Alamar's chest

Aktuality

Polička 2013!
| Středa 10.července 2013, 14:48

Dne 5. 7. se uskutečnil otevřený přebor Pardubického kraje v bughouse. Konal se v rámci FIDE OPEN Polička. Rozhodli jsme se já (Jiří Jezbera) s Markem Krásou přijet si zahrát. Turnajů je v rámci roku celkem málo, takže to byla příležitost si zase trochu zahrát (přes rok není čas na tréning za deskou). Turnaj se konal v příjemné hrací místnosti (v Sokolovně). Hráli se oficiální pravidla a tempo byl Bronstein 3 minuty na partii a 3s/tah (pokud zahrajete do 3s čas se vrací zpět). Na startu se sešlo 9 týmů, což rozhodně není špatné číslo. Hrálo se systémem každý s každým na 2 partie a první čtyři týmy postupovali do semifinále. Tam se hrálo vyřazovacím systémem. Náš cílem bylo turnaj vyhrát a s tím jsme do toho taky šli. Základní část většinou moc neznamená, hraje se hlavně o 4 postupová místa. Dařilo se nám soupeře porážet (občas to bylo dost kostrbaté), soupeři s námi byli schopni držet krok v zahájení a pak rozhodli naše zkušenosti. Někteří měli zajímavé metody (jako například v prvním tahu nasadit pěšce na e5 a znepříjemnit soupeři hru. Někteří si zapamatovali pár myšlenek co jsme jim ukázali a pak je úspěšně aplikovali proti ostatním). Vyhráli jsme všech 8 kol, takže jsme šli do semifinále z prvního místa. O to větší boj byl za námi o další 3 místa. Jedna scéna mi vyrazila dech, skončila partie a jeden z aktérů se najednou skácel k zemi (že to bylo schválně jsem pochopil až za chvíli). Pár krát tloukl hlavou o zem. Pro objasnění pro čtenáře: "Jeho spoluhráč dával mat, měli o 1s navíc = takže by vyhráli. Soupeř mu hlásil, že mu dá taky mat a on si myslel, že to mat není. Zahrál a prohráli". Tato ztráta jim zkomplikovala šanci na postup mezi první čtyři - skončili 5. Byl to projev emocí, který jsem ještě neviděl.

Pořadí po základní části bylo:
Krása+Jezbera 8
Houska+Pospíšil 6
Schaffer D.+Sodomka 5??
Zoubek+Schaffer O. 4??
Stodola M.+Stodola J. 3??
Kupsa M.+Svanda A. 2??
Svanda R.+Svanda O. 2??
Tulis+Simon M. 2
Ryšavá+Simon J. 1??

Semifinále se hrálo systémem 1-4, 2-3. Vzhledem k našim výsledkům dostal turnaj jeden speciální náboj. Vítěz semifinále mezi 2-3 byl prakticky vzato přeborníkem kraje, tím pádem nabyl tento duel větší důležitosti (Předpokládalo se, že mi druhé semifinále vyhrajeme. Protože jsme z Královéhradeckého kraje, tak jsme nemohli být přeborníky Pardubického kraje).

Hráli jsme proti dvojici Zoubek+Schaffer O., zápas jsme vyhráli 2:0. I druhé semifinále skončilo vítězstvím týmy Houška, Pospíšil nad dvojicí Schaffer D.+Sodomka 2:0.

Ve finále jsme hráli proti dvojici Houška, Pospíšil. Vyhráli jsme 2:0 (soupeři už hráli uvolněně a zkoušeli nás překvapit. My jsme neriskovali, takže jsme je postupně přehráli).

Zápas o třetí místo mezi dvojicemi Schaffer D.+Sodomka x Zoubek+Schaffer O. nerozhodli první dvě partie. Hrála se tedy třetí rozhodující partie, V ní došlo ke kuriózní situaci. Hráč Sodomka si zboural figury, při opravě postavil vše na správné místo až na věž co byla na a8, tu si dal do zásobníku figur pro nasazení (nebylo to úmyslné). Pak s tou věží za chvíli začal matit, mat minul a tak ho dostal sám. Paradoxně to skončilo správně, neboť dát mat takovouto věží by bylo nespravedlivé, i když v souladu s pravidly.

Turnaj jsme vyhráli tedy my: Krása, Jezbera. Přeborníkem Pardubického kraje pro rok 2013 se stala dvojice Houška, Pospíšil. Na druhém místě byli Zoubek+Schaffer O a třetí skončili Schaffer D.+Sodomka.

Turnaj se pořadatelům vyvedl, za rok by ho mohli mít znovu. Musím poděkovat spoluhráči za jeho hru. Jen tak na závěr musím položit otázku: "Proč není krajský přebor v Královéhradeckém kraji?"

Diskuze
SKAcz: Turnaj
| Čtvrtek 11.července 2013, 09:29

9 týmů to se turnaj povedl, pěkný KP. Hmm jednotažka to asi dost naštve :)) Jo odpověď na otázku asi bude: pokud nějaký nezorganizuješ sám, nebude se obávám. Že bych se zaregistroval do Pardubického kraje kde ho mají? :) Z HK kde podpora upadla k nule ...

Alamar: základní část
| Středa 10.července 2013, 14:56

http://chess-results.com/tnr105715.aspx?art=4&lan=5&wi=821

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět