Alamar's chest

Aktuality

Štiavnica Bughouse Championship 2011!
| Čtvrtek 14.července 2011, 12:07

Včera 13.7. jsme zúčastnili s Markem Krásou slovenského turnaje v bughouse. Vyráželi jsme z Hradce králové navečer 12.7., přijeli krátce před turnajem. Chvíli potrénovali a začali hrát turnaj. Turnaj se konal v příjemném prostředí (hrací místnost byla výrazně lepší než mají v Pardubicích), organizace turnaje probíhala v naprosté pohodě (pořadatelé byli perfektně připraveni). Tento turnaj lze jen doporučit. V turnaji startovali 16 týmů, hrálo se každý s každým na 15 kol. Tempo bylo 2 x 5 min a hrálo se podle oficiálních českých pravidel.

Věděli jsme, že vstup do turnaje je hrozně důležitý. V prvním kole jsme dostali dvojici Talla, Kriebel. Podle předchozích roků jsem věděl, že to je jeden z konkurentů o první místo. Nahráli jsme lepší čas a pak jsme vyhráli matovým útokem u Marka. To byl dobrý vstup do turnaje.

Ve druhém kole jsme narazili na dvojici Zvarik, Zvariková. Brzy bylo hotovo. Třetí kolo s dvojicí Maroš, Široký a 4. kolo s dvojicí Chlpík, Lecký proběhlo taktéž bez větších problémů. 4 body byly slušným základem. Stejného výsledku dosáhli další dvě dvojice. Bylo poměrně jasné, kdo bude naším hlavním soupeřem o první místo.

V pátém kole jsme narazili na prvního ze čtyřbodových, dvojici Varga, Csiba. Všemi očekávaný první vrchol turnaje. Poprvé v turnaji jsme se dostali do horšího času. Chvíli byl čas vyrovnaný, pak jsme se dostali na -15s. Tento čas byl způsobený tím, že jsme měli útok pouze na Markově šachovnici. U mne byla rovná pozice, takže jsme to vyřešili tím, že Marek sebral celou dámu a na mé desce jsem měl tak materiální převahu Dáma + 3 věže proti dámě a věži. Markovi nic nehrozilo, soupeř na něj nemohl (musel bránit svého otevřeného krále) a já jsem to dámou začal jít soupeři po dámě pro finální Markův úder. Dámu jsem vyměnil, takže Marek dal dvoutahový mat. První překážku jsme tak zvládli. Druzí soupeři taktéž vyhráli.

6 až 9. kolo proti dvojicím Jancovič - Ondruš, Špaček - Špaček a Dolnák, Šošovička M., Karas - Konár proběhlo bez větších problémů a další 3 body byly doma. Soupeři z 5. kola také 4x vyhráli, druzí soupeři překvapivě v 8. kole zaváhali a nabrali tak 1 bodovou ztrátu na nás.

V 10. kole došlo k dalšímu očekávanému souboji o první místo, hráli jsme proti Peitl - Šošovička J. Souboj byl jednodušší než v 5. kole a tak jsme si připsali další výhru. Druzí konkurenti zaváhali a připsali si tak již druhou ztrátu.

V 11. kole jsme proti dvojici Sándor, Kamody potvrdili své postavení a opět vyhráli. Naši oba hlavní soupeři překvapivě prohráli a nabrali 3 bodovou ztrátu, což 4 kola před koncem bylo hodně slušné.

Ve 12. kole jsme hráli proti dvojici Pacher, Maník. věděl jsem, že můj soupeř je renomovaný slovesnský velmistr a jeden ze špičkových blickařů. Hlavní bylo nedat mu příležitost udělat z bughouse šachovou blicku. To se nám podařilo, Marek dostal jeho spoluhráče do neřešitelných problémů, výsledkem bylo 30 s navíc a snadná realizace výhry. Hlavní konkurenti nezaváhali, ale už bylo rozhodnuto o našem prvním místě. 3 kola před koncem nás vzhledem k našemu pomocnému hodnocení, nemohl nikdo ohrozit.

Pro zbývající 3 kola jsme si dali za cíl, vyhrát všechny zbývající partie a dosáhnout tak 100% bodů. Hráli jsme proti dvojicím Tropp - Tropp, Koval - Andrés, Jablonický - Pechác. Byli to soupeři z dolní části tabulky, partie jsme hladce vyhráli. Naši hlavní soupeři si to ve 14. kole dali přímou bitvou o druhé místo.

Celkové výledky:
1. Krása, Jezbera 15 bodů z 15
2. Varga, Csiba 12 bodů
3. Peitl - Šošovička J. 11 bodů
4. Talla, Kriebel 10,5 bodů
5. Maroš, Široký 10 bodů
6. Pacher, Maník 8,5 bodů

detailní výsledky lze nalézt na: http://www.chess-results.com/tnr52926.aspx?art=4&lan=4&turdet=YES

Na závěr bych chtěl poděkovat Markovi Krásovi za perfektní přístup k turnaji a ke hře. Pořadatelům za perfektně odvedenou práci při zorganizovaní turnaje. Ať už příjemnou hrací místností, dodáváním průběžných výsledků, jejich příjemným chováním. Sice v poslední řadě, ale také důležitou věcí, že jsme oba dostali nádherný pohár. Tento pohár vypadá opravdu nádherně a zařadím ho na přední místo mezi poháry.

Diskuze
Sandokanom: gratulace
| Sobota 16.července 2011, 22:33

Děkuji Ti Jezbyk,že jsem s tebou mohl hrát.bez tebe bych turnaj nevyhrál.Konečně jsem si splnil sen a stanout na stupni nejvyšším.Zlato mi nikdo nesebere.Jo jo Češi vládnou.

Lojza: Re: Gratulace
| Čtvrtek 14.července 2011, 15:46

Pěkné... snad jste jim to moc neznechutili a spíš se budou ještě víc snažit, aby se na vás dotáhli :)

SKAcz: Gratulace
| Čtvrtek 14.července 2011, 12:39

16 týmů na startu je velmi pěkné, pořadatelům patří velký dík, vedle Czech Openu nám tu roste velkolepé mistrovství Slovenska. Gratulace k reprezentaci českého bughouse šachu a královéradecké holanďanové školy. Vzhledem k vítězství i v netradičních holanďanech v Ostravě teď momentálně Jiří Jezbera sjednotil takříkajíc pod svou vládu a pod královéhradeckou šachovou školu celé Československo bývalé heh dobrá práce :) Samozřejmě i Markušovi gratulace - po výkoně v Berlíně kde byla šance na medaili , teď má pohár jaký moc lidí nemá ! Jestli to byl pohár jako loni co jsem viděl na videu, tak to teda je super bonus ! K tomu 300 Euro pro první tři týmy. Není co dodat Slovakia Open bughouse championship rulez !!! :)

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět