Alamar's chest

Aktuality

Ostravský koník 2012!
| Neděle 6.května 2012, 11:24

Letos jsme zase (Jezbera + Krása) přijeli na další turnaj v holanďanech v rámci Ostravského koníka, konal se 4. 5. 2012. Část hráčů počítala s naším příjezdem, takže se dohodli na změně pravidel. Bylo schváleno, že se nesmí radit (to znamená, nesmím říkat, jaký tah se má hrát). Říci si o figury mohu. Věděl jsem, že turnaj bude pro nás o hodně těžší. Netušil jsem, že zažiju frustraci, která místy překoná "Berlín 2009". Rozhodně nechci zažít něco takového potřetí (dvakrát mi to stačilo!!!). Prvním a hodně důležitým varováním měl být výrok Marka Krásy: "Budu moci stát, když budu mít lepší čas?" Má reakce na tento výrok byla příliš slabá a pak se začalo hrát.

V turnaji startovalo 18 týmů (to je hodně solidní číslo). Systém každý s každým by trval moc dlouho, tak bylo rozhodnuto hrát švýcarským systém na 7 kol (Hrát se všemi týmy by nám vyhovovalo více. Zvyk z Pardubic hlídat si počet ztrát je obrovskou výhodou.). S každým soupeřem se hrály dvě partie, poražený v první partii střídal soupeře. První čtyři týmy postupovaly do semifinále. To se hrálo systémem 1 vs 4, 2 vs 3. Hrálo se na dvě partie, případně prodlužovalo o 1 partii. Následně byly zápasy o první a třetí místo (stejný počet partií).

V prvním kole jsme narazili na ruskou dvojici Vikharev - Morozova. První partii jsme vyhráli hodně snadno na mé desce, přesto se objevily první problémy. Marek se dostal do špatné pozice, nehrálo to díky mé rychlé výhře roli. Ve druhé partii se prohodili naši soupeři a "noční můra" začala. Marek se nechal zatlačit dozadu, přestože měl ode mne více figur. Nemohl jsem mu poradit v obraně a tak jsem musel koukat na šílený vývoj na jeho desce. Naštěstí pro něj jsme díky mé rychlé hře měli lepší čas a stáním jsem ho držel nad vodou. Následně se situace zamotala díky "dvojitému nemožnému tahu soupeře, kterým zasáhl i do mé desky (nemožný tah neprohrával). Výsledkem bylo, že jsme měli minutu dole (Nepostupoval jsem správně, díky šoku z toho co stalo. Nezastavil jsem včas hodiny.). Partie pokračuje, stáhli jsme čas na poměr já 19s a soupeř 26s. Mám horší čas a Marek zastavil, abych se dostal na 12s. Naštěstí se jeho soupeř na mých 6s taktéž zasekl a po mé opětovné pobídce ho Marek shodil na čas (zbyly mi 3s). Vyhráli jsme 2:0, ale ta dřina.

Ve druhém kole jsme dostali další ruskou dvojici Petkevich - Lugovets. Obě partie měly společnou jednu věc, zhruba po minutě hry slyším hlášku: "stojím špatně, nevypadá to dobře". V první partii jsem v té době zafixoval černého krále na d6, bez možnosti se vrátit na e8 (Jg5). Výsledek byl mat 5. tahem. Ve druhé partii jsem také stačil vyhrát dříve, než hláška špatně přešla do situace "jsem mrtvý". Další povinná výhra 2:0 patřila k poslední jednoduché výhře (nadřel jsem málo + žádné nervy).

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Jelínek - Jarolím. Jedinou naší výhoda byla, že jsme měli 20 až 30s navíc. Materiál, který jsem sebral navíc, nehrál roli. Musel jsem skoro pořád stát a tak jsem sledoval druhou desku. "Když jdu do kina na horor, tak vím, že to je horor". Tady to nebylo na filmovém plátně, ale v přímé akci. V první partii jsme vyhráli díky tomu, že můj soupeř to zahrál hůře než Marek. Ve druhé se Markův soupeř naštěstí hrubě přehlédl a byl konec (jinak to vypadalo bledě = obírat soupeře o materiál 2:1 bylo málo), přehlédl Dxf2+ s dalším Dxe1 s matem. Vyhráli jsme 2:0 a Marek byl plný optimismu, jak nám to "krásně jde".

Ve čtvrtém kole jsme narazili na dvojici Kudla - Židek (byli jsme pouze dvě dvojice se 6 body). V obou partiích jsem stál hladce na výhru, stačilo dodat pár figur (zase jsme měli okolo 30-40s navíc). Marek nejenže je nebyl schopen rychle dodat, ale ještě potrácel toho mraky. Jednu partii jsem snad díky "černé magii" zachránil (nebo to byla hypnóza, fakt nevím). Výsledek 1:1 byl tak náš úspěch.

V pátém kole jsme narazili asi na vietnamskou dvojici Weichhold - Nguyen. Byli to takoví středně silní soupeři. V obou partiích jsme měli okolo 20s navíc, zase jsem stál na výhru. Stačilo měnit v poměru 1:3 na Markově desce (v jednu chvíli mi stačili dva piky, ale nedostal jsem je). Bohužel jsem musel sledovat jeden nelogický tah za druhým a koukat jak se o trochu lepší pozice mění v pasivní pozici, následně v prohranou. Takže jsme zdechli 2:0. Postup do semifinále začal být ohrožen.

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Novotný - Bujnoch. Zase jsem stál na výhru, Marek stál zase špatně. Naštěstí můj soupeř se přehlédl, ztratil toho moc. Marek díky mým dodávkám může dát mat, ale ptá se mě zda mi může sebrat materiál. 2x jsem to odmítl a tak až po minutě nachází mat. Koukat se na to byla hrůza, jak pořád nevidí m2. Ve druhé partii zase stojím na výhru, vzal jsem dost materiálu. Marek poztrácel materiál, ale stál na výhru. A pak jsem mu řekl, zahraj logický tah (podle pravidel, tahle hláška šla). Marek místo toho aby ten tah našel a hladce vyhrál, nahází po soupeřovi figury a bez figur stojí na prohru. Můj soupeř v omezeném čase po mně hází figury, beru je rychle a hlásím Markovi, co dostává, aby náhodou nepřestal šachovat. Markův soupeř (Novotný) naprosto nelogicky (možná ho Marek nakazil) běží k Markovým figurám a Marek pak najednou s překvapením zjišťuje, že dal mat. Výsledek 2:0 byl tak naprosto grandiózní vzhledem k průběhu.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Zwardoň - Novosadová. Bylo jasné, že nám stačí bod. Marek aniž by se mne zeptal, nabízí soupeři 1:1 (byl úplně vystrašený, nevěřil si). Soupeři odmítají. V první partii se Marek nakonec prosazuje, náhodou dává mat (v jednu chvíli jsme měli 1min 10s navíc, ale pak to Marek promrhal), akorát mne to oznamuje neskutečně pozdě. Zbylo mi 6s proti 35s soupeřky (našikmo). Proti Zwardoňovi v blicce (má sílu okolo 2300+) nemám šanci dohrát takové kvantum času. Ve druhé partii přes velké ztráty materiálu u Marka (vzal jsem toho ještě více), Marek nakonec dává mat a zachraňuje náš postup do semifinále.

V semifinále jsme narazili na dvojici Adámek, Veselý. V první partii jsem stál zase na výhru, ale figury nešli. Marek stál špatně. Vybral jsem si jedinou slabší chvilku a umožnil jsem soupeři vynutit remizu opakováním tahů (60x se opakovalo). Marek těžkou figuru neudržel, i když měl více materiálu a byl konec. Ve druhé partii jsem získal vyhranou pozici moc rychle na to, aby to mohla druhá deska ohrozit. Takže 1:1 a prodlužuje se. Zase stojím na výhru, ale Marek nedokáže s materiálem navíc udržet, aspoň rovnou pozici. Materiál se přetočil v náš neprospěch a tak ani má vynalézavá obrana nestačila vykrýt mat a tak prohrávám poprvé na mat. Prohráváme 2:1 a cíl vyhrát turnaj je tak v trapu.

V zápase o třetí místo už mi bylo absolutně jedno, jak to dopadne. Vrhnul jsem agresivně na soupeře (šel jsem na absolutní riziko), nakonec naši soupeři chybovali mnohem více než Marek. Po dvou partích to bylo 1:1. Ve třetí partii Marek s mými dodávkami navíc a časem 40s navíc obral soupeře a získat za 40s těžkou na mat s materiálem navíc, soupeřovou pozicí byla hračka. Takže po 6s co jsem ztratil, to bylo doma. Vítězíme 2:1 a jsme třetí.

Vítězem turnaje se stala nakonec dvojice Novosadová + Zwardoň. Gratuluji jim.

Závěrem bych zhodnotil naše vystoupení na turnaji. Měli jsme běžně od 20s až do 40s čas navíc. Často jsme měli materiál navíc. Marek pořád prakticky každou partii "brečel" a stěžoval si, že nemá figury. A to i v situaci, kdy měl 2 pěšce a soupeř nic. Měl lepší čas a neuměl říci, co chce za figury, kolik má času navíc. Nestál si na figury. Pravidelně zalézal dozadu i přesto, že jsem po něm chtěl, aby hrál dopředu. Bál se snad úplně všeho a počítal, že soupeř dostane vše. Ztrácení materiálu bylo u něj běžné. Děkuji mu za to, že aspoň tu poslední partii vyhrál a skončili jsme aspoň třetí.

Diskuze
Alamar: Re: Neradit!
| Středa 30.května 2012, 16:31

Wir: Kdyby se nemohlo mluvit úplně, tak jsme na tom mnohem lépe. Marek by nemohl používat formulaci: "a figurky mi nedáš", byl by zticha a hrál! :)) Problém nebyl v zákazu razení, s tím jsem stejně počítal :) , že to může nastat. Problém je, když Marek, který se hrál přes 5000 partii v bughouse (holanďanech) hraje dozadu proti začátečníkům (tedy hráčům co to hraji často pouze pár krát za rok či možná pouze na tomto turnaji). Nevím čeho se bál :( , vzhledem k tomu, že tato verze je míň nebezpečná než klasický bughouse. :D

Wir: Neradit!
| Úterý 29.května 2012, 16:11

To bylo predem jasne, ze bez razeni jste polovicni. Kdyby zavedli pravidlo, ze se nesmi mluvit vubec, tak mozna nejste ani v tom semifinale :-)

Sandokanom: turnaj
| Středa 9.května 2012, 08:19

bylo to zajímávé.eportáž hovoří za vše.Hrál jsem to jako kokot.DíkyJezbyku že si se mnou měl trpělivost.Bylto opravdu horor.

Lojza: Re:
| Pondělí 7.května 2012, 17:01

Dobra reportaz :)

SKAcz: Komentar rychle
| Neděle 6.května 2012, 13:37

"se nesmí radit"

- tak to že se pravidla stanovují až na místě se obávám může vést k problémům, že ani rozhodčí neví co se může a co ne a tedy k chaosu. Stačí, pokud hráči schovávají figurky v ruce při tempéu bez přidávání času a rozhodčí má plno práce, neumím si představit jaký chaos by mohl být při tomto, zlatá mezinárodní pravidla. Nic proti alternativním pravidlům typu zákaz nasadit do matu, ale toto ...

- tak kdysi se tohle hralo v klasickych holandanech, ale pak se preslo na mezinarodni pravidla, nechtěl bych být rozhodčí (pokud rozhodci má být objektivní a neurčovat kdo vyhraje turnaj :) ) a řešit zda někdo nepoužívá znakovou řeč, cizí jazyk třeba čínštinu či něco podobného ...

60x opakovaná pozice - to jste jako 60x tahali pořád dokola dokud vájm neupadli ruce ??

Ale i pri tom vsem mít 20 či více vteřin navrh a nevyužít "to je horor" - no to Markus teda nezvládl, vždyť pokud se nesmí stavět do matu, má soupeř hrozeb spíše méně mi přijde ne ?

Alamar: odkaz
| Neděle 6.května 2012, 13:25

Odkaz na výsledky základní časti. http://www.chess-results.com/tnr71615.aspx?art=0&lan=5&turdet=YES&flag=30

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět