Alamar's chest

Aktuality

Open Hradec Králové - turnaj v bughouse!
| Čtvrtek 23.května 2013, 17:26

V pondělí 20. 5. 2013 se uskutečnil již 4. ročník turnaje v bughouse, v rámci již tradičního květnového šachového turnaje v Hradci Králové. Byl to zase turnaj dvojic. V turnaji startovalo 7 dvojic, hrálo se na 4 partie (2 partie proti jednomu soupeři a 2 partie proti druhému soupeři), tempem 2minuty na partii + 2s/1tah (Fischer tempo). Výsledek se počítal olympijským způsobem (každý bod má velkou cenu, zbytečné ztráty mohou mrzet). V turnaji jsem hrál s Ivošem Šlesingerem. Paradoxem bylo, že pořadí zapsaných družstev pro nás znamenalo, že jsme se již v prvním kole střetli s hlavním soupeřem v bitvě o první místo.

V prvním kole jsme tedy hráli proti dvojici Jiruše, Škaloud. Celkem snadno jsme vyhráli první 3 hry, ve čtvrté jsem chyboval (spadnul na čas) a soupeři tak skórovali. Výsledek 3:1 mne zrovna nepotěšil, ale přesto rozhodl o dalším vývoji turnaje.

Ve zbylých 5 kolech jsme porazili všechny ostatní soupeře 4:0. trochu ohroženi jsme byli jen 2x, soupeřům chyběla za prvé lepší koordinace (domluva co budou hrát a jak to budou hrát) a za druhé se příliš snadno smiřovali s porážkou.

Mnohem zajímavější byl boj o 3. místo (2. místo i přes drobné ztráty kontrolovali s jistotou naši soupeři z prvního kola). Bojovali o něj v přímém zápase posledního kola dvojice Šedivý, Flašar a Krása, Doubrava. Zápas jsem sledoval a mohl jsem si ukroutit hlavu. Marek Krása přestože potřebovali vyhrát 3:1, hrál místy neskutečně pasivně. Když musím vyhrát, tak zákonitě mám být aktivní a on v pozicích, kde stál dobře, se lekl (možná soupeři umí nějakou "magii" či co) a stáhnul se dozadu. Takhle prohráli jednu partii a tu druhou prohráli neboť největší filmový propadáky by mu mohli závidět jeho rozpočet (v podstatě se na to hodí: "házím figurkou sem a tam, hodně jich mám"). Výsledek 2:2 nestačil na lepší než bramborovou medaili ("škoda, že tam nebyl čert, aby mu ji dal za hru v posledním kole").

Vítězem se tedy stala dvojice Jezbera, Šlesinger. Na druhém místě Jiriše, Škaloud a třetí byli Šedivý, Flašar. Musím poděkovat spoluhráči za odvedený výkon a pořadatelům za příjemný turnaj a pěkné věci. Příští rok opět nashledanou.

Kompletní výsledky jsou zobrazený na obrázku:
Open HK 2013

Diskuze
Sandokanom: turnaj
| Úterý 28.května 2013, 22:27

Jezbyku,máš chyby v tabulce.Výsledky byly jinačí.

Skacz: turnaj
| Sobota 25.května 2013, 13:30

Někteří by raději tempo bronstein kde nemusí tahat á tempo. A některým by více sedělo. Celkově se potvrzuje zdá se, že normální šachisti nerozumí ŽÁDNÉMU TEMPU z hlediska bughouse šachu co to znamená. A že když už se to naučí, tak nemají problém se soustředit na hru. V tempu inc alias fišer se potvrdila specialitka, že tahat á tempo ano, ale přestat když by i můj soupeř měl z toho výhodu a nechat dohrát tahy vedle.

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět