Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2013 - průběh turnaje!
| Úterý 16.července 2013, 20:51

Včera 15. 7. 2013 se již hrálo 11. otevřené mistrovství ČR v bughouse (holanďanech). Letošní turnaj v bughouse v rámci Czech openu překvapil nemile v jedné věci. Tou byla extrémně nízká účast. Hrálo nakonec 10 týmů, i když mohlo startovat 11 týmů (ten 11. tým byl vyloučen kvůli špatně myšlenému černému humoru. Zavolat rozhodčímu, že dotyčný je na záchytce nemohlo dopadlo dopadnout dobře). Bylo tedy rozhodnuto, že se nebude hrát kvalifikace a půjde se rovnou na finále. To se tak hrálo na 6 partií, tempem 3 minuty na partii + 2s/1tah (fischer tempo). Hrálo se zase olympijským způsobem tedy každý bod má cenu, ztráty jsou nepříjemné. Na startu nebyla favorizovaná dvojice Škaloud Rezacz (nepřijel - sdělil mu to pár dní před tím), Škaloud místo toho hrál s Ruskou (na FICS jako Chenzana). Pole favoritů se tak zredukovalo na 3 týmy: Šlesinger - Jezbera, Tajovský - Menčík a hlavní favorit litevská dvojice Bucinkas (na FICS: Buchas) - Limontas (na FICS: Maras).

Los turnaje vyšel, že v posledních 3 kolech se rozhodne, tedy pravé finále, tak jak je to ideální (Litevci měli hrát s Tajovským a Menčíkem v 8. kole a s námi až v 9. kole).

V prvním kole jsme hráli proti polské dvojici FILIPOWSKI - PRACZUKOWSKI. Turnaj mne nezastihl v dobré formě, takže první dvě partie byly šťastné výhry (stále jsme dost podezřele). Zbylé 4 pak proběhli bez problémů. Výsledek 6:0 bylo to co jsme potřebovali. Zbylý dva favoriti taktéž vyhráli 6:0, takže se nic nezměnilo na poměru sil mezi těmito týmy.

Ve druhém kole jsme hráli proti dvojici KUZNETSOV - MAKEVICH. Zápas probíhal v poklidu, soupeři hráli pomalu, takže vždycky "smutně konstatovali, že je konec". Po druhé partii už to hráli naprosto odevzdaně, neboť u Ivoše se nepustil čas a oni chtěli i tak pokračovat. Hrála se nová, neboť vyhrávat se má čestně. Vyhráli jsme tentokrát hladce bez problémů 6:0. Naši konkurenti taky vyhráli 6:0, takže stále žádná změna.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici KRATOCHVIL - SVOBODA. Ve dvou partiích jsme vyhráli trochu kostrbatě soupeři nám to usnadnili, mělo to být o dost těžší. Zbylé jsme vyhráli jasně, takže dalších 6:0. Tajovský s Menčík porazili Škalouda se Smirnovou 6:0, což jsem nečekal. Udělali hodně dobrý výsledek. Litevci drobně zaváhali a vyhráli s poličskou dvojici Stodolů jen 5,5:0,5.

Ve čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici WAGENER - HOEGENER. Zápas začal naprosto strašidelně, dostal jsem se pod velký tlak. Paradoxem bylo, že jsem soupeře obral o materiál, ale on pak najednou ty figury nasázel, tak že už mne hodně dlouho nikdo takhle nesevřel. Čím dál více se to zhoršovalo, měl jsem 20s méně oproti soupeři našikmo, 30s méně, krom toho se začala zatahovat smyčka kolem mého krále. Zahájil jsem protiútok při kterém jsem potřeboval figury. Musel jsem chvílemi stát a tak jsem měl už o 1 minutu méně. Soupeři naštěstí nezastavili, dali mi vše a tak jsem útok zakončil matem (stačilo zastavit a dostával jsem ho já). Nejhorší na tom, bylo že Ivoš ty figury musel brát za svou pozici, takže ve finále jsme byli zdechlí na obou deskách. Oddechl jsem a řekli jsme si s Ivošem, že budeme hrát tedy lépe. Hraje se druhá partie a zase jsem se dostal pod tlak, sice je to prohrané už méně, ale přeci. Naštěstí zase otáčím a tak vítězíme i podruhé. Před třetí jsme vyhodnotili, že jsme to hráli špatně, málo provázali obě desky. Takže jsme šli do toho provázali to přes obě desky a i když to kousek za hranou, tak by tu pozici dokázal ubránit pouze hodně zkušený tým. Takže vedeme 3:0 a už zbývají jen 3 partie (v duchu jsem si říkal, už aby to bylo za námi). Ve čtvrté partii jsem soupeře porazil ze zahájení, pokud se nemýlím byl to mat do 15 tahů (je to teoretická výhra v té variantě - dva koně se šikmou matí krále v rošádě na h1). Tohle naše soupeře definitivně zlomilo (bylo to příliš rychlé, možná do minuty a ještě k tomu hrozně málo tahů). V páté partii následovala další výhra ze zahájení a bylo hotovo. Šestou partii už hráli odevzdaně, takže jsme vyhráli 6:0. Přežili jsme tedy neuvěřitelné věci. Litevci vyhráli proti Škaloudovi se Smirnovou jen 5:1, taktéž Tajovský - Menčík vyhráli proti našim soupeřům z prvního kola jen 5:1. Máme tedy 1 bod náskoku na dvojici Tajovský, Menčík a už 1,5 bodu na Litevce (ale stále to nic neznamená).

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Gremen-Novák. Zápas probíhal hladce, vyhráli jsme ho bez problémů 6:0. Oba naši konkurenti vyhráli taktéž 6:0, takže se nic nezměnilo.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici STODOLA - STODOLA. Probíhalo to hladce, vybírali jsme si na které desce vyhrajeme. Můj soupeř přestal být opatrný, neboť 3x dostal jeho spoluhráč a tak to taky v rámci "férového rozdělení dostal 3x. Vyhráli jsme tedy 6:0, stejně jako oba naši konkurenti.

Sedmé kolo přineslo již slibovaný náboj, hráli jsme proti dvojici Tajovský, Menčík. Rozhodovalo se o jak o mistru ČR, tak o možném celkovém vítězi (respektive, kdo bude mít šanci na zisk těchto dvou věcí). Menčík (na FICS:Wir) si v Berlíně vytáhl v sušence lísteček, že pondělí bude jeho šťastný den. Plný sebevědomí vstupoval do tohoto zápasu. Krátce poté jsme pochopili co znamená toto štěstí. Ivoš přehrál Tajovského (na FICS: Matejus), já jsem už začal matit Wira a v tom se zjistilo, že se na Ivošově desce nepustili hodiny. Takže nová partie, trochu to Ivoše rozhodilo. V nové partii se nechal ztlakovat, tak že jsme s tím nemohli nic udělat, takže 0:1. Ve druhé partii jsme na soupeři přitlačili a bylo to 1:1. Ve třetí partii byl Ivoš pod neustálým tlakem, ale krytím hrozeb pozici držel, i když nemohl hrát dopředu. V podstatě se u nich deska čím dál více plnila figurami. Vedle jsem na Wira získal útok. Výměna dam, kterou Ivoš nabídl Martinovi znamenala, že se definitivně vykryl proti jakýmkoliv hrozbám a mohl mi brát lehké figury. Wir to už ubránit nemohl, takže 2:1. Ve čtvrté partii jsem získal iniciativu a pak jsem s prohlášením: "jdu si hrát na sackera zešílel, obětoval dámu a ve finále nic za to neměl. Takže 2:2 a zápas se tak zase zdramatizoval. V páté partii stojím lépe, mně prakticky nic nehrozí a tak jsem si suverénně s lepším časem odsouhlasil výměnu dam. S hrůzou jsem zjistil, že dostávám m3 (mat 3. tahem). V té chvíli došlo k zajímavé situaci: Wir říká Matejusovi: "někde tam je mat, pomůžeš mi ho najít". Matejus se kouknul vedle a tak jsem řekl Ivošovi ať hraje (tady musím ocenit Ivoše, zahrál bez jakéhokoliv ptaní, neboť případné zdržení by znamenalo, že by měl Matejus více času se rozkoukat), Matejus možná nechtěl riskovat horší čas nebo nevěřil že má Wir dost figur a začal hrát. Wir dal špatný šach a mat už se nekonal. Zastavil jsem Ivoše, vystáli jsme Wira, musel hrát a nakonec dostal Wir mat. Po partii jsem to Wirovi řekl, že minul m3 a jeden divák trefně poznamenal: "Jak v hokeji, nedáš dostaneš". Takže jsme vedli 3:2 s obrovskou porcí štěstí. V šesté partii jsem dostal Wira pod tlak, pak se hrála metoda nasadíš, pokryješ. Wir ten tlak neudržel a přehlédl mat (pozice už byla stejně špatná). Výsledek 4:2 byl dobrý z hlediska boje o titul ČR, ale vzhledem k vítězství Litevců 6:0, znamenal nepříjemnou ztrátu.

V osmém kole jsme hráli proti dvojici Škaloud (na FICS: Skacz) -SMIRNOVA. Vedli jsme celkem hladce 3:0, ve čtvrté partii se naši soupeři nedomluvili, zvolili špatný postup a vypustili matovou pozici (i když by mé soupeřce chyběla jedna šikmá na mat - nemohla by ji vzhledem k horšímu času dostat). V páté partii stojím na výhru, akorát jsem měl rošádu za černé bez Jf6 (už se vyměnil) a dovolím Ivošovi s lepším časem vyměnit dámu, měla v ruce už 3 koně (v krátké době potřetí v tomto turnaji 2x, 1x v neděli v Berlíně). A přišlo J@h6+ musíím brát neboť Kh8 D@g8 Vxg8 Jxf7+ mat, a po gxh6 D@g7+ musím brát Kxg7 J@h5+ Kg8?? (správně Kh8 - spotřebuje o jednu šikmou více) J@f6+ Dxf6 Jxf6 Kh8 p@g7+ Kxg7 J@h5+ Kg6 s matovým útokem, neboť přišel 4 kůň. Pozici jsme už nerozběhali, takže 4:1, další partii jsme vyhráli. Celkovým výsledek 5:1 byl pro nás rozčarováním. Další bod ztráty v boji o celkové vítězství. Do toho Litevci přejeli Matejuse s Wirem 6:0. Bylo tak rozhodnuto o titulu MČR. Byly jsme druzí, Matejus s Wirem se už na nás nemohli dotáhnout. Museli jsme vzhledem k 1,5 bodové ztrátě na Litevce je porazit 4:2, abychom mohli být první.

V 9. kole jsme tedy hráli litevské dvojici Buchas + Maras. V první partii jsme postavili výhodnou pozici pro mne (pokud dostanu pěšce), ale byl stejný čas a tak Litevci nabídli remízu (draw). Vzhledem k stavu turnaje jsem rozhodnutí nechal na Ivošovi, řekl hrajem, tak jsme šli do toho. Nedokázali jsme udržet tlak a tak jsme prohráli. Ve druhé partii jsme to trochu vypustili, což se nesmí. Takže 0:2. Třetí se mi nepovedlo zahájení, takže 0:3. Ve čtvrté jsem to zase vyzdil takže 0:4, následně 0:5. V šesté jsme už hráli o čest, ale i tak jsme nedosáhli žádné extra pozice, takže 0:6.

Toto jsou celkové výsledky:
1. BUCINKAS - LIMONTAS 52.5
2. ŠLESINGER - JEZBERA 45.0
3. TAJOVSKÝ - MENČÍK 43.0
4. ŠKALOUD - SMIRNOVA 35.0
5. KUZNETSOV - MAKEVICH 22.0
6. KRATOCHVIL SVOBODA 20.0
7. FILIPOWSKI - PRACZUKOWSKI 18.0
8. WAGENER - HOEGENER 16.5
9. GREMEN - NOVAK 10.5
10. STODOLA - STODOLA 7.5

Musím pogratulovat celkovým vítězům litevské dvojici BUCHAS + MARAS, hráli naprosto perfektně. Můj předpoklad, že jsou hlavními favority se ukázal jako zcela správný. Pravdou je, že jsem hrál občas hodně slabě a v zápase s Litevci to byla tragédie, otázkou je, zda by stačilo, kdybych hrál v TOP formě, protože oni hráli fakt výborně.

Taky děkuji svému spoluhráči Ivošovi, letošní titul je jeho zásluha. Často hrál fakt hezké tahy a hrál to rozhodně lépe než já. Jako poslední gratuluji brněnské dvojici Matejus, Wir byli hodně těžkými soupeři, v jednu chvíli jsem bál aby to nedopadlo v jejich prospěch. Skacz se svojí spoluhráčkou dostali na 4. místo, kdyby jim to lépe klapalo na začátku turnaje mohlo to být možná lepší.

Diskuze
SKAcz: Hra
| Pátek 19.července 2013, 20:49

No jsem rád, že Hradec obhájil titul a je stále hlavním městem bughouse šachu i v druhé dekádě :)

Co se týče naší hry, tak já byl též celkem utahaný (přecijenom ten výlet na Slovensko a k tomu další věci osobní a honička s knížkou), pomalý v hledání matů, ale naštěstí to povětšinou nevadilo. Spoluhráčka Nastěnka si vysloužila přezdívku "Nastěnka Killer", a byla to pro ni velká zkušenost, to že sme jako jediný tým udělali boda proti litevcům ji velmi povzbudilo. Proti Martinovi jsme se rozehrávali a on tohopozičně využil a perfektně nás s wirem na to dusili,no kdyby jsme s nimi hráli naposled kdoví jak by to dopadlo :) Jinak Stodolovi urvali litevcům cennou půlku a ikdyž se jim jinak nepodařilo se letos víc prosadit, tímto se proslavili už letos a pomohli tím českým týmům v bpji o prvenství, ikdyž nakonec se nepodařilo. Co se týče týmů a počtu máme dost týmů co hrálo třeba v poličce a nepřijelo na Czech Open apod ... Já jsem se skvěle bavil a i dobře si zahrál, role černého koně nám sedla. A příště někdy to budete mít těžší. Pokud Nastěnka by zvládla hrát do 2s bronstein tak skvěle jak hrála teď útoky, může být silnější než se zdá. Talent má, uvidíme kam se rozvine. Markuš doufám bude zase hrát příští rok, protože když je ve formě je velmi nebezpečný.

Mimochodem nevím zda to všichni víte, ale státní vědecká knihovna v Hradci Králové je jediná v ČR né-li v celé Evropě, kde se dá půjčit (jen prezenčně nikoliv domů) Tecumsehova knížka o bughouse šachu. Brzy do hlavních třech knihoven a do hradecké přibude i má knížka. Dobrá zpráva: během příštího týdne již by mělo být regulérní brožované vydání (né že by festivalová kroužková vazba byla špatná, na něco je možná i lepší) k prodeji na Czech Open-u a v Brně,Praze,HK ...

Ivos: Zhodnocení turnaje
| Pátek 19.července 2013, 12:40

Koment k letošnímu ročníku z mého pohledu. Z mého pohledu převládá zklamání. Jednak počtem účastníků. Zde se bude muset zapracovat víc na propagaci, nebo se turnaj zruší. Druhak celkově naší předvedenou hrou - záměrně nepíšu umístěním. Opět jsem moc netrénoval, což se v herní praxi prostě musí projevit. A když k tomu přidám to, že Jirkovi nebylo dobře, tak to dopadlo, jak to dopadlo. V této konstelaci jsem s výsledkem moc spokojen a jsem rád, že titul mistra ČR jsme obhájili. Na celkové vítězství tento rok opravdu nebylo, protože Buchas s Marasem zahráli velmi dobře. Otázkou zůstává, jak by to dopadlo, kdyby se Jirka cítil fit, ale nechci tvrdit, že bychom to vyhráli, protože Buchas s Marasem by byli velmi silným oříškem i s Jirkovou excelentní formou. Spíš by byla nějaká šance s tím něco udělat?. Pro turnaj škoda, že Dušan nakonec nehrál se Rezaczem, tak snad příští rok sežene toho Fermyho?. Na ten zápas se už těším. Martin s Wirem byli velmi vyrovnaným soupeřem. Celkově to mělo skončit asi 3:3. I když je fakt, že mě hodně rozhodila ta první hra, kde jsme stáli na výhru, ale nepustil se čas. Bylo vidět, že jsou dost sehraní a opravdu nebezpeční. Příští rok bacha na ně! Teď mi zbývá jim pogratulovat ke druhému místu. Jak jsem říkal na začátku. S naší hrou jsem opravdu nebyl spokojen. Mně chyběla ta herní praxe. A Jirka, jak mu nebylo dobře, tak se dostával do takových divných pozic, hrál jak vyměněný. Hlavně na začátku turnaje. Tam jsme dost partií vyhráli opravdu se štěstím. Rozhodně jsem ho viděl hrát už v lepší formě, ale mělo to svoje opodstatnění. Hlavně mezi námi vázla komunikace. Příští rok bude doufám lepší ve všech ohledech. Já musím víc potrénovat. Doufám, že přijede více týmů a bude to víc vyrovnané, kde každý bod, každá partie bude rozhodovat o úspěchu či neúspěchu. Na závěr poděkuji Jirkovi za spolupráci. Protože i když si nebyl fit, tak nezlomná vůle a vnitřní síla a je třeba přiznat i trochu štěstíčka nás k tomu titulu taky dokopaly. Tentokrát se jelo ale na plno a na krev.

Ivos: Czech open 2013
| Pátek 19.července 2013, 10:46

Congratulation Maras + Buchas. Yours duo played verry verry good. You win really deservedly. See you next year.

SKAcz: příští rok
| Úterý 16.července 2013, 22:49

Bavil jsem se s Krapivinem, příští rok zase chce hrát bughouse.

Alamar: kompletní výsledky
| Úterý 16.července 2013, 21:10

Zde lze kouknout na detaily: http://chess-results.com/tnr106476.aspx?art=0&lan=5&turdet=YES&flag=30&wi=821

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět