Alamar's chest

Aktuality

Berlín sobotní turnaj kvalifikace!
| Středa 27.června 2012, 17:20

23. 6. 2012 se uskutečnil již 11. ročník Berlínského turnaje. V turnaji startovalo 18 týmů. Bylo zhruba 11 kandidátů na 8 postupových míst. Před zahájením turnaje jsem viděl šanci postoupit ze solidního místa do čtvrtfinále a poprat se o postup do semifinále. Vývoj v turnaji jsem nečekal ani v tom "nejčernějším snu". Bylo to dáno tím, že můj spoluhráč Wir hrál jinou strategii než bylo domluveno. Tuto strategii mi objasnil až na cestě domů {tedy až na českém území. Asi mi to mohl vysvětlit pouze česky, takže musel počkat do Čech :( }.

V prvním kole jsme narazili na dvojici Phuzer, drinkeh. Bylo to výhra, prohra, výhra, prohra. Měli jsme více ze hry a hráli jsme pouze 2:2. V poslední partii Wir místo jedné povolené výměny dam, vyměnil hned dvě a bylo nám k ničemu, že jsme měli 15s navíc. Místo výhry jsem tak dostal mat. Zapoměl jsem, že jsem si nedohodl s Wirem co znamená, které vyjádření. Chyby se platí v takovém turnaji tvrdě:(.

V druhém kole jsme narazili na jednu ze 3 slabších dvojic. Tiberius - Saticolev. Kromě první kostrbaté partie jsme vyhráli celkem bez problémů 4:0.

V třetím kole jsme narazili na hlavního favorita turnaje dvojici Firefly, Cranith. První dvě partie jsem hrál na Cranitha a šlo to rychle (Ve druhé Wir vyměnil dámu ve chvíli, kdy Cranith obětoval na f7 a byl po 6 tazích konec.). Ve třetí se mi podařilo Firefly v zahájení přehrát a v kombinaci s tím, že Cranith zariskoval proti Wirovi byl konec. I když Cranith se bránil hodně vynálezavě (závěrečný útok jsem poradil Wirovi - Cranith stál díky tomu ve dvou různých matech bez šance je oba vykrýt). Čvrtou partii jsme taky celkem snadno prohráli. Výsledek 1:3 nebyl špatný, proti takovému týmu se každý bod počítá.

Ve čvrtém kole jsme hráli proti dvojici Skacz, Fermy. Naše hra by se dala přirovnat ke "klasické antické tragédii". V jedné partii jsem zkazil zahájení, ve druhé jsem myslel, že dávam mat a s 15s navíc pustil střelce, co Wira zmatil Přičemž jsem měl počkat, Wir by přežil, já bych mat nakonec stejně dal. Takhle jsem musel se pokoušet za 15s zabít Fermyho ve vyhrané šachové pozici. Krátkou blicku jsem navíc hrál hrozně, takže jsem ten mat nestihl dát. Otřesný to výkon, který jsem už dlouho nepředvedl. Wir pro změnu neumí notaci a má vlastní hlavu, takže v jedné partii místo S@b4 nasadil S@b5. Místo, aby hrozil matem, tak šel dát mat. Akorát ta dáma co ztrácel po svém tahu mne prakticky hned zabila. V další partii Wir pro změnu místo S@f5 zahrál S@f4. Po partii to odůvodnil, když tomu tahu nerozumím, tak ho nehraji. Přitom potřeboval pokrýt bílá pole u krále (linii c8-h3). Takže jsme dostali řachu jako "Brno" 0:4. Příště si asi do Berlína vezmu "woodoo panenku představující Skacz" a začaruji ho dříve, než to zase udělá on na mne.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Bjoern, Yurij. První dvě partie jsem na Bjoerna a nechal jsem se zbytečně ovlivnit Wirovým názorem, výsledkem bylo že jsem dvakrát dostal mat. Po změně soupeře jsme celkem snadno zaskorovali a bylo to 2:2. Můj soupeř nestačil rychlostně a herně. Výsledek byl pro nás velkou ztrátou, neboť jsem v boji o postupovou osmičku ztratili potřebné 2 body (9 bodů z 20 možných bylo neskutečně málo).

V šestém kole, posledním před obědem jsme hráli o naději na postup do prvních 8, nic jiného než 4:0 nepřicházelo v úvahu. Začal jsem ignorovat Wirovy návrhy a rozhodoval jsem sám o týmové strategii. Našimi soupeři byli Zola, RenevanLent. Proti čisté hře přes dvě desky se naši soupeři nechytali a bylo to rychle 4:0.

Po obědě v 7. kole jsme hráli proti dvojici Wortel, Messyemy. Zápas skončil 2:2, neboť jsme zbytečně ztratili vyhranou partii. Wir mi oznámil, že ho věž matí, tak jsem držel co se dalo. Akorát mi Wir zapoměl říci, že už věž nevadí, takže jsem nakonec spadl na čas jako první. Kdybych ji nedržel, mohl jsem hrát výrazně rychleji. Mimo to v partii co jsme vyhráli nastala kouzelná situace: Dával jsem mat a Wir měl dohrát 12s. Při dohrávání času je vždy optimální, když se do obrany krále zapojí všechny figury (zvlášť, když máte materiální nevýhodu na šachovnici). Figury byly v základním postavení postaveny špatně (černá dáma byla na e8 = měla být d8). Opravil jsem si notaci a říkám Wirovi zahraj d5. Wir na to kouká a neví co má hrát. Opakuji mu to a stále nic, 30s pryč. Wortel už z toho má legraci, jak Wir neumí notaci a ví přesně co má hrát. Uplynula minuta a Wir stále nezahrál d5, i když jsem mu říkal, že to je pešec na startovní pozici dámy. Napadlo mě říci ať uvolní střelce na c8, na to Wir a kde mám střelce. Tak mu říkám podívej se, kde máš věž a dvě pole od něj střelce a zahraj pikem šikmo od něj na d5. Takže po 1,5 minutě Wir konečně zahrál tah d5, Wortel už skoro smích nemohl. Nakonec jsme čas dohráli a partii vyhráli. Vysledek 2:2 byl pro nás špatný, neboť nás stavěl do situace bodovat výrazně v posledních dvou kolech.

V 8. kole jsme narazili na dvojici Zakrzutek, Kiboplaying. První dvě partie jsme hladce prohráli, Zakrzutek Wira snadno obral o materiál a byl konec. Ve třetí partii jsme stáli na obou deskách jasně na výhru, akorát se nepustili hodiny na naší desce, takže storno. Zakrzutek začal hrát proti mně opatrněji a byly z toho další dvě prohry. Výsledek 0:4 znamenal konec nadějí na postup.

V posledním kole jsme hráli proti německé dvojici Prestin, Kaul. Tato dvojice měla 0 bodů , takže povinná výhra 4:0 znamenala, že se naše pomocné hodnocení nezlepší. Byly to naprosto triviální výhry (takže zhruba do minuty vždy jeden z dvojice hlásil: "Ich bin mat"). Tuhle hlášku musíme naučil Sandokanoma :) . 19 bodů ze 36 byl jeden z mých nejhorších výsledků. Jediné čeho jsem všimnul, že mi tam Wir hodně často zastavil na 10s (chtěl figurky co neměl) a hrát pozice s horším časem je často nemožné. A to jsem netušil, že problém byl mnohem větší. Vysvětlení bude až u B finále (kdo to dočetl až sem, tak bude mít aspoň důvod číst další aktualitu :D ).

Pořadí po základní části bylo:
1. NilsSKBB, Ishamael 28,5
2. Firefly, Cranith 27
3. Venomous, Masacre 23
4. Maras, Rezacz 22
5. JStriker, Andreufm 22
6. Wortel, MessyEmy 21,5
7. Zakrzutek, KiboPlaying 20,5
8. Drinkeh, Phuzer 20,5 bodů
9. Skacz, Fermy 20 bodů
10. Zola, RenevanLent 20 bodů
11. Bjoern, Yurij 20 bodů
12. Alamar, Wir 19 bodů
13. Horkko, FantasticCat 18 bodů

Základní část tedy přinesla překvapení v nepostupu dvojic Skacz, Fermy = uhráli jen 2 body z posledních dvou kol. Alamar, Wir a Horkko, FantasticCat (loni 3.). Tento turnaj byl nejnáročnější co jsem zatím hrál. Dá se říci, že jsme my ani Skacz neměli štěstí a forma se toulala snad někde na horách (asi Krkonoše). Bez formy se dá uspět jen se štěstím na los a to jsme taky neměli.

Diskuze
SKAcz: Re: Berlín
| Neděle 1.července 2012, 21:51

Sandokanom: No já myslím, že Alamar se stal letos nechtěně tvůrcem dvou nečekaných výsledků, kdy se vážně divil co jeho spoluhráč hraje. Ostrava se Sandokanom-em a Berlín s Wir-em.

Sandokanom: Berlín
| Pátek 29.června 2012, 12:23

Jo Wire si komik.Alamar to nekazil a z velké části si to zkazil ty.Co ti mam rict?Je jisté že můj výkon s Alamarem v roce 2011 byl rozhodně lepší než ty teď na turnaji v roce 2012.

Alamar: Re: re
| Pátek 29.června 2012, 05:55

SKAcz: Pravdou je, že jsem byl nervozní. Nervozita pramenila z toho, že mi Wir příliš nevěřil. Přeci jenom se mi hraje lépe, pokud mi spoluhráč věří, pak podávám lepší výkony a výkon týmu jde zákonitě nahoru. Jsem zvyklý, když něco řeknu si nést plné důsledky za případné nesplnění. Wir mne nenechal v klidu a tak si nemohl ověřit, že to zkazím nebo dokážu!

Alamar: Re: re
| Pátek 29.června 2012, 05:49

Wir: Pokud považuješ 4. kolo za zlomové a prohra 0:4 tě rozhodila, tak nevím proč si ten turnaj hrál. Zbývalo ještě 5 kol, to je dost času a bodů. Vím, že tvá bojová morálka" hrozně rychle upadala a s tím jsem nebyl schopen nic udělat. Vím, že si mi zápas proti nim v základní části nepovedl. Stane se, ale to není důvod to zabalit, čas na nápravu byl. Ohánět se výsledkem ze zápasu B finále proti Skacz, Fermy mi přijde jako "do nebe volající drzost". Na tom výsledku si kromě našich proher neměl žádnou zásluhu. Musím zmínit jednu perlu z tréningu: Wir mi říká:

"mám málo figur, ty skoro nic neměníš"

. Tak jsem v následující partii to začal počítat: vyměnil jsem 5 figur, Wir 2 a kdo tedy málo mění?

SKAcz: Re: woodoo
| Čtvrtek 28.června 2012, 11:11

Takže k tomu být fér: no je evidentní že jak Alamar tak Wir dokáží zahrát lépe než aby to bylo 4:0 pro nás s Fermym v momentě turnaje kdy já nezahraji nejlépe. Ale způsob jakým si navzájem narušovali hru byl do očí bijící. (Alamar fakt takovéhle přehlédnutí běžně nedělá, hraju proti němu na slávii dost často abych věděl, že se přehlídne jen občas a to ještě bývá unavený. A wir vím, že dokáže hrát dost rychle a nebezpečně a vytvořit s řadu šancí pokud mu dá soupeř příležitost - koneckonců ty měl v onom zápase, jak sem i psal příklad).

Synchronizace šachovnic, dělba rolí v týmu, hrát tak aby spoluhráč se cítil v pohodě. To se mi zdálo že jim jako týmu (v zápase proti nám) prostě nefungovalo. Proč ? To je otázka na ně.

A možná najdeme odpověď v pokračování o finále B ...

SKAcz: Re: woodoo
| Čtvrtek 28.června 2012, 11:00

Taková otázka, co by se asi dělo kdyby měl wir v ruce panenku alamara a obráceně ? Ono to chvílema působilo totiž tím dojmem na mně, když tak o tom přemýšlím :)

SKAcz: S humorem
| Čtvrtek 28.června 2012, 10:35

Ta "antická tragédie" by se mohla nazvat i komedie až fraška místy, aspoň jak si pamatuju z pohledu Fermyho, páč my sme hráli fakt děsně místy, ale vy ještě desněji. Si pamatuju, že takto desynchronizovaný týmový výkon se fakt moc často nevidí. Fermy prostě se děsně bavil. To vypovídá za vše. My jsme s Fermym měli na vás plán, Fermy ho řekl dvěmi slovy a já jen přikývl, protože mi hned bylo jasné o co půjde. Ale pak se mi to nedařilo realizovat víc než v každé druhé partii. Na to jste oba zahráli příliš dobře, jenže vaše pat-matovská (ne)souhra kdy jeden druhého mate ... :)

SKAcz: Re: re
| Čtvrtek 28.června 2012, 10:29

Wir:

A tento vysledek je z nejvetsi casti Alamarova prohra - pokud je dusan fer, tak to muze potvrdit.

V týmovém šachu (skuteščně týmovém kterým je jen bughouse, dva hrají jednu partii s jedním výsledkem) přece tato věta nemá smysl, správně má být "Dostali jsme mat, protože ..." , "Prohráli jsme protože, ..." Protože vždy za to můžou oba a jen vyjímečně fakt jeden. Třeba když jeden hráč se chová tak že druhý ztrácí kvůli tomu klid či soustředění, nebo mu to nesedí, to vše sou vlivy které mohou vést k chybě spoluhráče a pak k prohře týmu,m zdůrazňuji týmu! Já jen mohu z pohledu soupeře a diváka říct externí názor co se mi zdá, že jste jako tým dělali špatně. Třeba takto "Alamar občas až moc řešil Wirovu desku, Wir zase až moc odmítal či nezvládal někdy zahrát co chtěl Alamar a bylo zřejmě potřeba pro synchronizaci a Wir občas moc stál na figurky a neřekl to Alamarovi". a teď si rozeberte kdo si myslí jak moc co dělal a kdy už to mělo dopady negativní. A hlavně jak to vylepšit.

SKAcz: Re: re
| Čtvrtek 28.června 2012, 10:20

Wir:

tah, ktery prijde "z jineho sveta"

Jo tomuhle já rozumím přesně, taky nemám rád když mi spoluhráč náhle řekne třeba -R či -N v pozici kde máme horší čas a zkazí mi tím dobře rozehranou partii, a místo abych útočil s výhodou musím dozadu a hlavně to nemám promyšlené. Když udělá totéž s lepším časem tak jen zastavím a pak pokračuju kde sem přestal. S tím vložením tahu je to podobné. Na druhou stranu zase ale neumět notaci a dlouho hledat tah co spoluhráč chce abys zahrál je taky nesmyslný extrém, to snad už je lepší aby člověk zahrál něco sám, nevím, já považuju šachovou notaci za něco jako základ. Hrát bez toho je asi jako domlouvat se na 10metrů s hluchoněmým, jde to ale je to prostě těžší o řád a běda pokud na tom závisí něco důležitého. Třeba já se proto snažil v posledních letech zlepšit rychle komunikaci v anglické notaci (pak líp rozumím Fermymu i dokážu rychleji se vyjádřit). Ale opět to vše souvisí se stylem týmu jak si co domluvíte.

SKAcz: Re: re
| Čtvrtek 28.června 2012, 10:13

Wir: No je pravda, že tam jste měli děsně blbou týmovou souhru a Alamar se pak i děsně přehlédl. Tuším v té jedné mě Wir přehrál a měl tempo navíc, stál mi "před branami" a já jsem tam dlouho stál (bránit se to nedalo, to bysme s FErmym oba se jen bránili a zdechli) a řešil co s tím, a při tom čekal na matariál, kterým bych mohl nějak získat šanci k protiútoku, stálo mně to děsně času, ale nakonec přišli figurky i jsem něco vymyslel a dovršilo to to že v pozici kde jste měli lepší čas už mi přišel do ruky střelec a tím sem Wira zmatil. Obecně si musíte vy oba vyříkat v týmu jak to pro příště zlepšit, vím sám že vyladit týmovou komunikaci a styl je nelehká práce. Já chápu Alamara i Wira, oba máte částečně pravdu. Ale je na vás jak to sladit. Každopádně v kvalifikaci jste působili s prominutím jako pat a mat chvílema (já tyhle panháčky mám ale velmi rád pro jejich snahu, ikdyž se jim nevede) :)

Wir: re
| Čtvrtek 28.června 2012, 09:37

Jeste jsi zapomnel, ze v jedne partii proti skacz/fermy jsi mi rekl vem damu, tak jsem ji vzal, na coz jsi okamzite damu ztratil a ta me jednotahove matila (pokud bych damu nebral tak jsem v matu nebyl). V jine partii, nevim uz proti komu, jsi mi zas rikal predstav strelce, coz nebylo mozne. Nebyt takovychto "excesu", proti fermy/skacz jsme hrali 3:1 pro nas (ukazalo se v B finale, kdy jsme s nima hrali 2:2) Zapas proti skacz/fermy 0:4 byl zlomovy a po zbytek turnaje vcetne B finale jsme uz nenasli potrebnou souhru. A tento vysledek je z nejvetsi casti Alamarova prohra - pokud je dusan fer, tak to muze potvrdit.

Na vysvetlenou, neni pro me jednoduche hrat tah, ktery prijde "z jineho sveta". Clovek ma v hlave nejake plany, obrazce apod a najednou mam hrat tah, ktery se do toho vubec nehodi "nasad Sf4" nebo "pescem d5" (hledal jsem jak vzit pescem na d5, nasadit pesce na d5, hrat pescem z d5 atd - nastesti tady stacilo dohrat par sekund, tak to bylo jedno za jak dlouho zahraju).

SKAcz: Legrační
| Středa 27.června 2012, 18:40

Je legrační když vezmu že Wir zřejmě tahal rychle proti Cranithovi a pak pomalu proti slabším, takže paradoxně jste nedrtili ty kteří si mohli nechat o tom uhrát boda proti silnějším ani zdát. Každopádně lepší výkon jednoznačně měl loni tým Alamar+Sandokanom. Tam byla sice nezkušenost SAndokanoma, že hrál to poprvé na evropské úrovni, ale aspoň jste neměli problém s komunikací a týmovým stylem do takové míry. On SAndokanom umí taky notaci šachovou ;)

SKAcz: RE 1 bod s Fireflyem
| Středa 27.června 2012, 18:36

No potěšilo mne že jsi ho přehrál ve variantě, kterou jsme zkoušeli na milion způsobů při tréningu v hradci během roku. Aspoň je vidět jak se tréning hodí.

SKAcz: Doupřesnění
| Středa 27.června 2012, 18:34

Krátkou blicku jsem navíc hrál hrozně, takže jsem ten mat nestihl dát.

No on Fermy není žádné ořezávátko v bleskovce a ta pozice nebyla tak snadná. Neříkám, že se to nedalo vyhrát, ale to vyžadovalo fakt top výkon a přiznejme si, nervozita byla na vaší straně. Jedna věc se mi vždy líbí na tom hrát s Fermym: my hrajeme pro zábavu a hlavní je že hrajeme tahy. Ať to dopadne jak to dopadne. Stejně oba víme, že hrajeme co se dá.

SKAcz: Otázka
| Středa 27.června 2012, 18:28

Jinak si pamatuju, že v sobotu k večeru jsem byl v lepší formě jak po obědě a je otázka kdybysme se dostali mezi top8 zda bych byl ve stavu odvést aspoň svůj standartní výkon dávající našemu týmu prostor využít jeho základní silné stránky. Protože vím, že jsem se cítil i dost unaveně místy paka až po delší době to opadlo zase. Takže já letos měl takový druh omluvy/výmluvy, který nikomu nepřeju. Tak třeba příště :)

SKAcz: SKAcz+Fermy Dodatek
| Středa 27.června 2012, 18:24

Taky jsme s Fermym nevyužili nejútočnější zahájení týmové příliš, možná příště dám s FErmym raději tréning v pátek v týmu více, přecijenom rok je dlouhá doba a je dobré si připomenout souhru o něco více detailně.

SKAcz: SKAcz+Fermy
| Středa 27.června 2012, 18:21

No u nás to bylo jednduché : já bohužel byl částečně nemocen a měl sem tudíž nestabilní výkony. Nicméně před obědem jsme byli na naší typické 3.pozici a po obědě měli hrát s budoucími vítězi Firefly+Cranith. Po obědě je to vždy divná hra (nejen pro nás i pro soupeře) a navíc my jsme loni hráli v kvalifikaci proti nim 3.5:0.5 (dodnes vím, že jsem byl sám překvapen skóre, protože jsem se jen soustředil na tahy a body nepočítal - to nechávám na doktoru matematikovi) a tak jsem říkal Fermymu, že nám to letos mohou vrátit. Naštěstí pro nás jsme uhráli 2:2 což bylo pohoda. Jenže pak přišel můj výkyv (rýma s kašlem sice nebyla přes den tak děsná jako navečer a přes noc, leč asi v kombinaci s obědem ...) a nechal sem se nějak znervóznit Venomousem a proti němu s Masacrem jsme uhráli jen 1 boda. Tragédii dokončil nás zápas s Andreufm+Jstriker, kde by nám stačilo 2:2, bohužel jsem ani v té partii poslední nezahrál nějak nejlépe a o 4s prohráli sme (Fermy matil už) a to ještě jsem ani nezkusil dorovnat čas nějakým obraným trikem (třeba by soupeř zaváhal) a jak mi Fermy navrhoval co hrát zapoměli jsem na čas a spadl mi. Jedině nás může uklidňovat, že jsme prohráli s tými, které pak hráli o bronz zápas finální. Ikdyž to že jsme si nezahráli zápas ani proti Nilsovi s Ishamaelem stejně mrzí. Kvůli tomu do Berlína jezdíme s Fermym :)

SKAcz: Likvidace po wirovsku
| Středa 27.června 2012, 18:12

Wortel už skoro smích nemohl. Nakonec jsme čas dohráli a partii vyhráli

Tak ale smíchy ho wir jak vidíš zničil, to je důkaz, ře notaci neumět se může někdy hodit ne ? ;)

SKAcz: Re woodoo
| Středa 27.června 2012, 18:00

No je pravda, že zápas proti vám byl zápas kdy sme nejhůře hráli a nejvíc toho vyhráli, že jsme zase jako loni posbírali všechny "české" body Fermyho velmi potěšilo :)

SKAcz: re
| Středa 27.června 2012, 17:57

Asi mi to mohl vysvětlit pouze česky, takže musel počkat do Čech

dodal bych, že jsem na to vlastně přišel asi já, když mi došlo, že wir má v něčem i pravdu. Akorát, že domyšleno do důsledků, se to dá použít jen někdy, jinak je to nevýhoda. Hrát totiž stejně pomalu/rychle jako soupeř má nevýhodu pokud to hráči nesedí. Správné je si vybrat kdo v týmu s kým drží v 3 0 čas, resp. zda hráč hraje stejně rychle jako soupeř či jako soupeřův spoluhráč, či dokonce nějak jinak je to rozděleno. Osobně mi přijde logické že v 3 0 hraje každý nejrychleji jak může kdy ještě nedělá větší chyby výrazně, či aspoň ne větší jak soupeř, nebo takové co kazí styl týmu .

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět