Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2012 finále!
| Úterý 17.července 2012, 22:01

Před finálem bylo jisté, že si to první 3 dvojice z kvalifikace rozdají o vítězství = tedy Limontas - Mickevicius, Šlesinger - Jezbera, Tajovský - Škaloud. Vylosování rozhodlo, že po 5. kole bude jasno o šancích jednotlivých týmů (střetly se mezi sebou do 5. kola).

O přestávce po kvalifikace před začátkem finále jsme si vyjasnili co se nám s kým nepovedlo v kvalifikaci a řekli co změníme aby se situace neopakovaly. Finále začínalo zostra v prvním kole jsme hráli proti dvojici Limontas - Mickevicius. Věděli jsme že nás čeká prověrka jak jsme na tom. Marasovi přeci jenom tempo fišer svědčí lépe, krom toho se v Berlíně prezentoval výbornou formou. V první partii černými jsem se dostal pod tlak, ze kterého jsem se nedostal a bylo to 0:1. Ve druhé hře jsme získali na začátku iniciativu, kterou jsme bezpečně dotáhli k vyrovnání, takže 1:1. Ve třetí hře černými jsem proti Marasovi zvolil tzv. "balancování po hraně propasti" Takové zahájení se dá hrát pouze jednou. Provokoval jsem Marase, aby se mne pokusil zabít, má pozice držela vždy jen tak tak. Vedle Ivoš metodicky držel soustavný tlak na soupeře a tím mne držel při životě. Maras dostal dokonce dámu na g7 (sedmá řada byla volná s mým králem na e8). Marasovi figury na mat nestačily, čas jsme měli lepší, takže jsem vykryl a Ivoš mezitim Fixiora přizabil. Pak slyším hlášku, tady někde musí být mat, kouknu vedle a vidím m1. Vítězíme tedy a je to 2:1. První překážku jsme zvládli díky perfektní práci Ivoše, hrál to přesně podle mé filosofie držet tlak a stupňovat ho. Tajovský, Škaloud porazili dvojici Kratochvílů 3:0 a ujali se vedení v turnaji.

Druhé kolo bylo pro všechny 3 dvojice odpočinkové, všichni vyhráli 3:0. Naši soupeři už před začátkem zápasu čekali porážku a vedli spor kdo z nich dostane mat. Musím přiznat, že můj soupeř dostal 2 maty, Ivošův jen jeden, neboť v poslední partii jsem matil až o 2s později než na druhé desce.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Smirnova (FICS:Chenzana) - Laušman. Ivoš hrál na maximum, pohlídal si zahájení, takže z toho byla snadná výhra 3:0. Litevci taktéž vyhráli 3:0, Tajovský, Škaloud vyhráli proti Sharovatova - Burdova jen 2:1. Podle Škalouda jim dali zbytečnou šanci. Bodové ztráty se srovnaly a hlavní favorité měli stejně. My jsme si 2 kola odpočinuli a měli psychickou výhodu v tom, že naši soupeři o MČR ztratili bod proti slabšímu týmu.

Ve čtvrtém kole jsme narazili na dvojici Dušan Škaloud, Martin Tajovský. V první partii proti Dušanovi jsem měl bílé, pozice se rozhodovala na desce Ivoše. Dušan se s Martinem nedohodli přesně a výsledkem bylo, že Ivoš dal mat. Vedli jsme tedy 1:0. Ve druhé partii černými se u nás hrála ostrá pozice, kde hrozila výměna skoro všeho. Na druhé desce byl Ivoš pod tlakem, ale držel se díky rovnému času, bohužel pak nedomáčknul dobře a čas mu díky tomu běžel. Zjistili jsme to 15s a to byl konec, takže 1:1 (pozice byla za nás mírně lepší). Ve třetí partii jsme měli mírný tlak, který jsme proměnili ve vítězství. Posledního konkurenta jsme odsunuli o 1 bod zasebe. Litevci vyhráli 3:0 a dotáhli se nás, ale my jsme měli lepší pomocný hodnocení (vzájemný zápas).

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Belyakov - Krapivin. První jsme jasně vyhráli. Ve druhé jsem si zbytečně zkomplikoval pozici, ztratili jsme zbytečně lepší čas a soupeř mohl vynutit remízu. Vsadil jsem na ruskou mentalitu, že chce vyhrát a vyplatilo se. Nahráli jsme lepší čas a pozici otočili (ukázalo se, že v 3 0 by ta pozice byla pro výhodnější, ve fišerovi se to zkomplikovalo). Třetí partie zase probíhala v naší režii, synchronizovaným zahájením (stejně jako v první partii) jsme získali 3 bod. Litevci hráli proti dvojici Tajovský, Škaloud, vyhráli 2:1. Litevci po 5. kole tedy na nás ztráceli 1 bod, Tajovský, Škaloud už 3 body.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Kratochvilů. První dvě hry jsme bez problémů vyhráli, ve třetí jsem chtěl honit dva zajíce najednou (dát mat u mne a ještě dodat figury Ivošovi). Měl jsem vybrat jednu z variant a bylo to v pohodě. Nakonec jsme to díky soupeři otočili a vyhráli 3:0. Oba naši hlavní soupeři taky vyhráli 3:0, odstup zůstal tedy stejný.

Sedmé kolo proti dvojici Stodolů probíhalo v poklidu, nahráli jsme 20-30s a byl konec. Dvojice Tajovský, Škaloud vyhrála 3:0. Litevci vyhráli pouze 2:1 proti Kratochvílům. Zvýšili jsme tak náskok na 2 body před nimi.

Osmé kolo proti dvojici Sharovatova - Burdova proběhlo zcela jasně. Nahráli jsme lepší čas a bylo hotovo. Vyhráli jsme všechny 3 týmy 3:0. V tuto chvíli jsme už byli mistry ČR (3 body před posledním kole při lepším pomocném hodnocení stačilo).

V 9. kole jsme hráli proti postupujícímu z 10 místa v kvalifikaci. Probíhalo to celkem rychle a bylo 3:0. Byl to bonbonek nakonec. Litevci nezaváhali, vyhráli taky 3:0. Tajovský, Škaloud prohráli proti Belyakov - Krapivin 2:1. Poslední partii jsem viděl, ale nechápal jsem jak to chtěli proti těm IM vyhrát. Hráli až to schytali.

Konečné pořadí turnaje:
1. Šlesinger, Jezbera 25 bodů - 1. MČR
2. Mickevicius - Limontas 23 bodů
3. Tajovský, Škaloud 20 bodů - 2. MČR
4. Belyakov - Krapivin 17 bodů
5. Kratochvil K - Kratochvil M 16 bodů - 3. MČR

Detailní výsledky lze nálezt na http://chess-results.com/tnr77003.aspx?datatyp=&lan=5&flag=30

Na závěr bych chtěl zmínit několik věcí. Děkuji svému spoluhráči Ivošovi Šlesingrovi za opětovné splnění mého cíle vyhrát opět Czech open (naposledy 2011). Mít 3x v řadě vítězství v MČR má velkou cenu, k tomu 2x za sebou vyhrát celý turnaj se podařilo pouze 5 hráčům (Alamar, Matejus, Maras, NilsSKBB, Ivoš). Vyjímá se tedy v dobré společnosti. Ivoš odvedl ve finále perfektní výkon, hrál to metodicky, klidně. Na konci turnaje jsem měl letos pocit, že turnaj skoro nezačal. Po třech slabších výsledcích jsem si užíval mít jistotu vedle sebe. Není nad to vědět že na spoluhráče je absolutní spoleh. Místy jsme se dohadovali o to čí mat dát, jestli ten co vidí Ivoš nebo ten co já. Řešit toto je naprostá pohoda :) Pogratulovat chci Litevcům, i když druhé místo má opětovnou hořkou příchuť. Byli nám zase těžkými soupeři a donutili nás předvést solidní výkony. Přeji všem, aby jsme se ve zdraví sešli na příštím ročníku a v hojnějším počtu.

Diskuze
SKAcz: 10.let MČR bughouse šachu u nás
| Neděle 12.srpna 2012, 21:24

Tak jsem spočítal letošní performance viz http://bughousechess.wz.cz/2012MCR/

SKAcz: Tréning
| Pátek 20.července 2012, 14:49

Jinak když bude někdo chtít potrénovat během roku ať dá vědět, určitě se nějak dohodneme, v bughouse šachu je tolik neprobádaných možností ...

SKAcz: Tréning
| Pátek 20.července 2012, 14:47

Jinak pokud mají příští rok hrát Matejus+Wir o titul mistra ČR tak jim doporučuju zahrát si spolu Berlín, protože to je zkušenost, která se vždy počítá. Letos na otevřeném mistrovství slovenska jsem ji s Wirem krásně zúročil.

SKAcz: dodatek
| Pátek 20.července 2012, 14:37

Jinak co mně na turnaji nejvíce potěšilo, bylo, že mistři ČR (ikdyž se to nepodařilo nám s Martinem) zase porazili věčné konkurenty litevce, a to i v tempou které jim sedělo o něco více a že se to podařilo v jedné partii i Kratochvílovým, čímž i oni pojistili vítězství českého týmu na CZech Openu.

SKAcz: re Ivoš
| Pátek 20.července 2012, 14:31

No já rozhodně (viz mé vyjádření před turnajem) Váš tým nepodceňoval, potvrdili jste, že jste nejsehranější tým na Czech Open-u a to při jinak vyrovnaných prvních třech týmech je faktor, který rozhodl. Ivoš určitě ukázal, že titul si zaslouží (cesta byla jak sám ví nejlíp dlouhá, ale systematické vylepšování a ostřílenost z Berlínských a jiných turnajů a tréningů přineslo ovoce). Hlavně, že titul (i vítězství) zůstal v HK, resp. královéhradecké škole, tímto je to 90% titulů, což je nečekaně krásné :) Příští rok to budete mít o poznání jednodušší, než když jsme po hattricku obhajovali my s Martinem, protože zatímco proti nám pak vždy stál více a více trénující a sehraný tým, naopak proti Vám ani Martin ani já tak rychle sehraný tým nejspíše nepostaví (určitě ne v rámci MČR). Však předběžně již se můžete těšit na Matejus+Wir a co se mně týče to se ještě neví, ale určitě plánuju na Czech Open-u být ;)

Ivos: Moje dojmy
| Pátek 20.července 2012, 12:06

V prvé řadě děkuji Jirkovi za perfektní hru a předvedený výkon. Co se týká kvalifikace, tak tam jsem to nehrál moc dobře, příčin bylo víc. Podceňování soupeřů, podřadné varianty, ležérnost, nedobrá kontola časů, tahal jsem pomaleji a bohužel jsem i přehlížel (ztráty figur). Určitě jsem nejel na sto procent, možná tak na 60. Ale letos stačilo fakt málo, aby se tým dostal do finále. Před finálem jsme si s Jirkou řekli, že takhle to hrát nelze. Finále bylo od nás úplně jiné kafé. Před finálem bych rád zdůraznil, že jsme s Jirkou toho fakt moc nenatrénovali, jak za deskou, tak na FICS. Jenom jsem si řekl, tak co, nemám co ztratit. Jestli bude výbuch, tak příčinu znám:) Ale neprodám svojí kůži lacino. A vůbec, uvidíme, jak na tom vlastně jsme, jako tým. Letos jsem opravdu neměl vůbec žádné nervy, tím pádem nemohly přijít ani zmatky, prostě jsem tahal, co to šlo. Pocit z finále: začalo se pěkně z ostra, hned na začátku Litevci. Teď jsem začínal hrát fakt na plno. Před zápasem jsem řekl, chci vyhrát aspoň 2:1. No a stalo se. Překvapilo mě, že jsem je dokázal přehrát i na čas, což se mi tak moc dříve nestávalo. Tím jsem dal Alamarovi více volného prostoru pro jeho desku, mojí se zatěžovat nemusel, a já si jenom křikl, když něco vadilo, nebo když jsem naopak potřeboval nějakou figuru. Řešila se tak většinou jenom jedna kritická pozice za partii, dohodli jsme se, principiálně, kde se útočí, kde brání, a pak už jenom zase tahali každý svojí pozici. Druhý oříšek byl Martin s Dušanem. I ten jsme rozlouskli , opět 2:1. Nechci být ohraný, ale i tady jsem říkal, že chci vyhrát 2:1. Martin určitě nehrál špatně, ale většinou fakt pomaleji, než-li já, což určitě rozhodlo. I tady mě překvapilo, že jsem je přetahal na čas, ale Marťas taky delší dobu nehrál, takže si asi nezvykl na to tempo. (V jedné partii nás teda přetahali na čas, když jsem nedomáčkl hodiny). Zbytek ani nevím jak, všechny jsme pokosili 3:0, tak nějak samo. Hrálo se mi hrozně lehce, bez nějaké námahy, fakt ani nevím jak, a byl najednou konec. Celkový dojem. Tak jsme to opět dokázali. Letos mám pocit, že to šlo úplně samo... To neznamená, že to tak je na furt:) Vím, že ne. Bylo to tím, že jsem si dopředu řekl, že nemáme letos moc šancí. No naštěstí to bylo jinak. Co se týká tempa, tak mi připadalo dost nepřehledné, ale to je jen můj pocit. Určitě to letos nahrávalo rychlejším týmům. Čas na větší komunikaci fakt moc nebyl. Tak jsme doufám ukázali, že jako tým už nejsme ti pomalejší. Uvidíme co příští rok. Určitě to bude o něčem jiném. A právem myslím, že o dost těžší. Chtěl jsem to ukončit takovou perličkou ala Markuš, jako že asi to byl můj poslední turnaj, končím s bughousem, pak se ožením, budu mít pět dětí a nebudu mít na nic čas, ale neudělám to. I když se něco i z toho seznamu třeba vyplnit může, tak když budu mít čas, tak rád přijedu. Ale je fakt, že příští rok to negarantuji. Přesto doufám See You Next Year.

SKAcz: Nápad
| Středa 18.července 2012, 11:56

Pokud vás něco napadne co by určitě nemělo v knížce k výročí chybět (samozřejmě tam bude i rozhovor s pořadateli), či nějaké poznámky apod, dejte mi vědet, protože lepší když náhodou dva napadne totéž občas než když něco mineme. Přecijenom tahle knížka bude svým způsobem tečka za jednou érou a já rozhodně další neplánuju (s výjimkou snad překladu do angličtiny).

SKAcz: 10leté Statistiky: Triumf královéhradecký
| Středa 18.července 2012, 11:52

V roce 2002 bych nikdy nečekal, že 90% mistrů ČR bude z HK a 100% z královéhradeckého kraje. K tomu ty hattricky a to že když se řekne bughouse a/nebo holanďany tak se k tomu dodává Hradec Králové, to potěší :) Hned má člověk větší motivaci připsat další kapitolu do knížky.

SKAcz: 10 let
| Středa 18.července 2012, 11:24

Letos byli největší poháry v celé desetileté historii (s nultým neoficiálním předročníkem podle jiných pravidel v 11.ti leté) oficiálního otevřeného mistrovství ČR (alias Czech Open, Staropramen Open - všimli jste si, že sponzor nám vydržel věrný celých deset let ?) a je super, že je mají češi. Gratulace patří rozhodně všem včetně pořadatelů, takové výročí je třeba řádně oslavit a já doufám, že brzy vyjde při této příležitosti knížka o bughouse šachu, k čemuž se pokusím o to více přispět o co občas méně jsme se spoluhráčem skórovali ;)

SKAcz: Hráči
| Středa 18.července 2012, 11:18

Jinak jsme tam potkali zase i několik nových tváří a mnozí hráli velmi nadějně, otázka je samozřejmě v jakém tempu by se jim dařilo nejlépe, rychlostně měli mnozí problém, takže tempo typu 1m a 3s na tah (bronstein=delay) či 2 2 jako se hrálo v nedělním Berlínském turnaji letos, si myslím by vyhovovalo nejvíce hráčům. Hrát á tempo totiž většina nezvládá a kdyby byl aspoň 2s bronstein tak je to i o něco šachovější. Ikdyž říkám tempo 3 min + 2s za tah (fišer=inc) co se letos hrálo nebylo zase tak špatné (pořád jasně lepší než X 0 kde se shazuje na čas) a pokud jeden prohrál, byla špatná jeho hra, protože těch pár odlišností tempa nebylo nic na co by si člověk nezvykl dřív či později a kdo se neadaptoval letos úplně, určitě už pochopil nuance rozdílu ;)

SKAcz: Tým
| Středa 18.července 2012, 11:11

No já si zahrál dobře, když vezmu, že jsme s Martinem spolu letos skoro netrénovali a bylo jiné tempo, měli jsme šancí dost :)

PS. no (to až po turnaji při tréningu) občas mně Martin trochu znervózňoval když měl dobírat figurku a já stál (protože soupeř už tu vzatou měl v ruce a já ji potřeboval nasadit první) a Martin si jak v bronsteinu to hrál za 2s ;) Přecijenom toto tempo znamená hrát dokud to jde á tempo, jediná výhoda tohoto tempa je že se neshazuje na čas. Občas i některé soupeře ještě ve finále jsem musel 3x upozorňovat aby ukazovali figurky, ale nebylo to nic co by mělo přímo vliv na celkové pořadí. A navíc sem viděl velké rezervy i ve našem týmovém výkonu.

Ale jak říkám, to bylo až pak v těch několoika volných partiích po turnaji co jsme hráli. Během turnaje spíš byl problém, že jsme oba přecijenom spolu dlouho nehráli (vlastně jsem za poslední dva roky sehrál víc partií asi s Fermym než s Martinem) tak nám občas nesdly styly dohromady. Ale nebylo to v zásadě nic vážného, řekl bych, že proti top2 týmům se to neprojevilo nijak razantně když se na to teď dívám s odstupem, spíše proti ostatním, že jsme jim dali větší šance než bylo zdrávo občas a někteří toho zcela správně využili.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět