tam jsme měli vyhrát 3:0 a ne prohrát 1:2. Ve druhém kole jsem to už zase kazil já. Ale to bylo jediné hluché místo, zbytek padá na mě. Strategie byla postavená dobře, jenom si nepočítal s tak slabým spoluhráčem:( Příčina byla jasná. Bez absolutně žádného tréningu (jo těch asi 6 -7 dní celkově na FICSU fakt nepočítám) to prostě nejde. Navíc, ne jen tahy, ale i s časem jsem neuměl dobře hospodařit. S úplným závěrem souhlasím, revoluce v tom, že se prostě musí víc trénovat. A ne takto žalostně málo. See you next year.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět