Alamar's chest

Aktuality

Berlín B-finále!
| Sobota 30.června 2012, 14:31

Z 10 týmů co vypadly po skončení základní části (kvalifikace o postup mezi prvních 8) se turnaje zúčastnilo 8 týmů. Bylo možné vytvořit nové týmy, ale nikdo toho nevyužil. Hrálo se systémem každý s každým na 4 partie, tedy všechny kombinace. Turnaj trval díky tomu příliš dlouho a končil po zsčátku boje o 1. místo. Bylo jasné, že jsou pouze 3 kandidáti na výhru (Alamar, Wir - Skacz,Fermy - Horkko, FantasticCat.).

Po odehrání 3 kol se boj zúžil pouze na dva kandidáty. Skacz s Fermym odstoupili z turnaje (z důvodu, že Skacz chtěl vidět semifinále a to právě začínalo). Výsledky dvojice Skacz, Fermy byly anulovány (v té době už měli ztrátu 3 bodů, my 2 body, Horkko nic. Ale Horkka čekali ještě zápasy s námi).

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Prestin, Kaul. Pokračovali jsme, tam kde jsme skončili na konci základní části. Zápas byl jednoznačný, partie končily zase rychle. Povinná výhra 4:0 nás nestála žádné síly.

Ve druhém kole jsme nastoupili proti dvojici Skacz, Fermy. Netušili jsme, že Skacz turnaj ukončí předčasně. Začínal jsem hrát proti Fermymu. Hrát rošádové pozice s -10s a s tím, že soupeř má věž a já ne se nedá. Takže jsme hladce prohráli obě partie. Navíc mi Wir sdělil, že to je má chyba, neboť nemám hrát rošády (Krom toho Wir zase nezvládal notaci.). Navíc mne obvinil, že zbytečně stojím. Přičemž on sám stál a já zastavil až ve chvíli, kdy jsem měl horší materiál a pro obranu pozice jsem potřeboval figury. Jeho "vtipné hlášky" mne v tu chvíli neskutečně vytočily. Přepnul jsem se do "krvavého módu", kdy tahám pouze rychle, je mi absolutně jedno jak to dopadne a nevnímám co se děje (takže pokud spoluhráči něco vadí, tak to na 80% přijde, neboť mi trvá chvíli než zastavím). Následně jsem 2x natahal takový čas na Dušana, že se mu pozice zhroutily. V pozicích, kde stačí sázet figury díky lepšímu času se prakticky nemýlím. Toto uspělo jen díky tomu, že mi bylo jak to dopadne. V podstatě by se to dalo přirovnat k "typické scéně z amerického filmu" (s tím, že ten druhý uhne v souboji o kousek, odraz ho pošle ze skály a mne to zstaví kousek před propastí). Skóre 2:2 nebylo špatné (později se to změnilo po kontumaci na 4:0 pro nás).

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Bjoern, Yurij. Odřídil jsem si vývoj na obou šachovnicích, využíval na maximum drobné časové výhody. Než se rozkoukali prohráli 4:0.

Ve čtvrtém kole jsme zase hráli proti dvojici Tiberius, Saticolev. V jedné partii jsme měli velké problémy s výhrou. Soupeři byli dost nezkušení, takže jsme vyhráli. Povinný výsledek 4:0 nás přiblížil našemu cíli.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Horkko, FantasticCat. Šlo vlastně o finále tohoto turnaje. Utkaly se dva týmy, které zatím neztratily body. Věděl jsem, že potřebujeme aspoň 3:1 pro klidný závěr turnaje. Výsledek 4:0 by byl super, ale to bylo spíše zbožné přání. V první partii proti FantasticCatovi jsem měl drobnou výhodu, ale vývoj na druhé desce znamenal naši porážku. Ve druhé partii jsem bílými dostal FantasticCata pod tlak po bílých polích. Pak už jsem si pohlídal vývoj na druhé desce, informoval Wira o co mi jde, případně poradil jak toho má docílit. Srovnáváme na 1:1 a měníme soupeře. Ve třetí partii černými proti Horkkovi jsem využil jeho slabiny, že občas nedobírá figury, Wirovi řekl ať vymění věž. Horkko zahrál zbrkle a rychle (musel přejít do obrany horší pozice) a dostal jednotahový mat věží (pozice byla už za mne přivyhraná). Vedeme 2:1 a hraje poslední hra. Bílými jsme hráli rošádovou pozici, šel jsem do pozice, kde mě 2 tahy matila věž (věděl, že od vedle nemůže přijít, pro jistotu jsem to Wirovi oznámil). Horkko se díky tomu, že nešla věž dostal do horší pozice a začalo se hrát na jednu branku. Vznikla pozice, kde jsem potřeboval 2 šikmé na mat. Po chvilce přemýšlení jsem našel jiný mat s jednou šikmou, tu mi Wir vzal. Horkko zase zahrál zbrkle, takže dostal mat o něco rychleji. Výsledek 3:1 nás posouval na první místo. Stačilo uhrát "pouhých" 6 bodů z 8 možných v posledních dvou kolech.

V šestém kole jsme nastoupili proti dvojici RenevanLent, Zola. Prohráli jsme 2,5:1,5. Výsledek tohohle zápasu jsem absolutně nechápal, v základní části jsme je smetli 4:0. Čekal jsem podobný výsledek, nešlo z mé strany o podceňění. Moc dobře vím, jak je zrádné vést a nechat se tím ukolébat, následně tak ztratit zbytečně dobře rozehraný turnaj. V třetí partii, která skončila remízou došlo ke kuriózní situaci. Wir matil těžkou figurou a měli jsme 15s na její vzetí. Říkám Wirovi stůj, vezmu ji. Následně se koukne na moji desku a ptá se mne jak ji vezmu, že to nevidí. Ujistil jsem ho, že ji vezmu, soupeř konečně pochopil jak ji vezmu. V polovině času (zbývalo okolo 8s), když jsem počítal finální variantu na vzetí věže, mne vyrušil Wir s tím, že bude hrát. Prohlásil, že mu tu věž či dámu nedám. Věděl jsem, že pokud zahraje do obrany (která už nebyla) ,dostane mat v 7. tahu. Wir mne poslechl nezahrál, ale pak zapoměl odreklamovat čas a tak koukám hodiny soupeřův praporek dole a náš právě spadl. Nevěřím tomu co se stalo, pak mi Wir vysvětlil, že praporky nehlídal, co kdybych chtěl aby rychle zahrál. Wir mi po partii říkal, že měl hrát, že třeba by ten mat soupeř nenašel. Když vidím, že něco prohráva, tak to nebudu hrát. Narozdíl od Wira není "ruská ruleta" mou oblíbenou hrou. Po tomto kole jsem tak ztratili veškerý náskok a byly o 0,5 bodu druhý.

V posledním kole jsme proti dvojici Architekt, Baerli hráli o naději na první místo, za předpokladu, že Horkko s FantasticCatem něco ztratí. První partie probíhala hladce vyhráli jsme ji. Ve druhé partii hrál jsem proti Baerlimu, Wir ztratil materiál, k tomu poslal mému soupeři v rošádách 2 věže, mne žádnou (jedna by matila). Stál jsem díky tomu totálně na prohru. Zahrál jsem rychle, stejně bylo jedno co zahraji. Baerli se nechal zmást (buď moji rychlou hrou nebo že mi věří v moji sílu), vypustil mat a krátce na to mi přišli konečně figury a dal jsem ho. Po partii se chytal za hlavu. Třetí partii jsme hladce vyhráli. Ve čtvrté se Wir proti Baerlimu dostal do horší pozice, hrál tak rychle že než jsem mu stačil cokoliv poradit hrozil mu mat a vše umocnil tím, že nevzal matící figuru a dostával m2 (vzetím figury by mohl přežít). Přitom nemusel spěchat, mohl si to promyslet a vyhráli bychom. Výsledek 3:1 byl neúspěch, stejně to bylo ve finále jedno, neboť Horkko vyhrál 4:0.

Vyhrál Horkko, FantasticCat s 25 body, 2. místo Alamar, Wir 23,5 bodu (výsledky na evropském webu nám počítají špatně o 1 bod více), 3. místo Baerli, Architekt 17 bodů. Vítězi B finále gratuluji.

Musím udělat ještě závěrečné shrnutí naší hry s Wirem. Základem naší strategie měla být rychlá hra a využívání času. Wir se mi zaručil, že mne bude poslouchat, to mi mělo umožňovat o rozhodovat jak se lepší čas využije. S touhle strategii jsme měli hladce projít do prvníích 8 týmů. Wir bohužel změnil tuto strategii aniž mi to oznámil. Hrál tak rychle jako jeho soupeř desce (tedy né našikmo, ale kolmo). Divil jsem se a nechápal proč nemáme na pomalé hráče, skoro nikdy čas navíc. Hrát proti Zolovi, který hraje tah za 2s stejně rychle je blbost. Při rychlé hře by si nikdy nevytvořil šanci. To samé platilo proti Bjoernovi s Yurijem (Bjoern hrál celkem rychle, Yurij pomalu), také proti MessyEmy. Tyhle body nám v konečném zúčtování chyběly. Také jsem nehrál exceletně, 2 partie proti Skacz jsem vyzdil, ale to bylo jediné co mi lze připsat na triko. Musím připočíst, že Wir neumí pořadně notaci, nelíbili se mu pozice, které jsem hrál. Když jsme vyhráli byla to jeho zásluha. Krom toho občas ztrácel materiál a hrát v zahájení s pikem méně není nic příjemného. Jeho stání na 10s aniž řekne, že stojí a co chce bylo taky příjemné. Dávat těžkou figuru pouze soupeři bylo hrát skoro proti třem. Poslední věc, která mi vadila hodně bylo: že mi nevěřil a zbytečně mne někdy rušil (s důvěrou spoluhráče hraji o 30% lépe). V podstatě jsme nebyly tým a když jsme vyhráli, tak bylo tím, že nás soupeři neprověřili.

Hlavní co vadilo by změna strategie u Wira a jeho nedůvěra vůči mně = důsledkem byly dva neskutečné výbuchy v základní části a v B-finále.

Diskuze
Alamar: Re: .
| Úterý 10.července 2012, 16:50

Wir: S tímhle nemohu souhlasit.
Klasicky tebe matil střelec v zápase proti Skacz, Fermy. Měli jsme 15s navíc, myslel, že mi to střelce nemůže vzít, protože mu dám mat rychleji. Přehlédl jsem se, že to není jasný mat. Takže je to moje chyba, na moje triko jde tahle prohra. Kdybych správně počkal, což bylo metodické, ty bys ses vykryl a já bych stejně stál na výhru.
Nebo je situace, kdy se hrají rošády a pokud pouze jedna strana dostává těžkou, tak je snadné určit kdo za to může.
Ztráta materiálu v zahájení některé pozice u spoluhráče ruinuje, zase je jasné kdo je vinen.
Matím nějakou figurou, spoluhráč mi ji nevezme nebo si na ni nepočkám když mohu, zase je jasné kdo je vinen.

Wir: .
| Úterý 10.července 2012, 15:12

Partii hraji 4 lidi a vsichni se nejakym zpusobem podili na vysledku, pokud pominu nektere vyjimecne sitace, kdy si jeden hrac vleze do m1 ve vyhrane pozici, udela nemozny tah apod. Vetsinou se podili na vysledku vsichni ctyri hraci. Samozrejme jde skoro vzdy nekoho obvinit, ze zahral tohle a kvuli tomu se prohralo, ale to je uhel pohledu. V tenise ve ctyhre taky neni vinik ten kdo zkazi posledni uder, ale mohl to byt uz uder prechazejici, ktery nebyl idealni. Cest k vyhre byva taky vice. Jedna z nich je treba ze jeden ceka az dostane vez a tou mati, a nebo taky na ni neceka a udrzuje casovou vyhodu. Nelze objektivne rict, ktera cesta je lepsi, protoze je prilis zde mnoho faktoru. Prijit jen tak o 5s vyhody je stejne, mozna horsi nez ztratit figuru. Proste chci rict, ze kdo zavinil prohru je vetsinou velmi relativni a neda se prokazat. Muzes treba v dane situaci prokazat, ze kdybys hral tohle tak se takto vyhralo, jenze skoro vzdy existuji i jine varianty vyhry stejne jako varianty prohry. Ani v normalnim sachu vetsinou neexistuje jediny nejlepsi tah nebo postup. V bughouse, kde je daleko vice variant pak uz vubec ne. Nekdy je partie takova, ze mam pocit, ze soupere prehravam, stojim lip, hraju rychleji, tam jsem sebral pesce navic, tam jsem vzal 3 figury za dve, ted jsem mu jeste svazal damu strelcem - ale ten strelec prave mati spoluhrace. A vinu nesu samozrejme ja, protoze jsem prece nemel davat toho strelce.

SKAcz: re
| Neděle 8.července 2012, 13:55

No síla týmu se pozná poté co nevyhrají co by chtěli zda využijí druhou šanci. Když se to nevydaří ještě hůře, je to špatná "chemie" ...

Alamar: Re: re
| Neděle 8.července 2012, 09:03

Wir: Vina za prohru je málokdy vina obou. Většinou je vždy někdo z dvojice odpovědný za porážku. Skoro vždy se dá určit viník porážky. Existují pouze tyto situace, kdy lze mluvit o vině obou:
1) Oba dva hráči jsou horší než soupeři a oba byli přehráni současně (nesmí nastat situace, že ztráty materiálu jednoho zabijou i druhého).
2) Oba dva hráči zkazí zahájení
3) Oba dva hráči začnou útočit a nedomluví se a ve výsledku nedotáhnou ani jeden útok
4) Oba dva hráči ví, co hraje ten druhý za zahájení a současně oba dva změní varianty a tím provedou desynchronizaci
5) Oba hráči chtěji být tím kohoutem na smetišti co rozhoduje ani jeden neustoupí

Zjistit, proč se prohrálo je cesta ke zlepšení hry týmu (pokud se z prohry poučíš). Myslet si, že za prohru mohou oba dva je slepá ulička a nikam to nevede. Tohle je právě tvá slabina Wire, ty nezkoumáš důvody prohry. Když přijdu na to proč, mohu to příště udělat lépe a jinak.

Wir: re
| Sobota 7.července 2012, 13:09

Je dobre tahat *minimalne* tak rychle jako souper. Samozrejme tahat rychleji je vyhoda. U prohry je vetsinou vina na obou stranach, nekdy proste souperi hraji lip, a neda se rict, kdo muze za prohru. I kdyz v okamziku, kdy ja jsem delal jen co tys chtel, tak vinu necitim (zapas se skacz&fermy) Zbytek nema cenu rozebirat, vse uz bylo receno. Hodne stesti pri hledani lepsiho spoluhrace na pristi rok.

Alamar: Re: neduvera
| Sobota 7.července 2012, 10:47

Jsem zvědav zda mi odpovíš na mé otázky? Wir:
1) Zajímalo by mne na kolik procent si mi věřil na začátku?
2) Kolik % to bylo po zápase proti Skacz, Fermy?
3) Dále by mne zajímalo kolik partii šlo podle tebe na tvoje triko a kolik na moje (v základní části jsme ztratili 17 her, v B finále - 6,5 bodu?
4) Zajimavé je, že si mi tvrdil, že si nesledoval čas, tak jak můžeš vědět, že nám to spadlo současně?
5) Také by mne zajímalo, jak že jsem prohrál tu poslední partii proti Zola,ReneVanlent?
6) Myslíš si, že je dobré spoluhráče rušit během přemýšlení?
7) Stále si myslíš, že je dobré tahat stejně rychle jako soupeř na tvé desce?
8) Jak myslíš, že se hraje s horším materiálem? Je to normální?

Wir: neduvera
| Sobota 7.července 2012, 02:25

Veril jsem ti presne do zapasu se skacz & fermy v zakladni casti. Pak uz o dost min. Sam uznavas, ze jsi tam 2 partie "vyzdil", a podle me to byly spis tri. Od tohoto zapasu jsem ti uz neveril jak predtim. Remiza proti Zola&Renevanlent byla absolutne nesmyslna, nemoh sem se divat nato jak nemuzes vzit vez, mel jsem hrat, obrana tam byla na hodne tahu, kdybych hral a zastavil pred m1 a sledoval hodiny, vyhravame hladce na cas. Tys chtel, abych stal na tezkou do posledni vteriny (kdybych neslibil poslusnost tak sem to nedelal) a podle toho to dopadlo. Neni pravda ze souperum spadlo driv, bylo to vicemene zaraz - tak dlouho ti trvalo sebrat vez. I po te remize jsme meli sanci aspon vyhrat posledni partii, nechapu jak jsme ji mohli prohrat (v komentari se o ni vubec nezminujes, byla to hlavne tvoje prohra) - to musela mit vliv ta predchozi nesmyslna remiza. Uznavam ze 4. partii proti Berli&Architekt jsem "vyzdil" ja, nechal se zmatit, ale to uz bylo stejne jedno.

Skacz: Tým
| Středa 4.července 2012, 14:27

Týmový bughouse a bughouse na ficsu jsou z principu dvě odlišné věci proto, že zatímco za skutečnou šachovnicí si vyříkáš při tréningu co a jak zlepšit a zkoušíš různé postupy a koneckonců si to vyříkají i soupeři, páč přijdeš sedneš hraješ, něco občas zanalyzuješ. Fics ikdyž bys použil skype nemůžeš analyzovat (jen velmi nemotorně, páč si oba musí otevřít bpgnview a odrolovat pozici někam a ještě si složitě chatovat zda koukají na stejnou, pouze když se jedná jen o jednu pozici a bez figurek v ruce, lze použít jednošachovniccovou analýzu ficsu) tak rychle jak otb, kde postavíš pozici prodiskutuješ rychle a jdeš zase hrát třeba. Proto pak hráči z ficsu tolik dolaďují až na místě.

SKAcz: Re: Dodatek - shrnutí
| Úterý 3.července 2012, 17:27

Alamar: Tak tým dělá hodně, to koneckonců známe z Czech Open-u, kde Alamar+Ivoš dokázali přehrát i Marase naposled 3:0 a to bez týmové souhry většinou se proti takovým soupeřům nedá. Obecně otázka souhry si myslím je na fics-u děsně podceňovaná.

Alamar: Dodatek - shrnutí
| Úterý 3.července 2012, 10:23

Bohužel jsme nebyli tým, což je i má odpovědnost. Měli jsme spoustu věcí vyjasnit dopředu. Turnaj byl totiž takový divný, nespotřeboval jsem ani 60% energie pro turnaj :(. Nebylo totiž pořádně ani kde ji spotřebovat :-(

Dá se říci, že postup do čtvrtfinále je úspěch a pro splnění musí platit jedna z několika možných podmínek. 1) Mít takovou kvalitu, že postup do semifinále je hračka. 2) Mít kliku na slabší úroveň turnaje. 3) Mít štěstí na los v posledních kolech. 4) Vytvořit sice slabší, ale fungující tým (týmová souhra dělá hodně). 5) Nebo mít v daný den super formu. 6) Být zvyklý se snažit z každé pozici či situace získat maximum.

U všech podmínek platí, že oba hráči musí odvést jistý standard (určitý výkon). Pro příští rok je mým cílem vytvořit funkční tým.

Alamar: Hodnocení Wira
| Úterý 3.července 2012, 06:25

Wir není špatný hráč, akorát se nechal příliš ovlivnit hrou na FICS. Většinu her hraje slabými či maximálně s nižší střední sílou. S takovými se nedají natrénovat různé situace. Mimo to spoluhráči se točí častěji než má šanci si zvyknout na styl spoluhráče. Tohle je jasný základ toho proč příliš nevěří svému spoluhráči. Druhým problémem je, že málokterá hra na FICS má v takovýchto kombinacích kvalitu, přidanou hodnotu, ze které si hráč odnese něco přínosného.

Takový Cranith hrál často riskantně, od té doby co hraje s Fireflym je jeho styl solidnější. Zjistil, že to je účinnější než to co hrál před tím.

Lojza: Wir
| Pondělí 2.července 2012, 22:25

Nj, vylozene tymovej hrac... by se mel spis zamerit na blitz. Ta neduvera ve schopnosti mnohem silnejsiho hrace je nepochopitelna.

SKAcz: Závěr
| Neděle 1.července 2012, 21:49

Každopádně nejlepší výsledek v BErlíně s Alamarem mám z čechů zatím já a potom následuje Sandokanom, ale zase s Wirem má Alamar teď už vyjasněno kde byl problém, tak třeba příště ... :)

SKAcz: Vítězství
| Neděle 1.července 2012, 21:47

Zase na druhou stranu i přes to vše jste v zápase vs Horkko FantasticCat uspěli 3:1. viz http://uloz.to/soubory/SKAcz/berlin2012/

Ale myslím, že zásada hrej rychle jako soupeř není dobrá. Je třeba hrát tak rychle, jak rychle to jde aby z toho hráč měl nějakou výhodu. Sice v bughouse platí: čas určuje kdy hrát a pozice kdy stát, ale též platí: pokud lze rychlou (nebo) pomalou hrou získat výhodu poziční, tak je třeba to využít.

SKAcz: Rychlost
| Neděle 1.července 2012, 21:41

Jinak asi největší perla byla fakt to, že Wir hrál stejně rychle jako soupeř na jeho desce a Alamar to nevěděl. To by mne fakt nenapadlo, že něco takového někdo zjistí až po turnaji ;)

SKAcz: Tým
| Neděle 1.července 2012, 21:37

"nedůvěra" - totéž si pamatuji měl problém Zakrzutek s Kibem (kdy např. proti nám ztratil Kibo několik vteřin a nevěřil Zakrzutkovi, který mů říkal zahrej .... ). Nevěřit spoluhráči jakmile přeroste přes nějakou mez, je to o ničem, lepší je (a na tom se shodne dost silných hráčů) občas uvěřit a udělat chybu než nevěřit a mnohem více partií prohrát.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět