Alamar's chest

Aktuality

Ostravský koník 2014!
| Neděle 4.května 2014, 15:00

Tak jsme se letos zase s Markem Krásou vypravili na každoroční turnaj v holanďanech v Ostravě. Turnaj se začíná v 21:00, letos se konal 30. 4. 2014 (bohužel vyšel na čarodějnice). Na místě jsme byli zase o něco dříve a tak jsme začali hrát blicky a čekali až dorazí někdo na tréning. Hrál jsem je celkem hrozně, ale Marek ještě hůře (vrcholem bylo, že dostal "4 tahový mat". O tah zpomalený mat bílými na h5.). Trochu mne to vyděsilo, říkal jsem si to to dobře začíná. Pak dorazili Zwardoň, Novosadová (letos nestartovali vzhledem k tomu, že chtěli jet příští den na jiný turnaj). Pěkně nás roztrénovali, místy to bylo šílené co se na Markově desce dělo. Úspěšnost jsme měli okolo 60%. Turnaj začal až ve 22:15 (což nám nevadilo vlak jede vždy až za dlouho po konci turnaje)

Před turnajem rozhodčí zopakoval pravidla, tentokrát byli napsané v počítači a zobrazeny všem hráčům. Základní část byla na 7. kol, hrálo 14 družstev. První čtyři postupovali do play off. Vždy se v rámci kola hrají 2 partie, po prohře se dvojice prohodí.

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Kudla, Žídek. V obou partiích jsme měli výhodu, ale nedařilo se nám ji přetavit v rozhodující moment. V první partii jsme museli přetahat soupeře ke konci a porazit na čas. Sice s 15s rezervou, ale i tak to byl takový matný výkon. Teprve jsem se dostával do provozní teploty. Vyhráli jsme kostrbatě 2:0.

Ve druhém kole jsme hráli proti dvojici Adámek, Veselý . Narazit tak brzo na naše velké soupeře v turnaji se nám stává málokdy. Porazili jsme je jasně 2:0, díky dobrému týmovému výkonu. Hra byla jednoznačná až moc, na druhou stranu my jsme byli rozehraní z předchozího tréningu. Stejně bylo jasné, že se potkáme později.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Žilka, Krejčí. Marek mne hned hlásil, že jdeme hrát proti dvěma hráčům přes 2500 (2541 a 2518). Respekt z jeho strany byl příliš veliký a to mne ještě začal poučovat o tom, jak máme proti nim hrát. Jako kdybych byl ?ten slabší a on určoval naši strategii?. Pak se nechal rozhodit stylem vystupování Krejčího (soupeři se povedlo mi dekoncentrovat spoluhráče). V první partii Marek útočil, já se musel bránit, neboť jsme byli okolo 20s dole. Měli jsme výrazně lepší pozice, Marek ale začal hospodařit ?ala Holywood?, u mne to vedlo k čím dál horší pozici. Vrcholem bylo, že Marek 3x nedal m1. Koukat se na to a nemoci zasáhnout je stejné jako když se na vás ?řítí tsunami a vy víte že neutečete?. Takže jsme prohráli na mé desce 0:1. Ve druhé partii jsme celkem snadno získali materiální výhodu a vypadalo to na výhru. Pak nevím co se přesně stalo, nepochopil jsem to. Marek se začal chovat jako ?ochočené zvířátko? a začal jen ustupovat dámou a soupeř si metodicky vylepšoval pozici. Do toho jsme byli dole na materiál, u mne jsem sice ?vykouzlil, spíše si vymodlil m2?, ale Marek neměl pozici, aby dohrál přes 30s. Takže jsme prohráli 0:2. Soupeřův komentář: ?jsou slabí, to nejsou soupeři? u mne navýšil motivaci jim to vrátit později na 200% (říkal jsem si, však počkej: ?teď jste vyhráli díky naší neschopnosti, uvidí se později?).

V čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Mrva, Malík. Zápas to byl snadný, než se rozkoukali, byli pod útokem. V jedné partie mne Marek vytočil, neboť mne začal ?spamovat?. Ve chvíli kdy máme 20s navíc a hledám mat, mi sebral 10s neustalým kecaním, že nemá co hrát, že potřebuje figury a ať už hraji. Mat jsem přes tento handicap dal a vysvětlil mu, že takto ne! Výsledek 2:0 byl tedy jasný.

Ve pátém kole jsme narazili na dvojici Plát, Jelínek. První partii jsme vyhráli celkem snadno, podařilo se mi dostat soupeře pod tlak, do toho Marek dostal pod silný útok Pláta. Dodal jsem mu správné figury a pak už jsem jen sledoval zda s nimi ten mat dá. Zahrál to naprosto přesně metodicky a byl z toho úlohový mat, který funguje jak v holanďanech, tak v bughousu. Perfektně zahráno, dobrá práce! Ve druhé partii šly divné figury, do toho jsem zariskoval. Říkal jsem, že to divné, přesto jsem to zahrál. Pak už mi Plát šanci nedal, zahrál to krásně metodicky a nezbylo než se vzdát, takže 1:1.

V šestém kole jsme hráli proti Lamser, Hájek. Soupeři věděli, že jsme specialisti a jejich respekt byl na hře znát. Šlo to hladce jako po másle, takže jsme rychle zaknihovali 2:0

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Maříková, Biolek. Celkem snadný zápas, soupeřka v první partii ztratila materiál, dostala se pod útok a bylo hotovo. Druhá partie proběhla taky snadno, takže 2:0

Tím, že jsme porazili našeho posledního soupeře 2:0 jsme rozhodli o postup všech favoritů v základní části. Pořadí po 6. kolech nikdo neznal, takže nemohlo dojít na taktizování.


1 Plát - Jelínek 12.0 40.0
2 Krása - Jezbera 11.0 41.0
3 Žilka - Krejčí 10.0 41.0
4 Adámek - Veselý 9.0 41.0
5 Maříková - Biolek 8.0 41.0
6 Malík - Mrva 7.0 35.0 49.0
7 Kudla - Židek 7.0 35.0 48.0 ........

Semifinále i finále se hrálo na dvě partie, v případě remízy se hrála třetí. V semifinále jsme hráli proti dvojici Žilka, Krejčí. Hráli jsme tedy zápas, který jsem si přál. Markovi jsem zdůraznil, že si nemá všímat chování soupeře, ale plně se soustředit na hru. Na Krejčího jsem začal hrát agresivně a dostal ho velice rychle pod silný útok. Naši soupeři byli ve stavu, že by řídit auto nemohli. Chování mého soupeře se nepohybovalo v rozumných mezích (tak jsem ho musel napomenout, pak se to trochu zklidnilo). Soupeř stál velice rychle pod matem, Marek musel dohrát 20s. Zahrál to dobře a bylo to tedy 1:0. Ve druhé partii jsem zase soupeře mattil a Marek musel dohrát znova 20s. Mně nezbývalo než sledovat jak to dopadne. Dostal se do divné pozice, pak ale začal hrát neskutečně dobře a čas dohrál. Takže 2:0 celkem bez problémů. Za poslední léta jsem u Marka neviděl tak precizní výkon při dohrávání pozice (možná měl nad sebou ?Damoklův meč? vzhledem k výkonu proti nim v základní části). Nehrál to zbrkle, využil čas co měl na promyšlení pozice. Škoda, že to takto nehraje často a takovýto výkon se vyskytuje příliš málo.

Ve druhém semifinále vyhráli Adámek, Veselý proti Plát, Jelínek 2:1. Zápas byl dramatický a třetí partie se málem otočila proti dvojici Adámek, Veselý. Minuli tam 3 tahy po sobě lehkou výhru přes dvě šachovnice.

Ve finále jsme se tedy střetli s dvojicí Veselý, Adámek. V první partii měl Marek bílé, u mne se dostal soupeř pod silný útok. Marek to tam nezahrál přesně, nedal mi figury, takže jsme prohráli 0:1. Přecházím tedy na bílé figury, dostávám soupeře pod drtivý tlak, Marek dodal to co jsem potřeboval, takže 1:1. V třetí rozhodující partii jsem zase dostal soupeře pod obrovský tlak a hrálo se to, zda Marek se vedle udrží. Má výhra byla jen otázkou času, krom toho jsme měli 20s navíc. Postupně jsem likvidoval obranu soupeře, dodal Markovi figury na obranu. Marek to udržel, jeho soupeř musel hrát totiž extrémně rychle a přesně (což nebylo jednoduché a hlavně na to nejsou zvyklý). Takže jsem dal mat, končíme a vyhráváme 2:1.

Zápas o třetí místo Plát, Jelínek proti Žilka, Krejčí skončil překvapující porážkou dvojice Plát, Jelínek 2:1.

1. Jezbera, Krása
2. Adámek, Veselý
3. Žilka, Krejčí.
4. Plát, Holemář

Závěrem bych chtěl poděkovat spoluhráči za splnění cíle. Letos to bylo s menšími nervy, místy snažší a hlavně Marek hrál asi nejlépe ze všech ročníků. Také gratuluji ostatním medailistům. Děkuji pořadatelům a rozhodčímu za hladký průběh turnaje, příjemné hrací prostředí je už místní specialita. Za rok tedy znova nashledanou!

Diskuze
Alamar: Re: dobrá reportáž
| Pondělí 5.května 2014, 16:42

SKAcz: Nikdo neznal pomocné hodnocení, takže nešlo spekulovat s výsledkem a vyřadit někoho z favoritů.

SKAcz: dobrá reportáž
| Pondělí 5.května 2014, 14:04

Gratulace! Mimochodem co znamená, že se o šestém kole nedalo taktizovat ? Přece se můžeš dívat jak jiní hrajou ne?

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět