Alamar's chest

Aktuality

Štiavnica Bughouse Championship 2012!
| Pátek 13.července 2012, 14:52

Rok s rokem sešel a zase jsme vyrazili na turnaj do Banské Štiavnice. Konal se ve středu 11.7. 2012, tentokrát jela také dvojice Dušan Škaloud, Pavel Menčík. Turnaj se konal na stejném místě jako loni. Letos v turnaji startovalo 14 týmů, hrálo se každý s každým na 13 kol. Tempo bylo 2 x 5 min a hrálo se podle oficiálních českých pravidel. Kromě celkového pořadí se vyhodnocovalo i pořadí slovenských družstev.

Rozlosování turnaje signalizovalo, že hlavní zápas o první místo proběhne v 6. kole. Jak my (Jezbera + Krása), tak Škaloud + Menčík) jsme prošli prvními 5. koly bez ztráty bodu. Oba týmy nebyly ohroženy v průběhu partií. Po 5. kole jsme obě dvojice měly na první dva pronásledovatele náskok 1 bodu. Byli jimi maďarská dvojice dvou mezinárodních mistrů a slovenská dvojice Druska, Hros. Ostatní už ztráceli 2 body.

Partie byla jako magnet turnaje nahrávána na video. V zápase jsem hrál proti Škaloudovi a Krása hrál proti Menčíkovi (na FICS: Wir), měl s ním černé figury. Hráli jsme dvě partie, neboť v první se na mé desce nepustili hodiny (možná slabě zmáčknutý, nevím). Stáli jsme na mé desce lépe, jak by to dopadlo se bohužel nedozvíme. Začalo se tedy znova, bohužel byl Marek přemotivovaný a hodně nervozní. To se projevilo tím, že v 5. tahu zahrál hrubku v zahájení a Wir získal výrazně lepší pozici. Marek si neřekl o radu, pozice se výrazně zhoršila. Důsledkem bylo, že Marek začal ztrácet čas stáním, ve výsledku byl dole o 15s. Pozice byla v podstatě hrou na jednu branku. Časový deficit o kterém jsem neměl tušení se projevil na mé desce, kde Dušan postavil pozici, ve které mě matila věž. Wir věž vynutil, zkoušeli jsme nahrát čas, sice jsme smazali 11s, ale 4s navíc rozhodly.

Ve zbytku turnaje se hrálo o to, zda dvojice Škaloud, Menčík ztratí aspoň 1,5 bodu. Oba týmy zbývající partie bez problémů vyhrály a tak zůstalo pořadí, které bylo po 6. kole.

Vítězem se stala dvojice Škaloud, Menčík se 13 body. Vítězům musíme pogratulovat, svoji hrou si to zasloužili. Na druhém místě jsme skončili my (Jezbera + Krása) se 12 body. 3. místo obsadila maďarská dvojice IM Bokros + Sipos s 10 body.

Na závěr bych chtěl poděkovat pořadatelům za perfektně odvedenou práci při zorganizovaní turnaje. Ať už příjemnou hrací místností, dodáváním průběžných výsledků, jejich příjemným chováním. Vítězové zase dostali nádherný pohár(oba).

Markovi musím poděkovat za to, že odvedl celkem solidní výkon. Byl lepší než naposledy v Ostravě. Měl by si z turnaje vzít ponaučení, že bez pokory a s obrovskou přemotivovaností se těžko uspívá. Projevilo se to, co jsem už dávno říkal. Marek sklízí "dračí sémě co zasel minulý rok". Bughouse je o aktivitě, pasivní hra je cesta do pekel. Hrát tzv. "bunkrovanou", tj. zalézání dozadu je špatný přístup. Spoustě soupeřů tak narůstají zbytečně křídla a jsou tak nebezpečnější než ve skutečnosti jsou. Snad tento turnaj vrátí Marka na správnou cestu. V turnaji ukazoval dost světlých momentů a bylo by škoda zahodit potencionál, který má.

Diskuze
SKAcz: English
| Sobota 14.července 2012, 11:14

Open Bughouse Chess Banska Stiavnica was organized quite professionally. Nice chess festival. Nice historical city and also possibility of recreation nice Slowakia nature, like swimming in natural ponds which are in 10km distance (some closer). If You wish play chess, bughouse, blitz and swimm or enjoy hills and mountains - this is paradise for You :)

SKAcz: Bughouse Chess Štiavnica
| Sobota 14.července 2012, 10:49

Jinak myslím, že Banská Štiavnica nepochybně se tímto zařadila (a doufejme, že v tom bude pokračovat a nezůstane jen u prvních ročníků) mezi turnaje v bughouse šachu pořádané naprosto profesionálním způsobem. Otevřené mistrovství Slovenska v bughouse šachu hrané v rámci Štiavnického festivalu již dnes definitivně patří po bok turnajů typu otevřené mistrovtví ČR v rámci Czech Open-u a Berlín. A ikdyž se turnaj musí vejít programově do dopoledne před turnajem vážného šachu a musí tedy začínat již v 9h, nelze ho než doporučit nejen všem slovenským příznivcům této dynamické, taktické a hlavně doopravdy týmové šachové disciplíny. Koneckonců, kdo je z okolí a/nebo má dovolenou, může být ve Štiavnici více dnů a využít bohatý šachový i nešachový program a možnosti tohoto velmi pěkného městečka.

SKAcz: Videa
| Sobota 14.července 2012, 10:35

Mimochodem zatím sem viděl první videoreportáž z festivalu, kde bylo i několik záběrů z bughouse šachu. Až budou někde další (jeden hezký motiv ohledně použití velké rošády co si pamatuju ze zápasu dvou slovenských týmů (tuším z posledního kola) jsem si už zapsal do knížky) tak dejte vědet ... přidám odkazy na ně i do http://bughousechess.wz.cz/2012SlovakiaChampionship kde je stručný souhrn výsledků.

SKAcz: Gratulace
| Sobota 14.července 2012, 10:31

Jo turnaj byl velmi pěkný, gratulace všem včetně pořadatelů, kteří nám poté i doporučili skvělé místo - jezírko - ke koupání, takže jsme si po turnaji odpočali v nádherné slovenské přírodě.

A hlavní gratulace patří z mé strany Wirovi, který v turnaji předvedl, že je dost ostřílený na to, aby se s ním dalo porazit kohokoliv, což se podařilo nakonec doslova a myslím, že teď může zapomenout na Berlín a radovat se z krásného poháru pro vítěze, který teď předpokládám je vystaven na pěkném místě :)

Wir: gratulace
| Pátek 13.července 2012, 15:08

Dekuji a rovnez gratuluji k druhemu mistu :)

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět