Alamar's chest

Aktuality

Czech open 2012!
| Pátek 13.července 2012, 12:45

Dne 16.7. 2011 se uskuteční již 11. ročník bughouse (holanďany) turnaje v Pardubicích. Je to otevřené mistrovství ČR, přihlašování týmů až na místě. Je to stejné jako posledních pár let. Letos se hraje po několik letech jiných tempem. Hraje se tzv. Fischer (tj. za každý tah vám naskočí čas podle toho kolik se přidává sekund). Základní část se hraje se tempem 2x3 min + 2s/tah. Finále by mělo být stejným tempem. Takže za každý tah naskočí 2 vteřiny.
Letos by měl opět dorazit Limontas (FICS: Maras), jeho spoluhráčem by měl být asi MICKEVICIUS (FICS: Fixior). Turnaj má tedy dva hlavní favority na vítězství: tuto litevskou dvojici a dvojici M. Tajovský a D. Škaloud. Já bych měl hrát s Ivošem Šlesingerem. Našim cílem je získat aspoň 2. místo v ČR. Během posledního roku jsme toho oba moc nesehráli a to se letos projeví na našem výsledku.

Velkou neznámou bude počet týmů, neboť letos šachový svaz na stejný den udělal mistrovství republiky v online šachu. Cenový fond 30000 přilákal velký počet zájemců a sníží tak počet týmu co budou hrát bughouse. Je možné, že letos poprvé nebude kvalifikace a bude se hrát celý turnaj naostro.

Diskuze
SKAcz: Re a Oprava
| Čtvrtek 19.července 2012, 14:19

Jinak na czechopen.net už je to opraveno (ono tam jen předtím to bylo obráceně - po kliku na finale se zobrazila kvalifikace apod., problém je že novináři to ani nečtou a tisková zpráva ze 16.7 vůbec není k dosažení, otevře se ze 17.7). Rovněž další oprava (pozor) v tiskové zprávě bylo sice jen 20 hráčů, ale teď jsem se koukal do výsledků a tam je 40 hráčů že hrálo (tedy těch 20 bylo top20 - což nebylo tak označeno). A na nss.cz tam vůbec ze 16.7 není též nic ani o MČR v rapidu dvojic ani o MČR v bughouse, páč je to "provládní deník" a tak tam psali o 16.7 jen on MČR v online, prý do toho narvali prachy tak to musí za každou cenu propagovat :)

Alamar: Re: Titulek v novinách, že "krademe figurky"
| Čtvrtek 19.července 2012, 09:10

SKAcz: http://hradecky.denik.cz/ostatni_region/hradecke-duo-opet-bylo-expertem-na-kradeze-figurek-20120718.html?_fid=rc2o

SKAcz: Titulek v novinách, že "krademe figurky"
| Středa 18.července 2012, 22:05

Kde to vyšlo? schovej, dám to do knížky jako perličku :)

SKAcz: Hry
| Středa 18.července 2012, 22:03

Jinak letos na Czech Open-u nejsou ani magic-y ani třeba Osadníci či carcasonne sem koukal ... Takže na jednu stranu jsou přeplněné dny 16-17.7 a pak už se to děsně rozvolňuje a nic moc jednodenní akce

SKAcz: oprava
| Středa 18.července 2012, 21:57

tak ono bylo v kvalifikaci 12 týmů koukám, takže o něco víc jak fišerovky i přesto, že konkurencí byla online šach aréna ...

SKAcz: Účast
| Středa 18.července 2012, 21:53

No sme koukal a tisková zpráva ze 16.7 je nějak domotaná letos, mimo to se neinformovalo ani o rapidu dvojic nijak výrazně. Jinak ale zase tak hrozné to nebylo, třeba na MČR ve fišerových šachách se zúčastnilo též celkem jen 20 hráčů letos, bleskovky to převálcovali svými 40ti hráči. PS. Maras zase třetí ve fišerovkách !

SKAcz: Jinak
| Středa 18.července 2012, 21:51

Jinak ale zase tak hrozné to nebylo, třeba na MČR ve fišerových šachách se zúčastnilo též celkem jen 20 hráčů letos, bleskovky to převálcovali svými 40ti hráči. PS. Maras zase třetí ve fišerovkách !

SKAcz: Re: Propagace
| Středa 18.července 2012, 21:35

Alamar: Tak ono co pořád mají taky psát a natáčet že ? Já myslím, že jednou za čas to stačí. Navíc chlubit se tím, že na nově navržené tempo přišlo jen 10 týmu na bughouse nakonec není to pravé ořechové :) Měli jsme nechat bronstein :)

Alamar: Propagace
| Středa 18.července 2012, 16:35

SKAcz: Například na Novoborským není zmínka o výsledcích holanďanů, nestálo jim to možná za to. V novinách na internetu o Czech openu je toho letos pomálu. Titulek v novinách, že "krademe figurky" je opravdu skvělý. Krom toho v novinách zase převzali výsledky bez kontroly a do novin uveřejnili výsledky kvalifikace. Letos od nás nechtěl nikdo rozhovor, takže krásný ústup ze slávy.

SKAcz: Re
| Středa 18.července 2012, 13:09

No s těma termínama je to obecně problém, je otázka zda nějaké alternativní vůbec jsou. S tempem mi přijde, že má v podstatě částečně Lojza pravdu když se tu poněkud expresivně vyjádřil ve smyslu, že tempo není to nejpodstatnější, ikdyž ne zcela. Koneckonců i v Berlíně se to bude řešit. Nicméně si myslím, že malý (2-3s) čas na tah (=delay=bronstein=time for move) je ideální kompromis a má nejméně much všeho druhu. Co se týče propagace apod, letos dokončuju knížku, hlavní motto v podstatě je: "Dynamická, skutečně týmová, realtime varianta šachu, při níž si můžete vyzkoušet různá taktická kouzla se šachovými figurkami. Nemusíte (ikdyž můžete) mít talent i na klasický šach."

Takže pokud máte nápady (spamovat někoho emailem, když má vše na webu Czech Open-u a každý už to ví - 10.ročník - mi přijde jako blbost) jak bughouse více zapropagovat, sem s nimi ... ale pokud možno i s realizací, zatím jediná skutečná propagace je hrát to s co nejvíce lidma, oni když vidí ty taktické možnosti, a týmovou zábavu, co si mohou vychutnat, co víc jim nabídnout ?

Alamar: Pátek
| Středa 18.července 2012, 06:57

Jednu vadu jsem našel. V pátek začíná A-turnaj, takže Krapivina bys mohl odepsat. Myslím, že všichni hráči hrající A-turnaj jako Jirka atd., by bughouse před šachami nehráli.

Alamar: Re: Jak prilakat vice hracu:
| Úterý 17.července 2012, 16:28

Wir: Pátek je možný to uznávám, ale takový Litevci mohou mít smůlu, nevím co vše tady hraje Maras a jak dlouho tady je. Termín i propagaci emailem musí někdo navrhnout, někdo kdo bude vyslyšen. Napsat článek na nss hráčka, pokud se dokáže zajistit, že ho publikují.

Wir: Re: Jak prilakat vice hracu:
| Úterý 17.července 2012, 16:15

Alamar: Kdyby mel kazdy tvuj pristup, nikdy se nic nezmeni. Termin je, jak rikam, treba patek misto pondeli, se nic nehraje. Propagace emailem je sice malo, ale pomuze, lepsi nez nic. Pak by to chtelo treba na nss napsat clanek o tom, co je bughouse, jak se spravne hraje a ze to kazi sachy je naprosty nesmysl.

Alamar: Dodatek
| Úterý 17.července 2012, 16:11

Když nepočítám NilsSKBB (protože se chápe jako specialista), tak naposledy silní šachisté uspěli v roce 2003 = byli druzí. Od té doby se nikomu z těch hrají bug příležitostně nic takového nepovedlo. Krom toho cenový fond odpovídá už typickému bleskovému turnaji v Pardubicích a těch tam je už dost.

Alamar: Re: Jak prilakat vice hracu:
| Úterý 17.července 2012, 15:38

Wir: 1) Tempo 3 0 či 5 0 může možná přilákat více hráčů, ale spousta hráčů už pochopila, že "na specialisty" se nechytají. Takže jak je chćeš přilákat? Krom toho ti co jezdí do Berlína ti do ČR prakticky nepřijedou.

2)Změnit termín to je prakticky neprůchozí, prakticky není v rámci Czech oopenu to kam dát.

3) Propagace je jedna věc, ale problém je, že dost lidí odrazuje mládež od bughouse. Propagace emailem stačit nebude a kdo by to dělal jinak?

Wir: Jak prilakat vice hracu:
| Úterý 17.července 2012, 09:55

Jak prilakat vice hracu:

1. Tempo 3 0 nebo 5 0

2. Zmenit termin tak, aby se zaroven nehral zadny jiny turnaj. Napriklad by se to dalo posunut na tento tyden patek, to se nic nehraje. To pro pristi rok.

3. Vice propagace a reklamy. Napriklad v emailech co rozesila Mazuch by mola byt veta o Mistrovstvi CR v holandanech a odkaz na pravidla.

SKAcz: Czech OPen letošní shrnutí
| Úterý 17.července 2012, 09:55

Sem zvědav kolik vyjde letos porovnání performancí :) Každopádně se ukázalo to co jsem psal už předem: Alamar+Ivos je nejsehranější tým v ČR a vítězstvím v turnaji to obhájil i před litevci. Ikdyž jak oni tak my jsme měli své šance a jinak jsme si dobře zahráli.

SKAcz: Re: tempo
| Úterý 17.července 2012, 09:53

Lojza: No nejlepší je se zeptat hráčů. Třeba Firefly když sem se ho ptal v Berlíně říkal, že bronstein 2min + 2s jednoznačně preferuje před inc 2s. Maras zase říkal, že inc jeho stylu vyhovuje více.

Lojza: Re: tempo
| Pondělí 16.července 2012, 23:35

Lojza: teda alespon pro normalni hrace, kteri se bugu venujou... pro namlsany velmistry, kteri tam pak stejne nic neuhrajou to mozna nejakou roli hrat muze

Lojza: Re: tempo
| Pondělí 16.července 2012, 23:32

SKAcz: nj, ale nemyslim si, ze u bughousu by tempo bylo to, podle ceho by se hraci rozhodovali, jestli se turnaje zucastnit

SKAcz: Re: tempo
| Pondělí 16.července 2012, 22:44

Lojza: Tempo byl Mazuchuv (i Alamar pred nekolika roky navrhoval to tusim) argument ze bude vice hracu ..

Lojza: Re: tempo
| Pondělí 16.července 2012, 22:30

skacz: na tempo sere pes, to neni to na co hraci koukaj, jestli se maji do turnaje prihlasit nebo ne (samozrejme beru v potaz jen jakekoliv "normalni" tempo)

SKAcz: přístě
| Pondělí 16.července 2012, 20:39

Přístí rok tedy Wire pokud chceš můžete dát jednou s Martinem brněnský tým, ať jak jsem slíbil můžeš zkusit jednou též zabojovat a potrénovat přes rok :) Já si dám tak trošku 11. ročník pauzu, ikdyž pokusím se si přijít zahrát anebo alespoň něco nafilmovat :)

SKAcz: Jinak gratulace nejen k hattricku
| Pondělí 16.července 2012, 20:36

Máme za sebou 10 ročníků (+1 před turnaj 0.tý ročník) otevřeného mistrovství ČR v bughouse šachu, gratulace nejenom všem včetně pořadatelů !

skacz: re
| Pondělí 16.července 2012, 20:34

Tak za výbuch bych to nepovažoval, jsme ztratili s Krapivinem až na konci kdy už jsme byli třetí tak jako tak a jinak rozhodovali zápasy mezi Litevci, obhájci titulu a námi, z čehož jsme měli dost šancí ale nakonec méně bodů. PS. ta češka s ruskou co jsme s nima ztratili byli sympatický a bojovný a nějak se jim podařilo 30s udržet věž, přestože to vypadalo, že ji Martin nějak sebere a já dám M1 a pak se to u Martina bohužel zvrtlo a těsně dostal mata dřív než sem dal já.

Jinak pokud by se mělo hodnbotit tempo, tak určitě více týmu nepřilákalo, porovná-li se to s rokem 2011 viz třeba http://bughousechess.wz.cz/2011MCR/CzechOpen2011BughouseQualification.GIF

tak chyběli dvojice Zvardoň+Neuman, Krása+Plát, Menčík+Doubrava ...

Tedy když sem se podíval na tabulku a porovnal, navrhuji se vrátit na bronstein, ikdyž toto tempo nebylo zase tak špatné.

Wir: Vysledky
| Pondělí 16.července 2012, 15:36

Gratulace Alamar Ivos, nic jineho se ale nedalo cekat, trochu prekvapive o cele dva body pred Litevci. Dusan Martin vybuch, az treti misto a ztrata ve finale celych 7 bodu!, dokonce jeden proti jakymsi ruskam :) Jak se vam to povedlo? Bylo aspon na nich naco se divat?

SKAcz: Navíc
| Sobota 14.července 2012, 15:22

Navíc vy jste s ivošem asi nejsehranější tým co v ČR existuje když se započítá počet spolu odehraných partií (za skutečnou šachovnicí je to ještě markantnější) za poslední 1-3 roky. Takže z tohoto pohledu jste favoriti vy, ikdyž pokud jsme s Martinem nezapoměli jak hrát spolu tak to můžeme i překonat když se zadaří. Každopádně vy jste obhájci a kdo vyhraje dvakrát za sebou nemůže nebýt favorit ikdyž my jsme exmistři a zadarmo nedostanete nic :)

SKAcz: Re
| Sobota 14.července 2012, 15:19

Jenže jsi ani jednou nehrál s ivošem a já s martinem, a z tohoto hlediska bych řekl že je to tudíž vyrovnané. Jak říkám, má jediná výhoda je že už jeden pohár letos mám tak můžu být o to klidnější :)

Alamar: Re: Re Favoriti
| Sobota 14.července 2012, 13:33

SKAcz: Mé letošní výsledky jsou nic moc, jeden neúspěch vedle druhého :( Naopak ty si prokázal dobrou formu, takže favoriti jste zcela poprávu.

SKAcz: Historie a Knížka
| Sobota 14.července 2012, 11:54

Jinak tento ročník bude poslední, z něhož přinejmenším výsledky budou v připravované české knížce o bughouse/tandem/holanďany šachu. Která pokud se nestane nic nepředpokládaného by neměla vyjít později než k letošním vánocům (doufám, že dopracuju těch pár "drobností" co chybí již výrazně dříve). Takže se snažte knížka tímto bude i svým způsobem přehledem za posledních deset let :)

SKAcz: Pohoda
| Sobota 14.července 2012, 11:26

Ale hlavně si jedu letos zahrát a tím, že jsme s Wirem vyhráli Štiavnici, jsem v pohodě a můžu se bughousem vyloženě bavit, takže můžete čekat místy i pěkně ostrý styl hry v němž situaci plně nekontroluje nikdo z hráčů ;)

SKAcz: Re Favoriti
| Sobota 14.července 2012, 11:23

No já bych řekl, že za favority se musí pokládat Jezbera + Šlesinger jakožto úřadující mistři ČR a obhájci titulu :) My jsme toho s Martinem též moc společně nenahráli a to už od doby co jste nám sebrali titul. Ale rozhodně se pokusíme získat titul zase zpět, stejně tak jako vy udělat hattrick :)

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět