Alamar's chest

Aktuality

Ostravský koník 2013!
| Neděle 5.května 2013, 12:29

Tak jsme se zase po roce s Markem Krásou vypravili na každoroční turnaj v holanďanech v Ostravě. Turnaj se začíná v 21:00, letos vycházel na pátek 3. 5. 2013, což bylo z mého pohledu ideální. V rámci aklimatizace jsme si zatrénovali proti dvojici Zwardoň, Novosadová. Výsledek tréningu byl tristní skóre 1:5 to dokládá více než jasně. Na druhou stranu jsme si potřebovali vyzkoušet, jak nám to jde v ostravských pravidlech. Před turnajem rozhodčí zopakoval pravidla a upozornil na novou věc. Kdo bude dělat problémy dostane "žlutou kartu", po druhé "červenou kartu" a končí.

Základní část byla na 7. kol, hrálo 13 družstev. První čtyři postupovali do play off. Vždy se v rámci kola hrají 2 partie, po prohře se dvojice prohodí.

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Zwardoň, Novosadová (tedy po skončení tréningu, ostrý zápas). Marek Krása hrál bílými proti Zwardoňovi, já (Jiří Jezbera) jsem měl černé proti Novosadové. Marek přestože měl bílé začal hrát dozadu a jeho pozice se zhoršovala. Na mé desce jsem získal silný útok, potřeboval jsem figury na mat. Marek mi do toho zastavil na 20s a odmítl hrát, dokud mu nedám figury (měl jsem sypat figury do "černé díry" a obětovat šanci na výhru na mé desce). Nakonec začal hrát figury mi dodal, ale dohrát 40s bez figur na šachovnici proti obrovské převaze nemohl. Takže jsme prohráli. Musel jsem mu říci, že s takovýmhle výkonem budeme rádi za druhé místo. Ve druhé partii jsem měl bílé proti Zwardoňovi, nebyl zvyklý na agresivní postup a tak se dostal velice rychle do obrovských problémů. Měli jsme 15s navíc, Marek pokud by dostal koně získával zdarma dámu (dáma navíc znamenala na mé desce rozhodující výhodu). Ne aby si na koně počkal, chtěl hrát, tak jsem ho zastavil. Koně jsem mu získal, všichni kromě Marka viděli při pozici Kg1 a Dd4, že J@e2+ je zisk dámy. Dal jsem tedy pokyn Markovi, že může hrát a on zahraje z Jh6 na Jf5 a dámu napadne. Nevěřil jsem svým očím, myslel jsem, že sním! Naštěstí Zvardoň v obtížné pozici spáchal sebevraždu a necha si dát jednotahový mat. Takže 1:1 byl tedy supervýsledek.

Ve druhém kole jsme hráli proti dvojici Funiok, Řezníček. Holanďany sice hrávali akorát v trochu jiné verzi, takže to bylo pro ně otázka si zvyknout na jiná pravidla. Nepředstavovali velkou překážku, takže bylo za chvíli hotovo, vyhráli jsme 2:0.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Jelínek, Hájek. Marek začínal bílými proti Jelínkovi. Koukat se na to co hrál bylo děsné utrpení, horor je proti tomu "slaďák". Pěšce navíc nasadí na e2 do obrany, co kdyby náhodou soupeř šel po něm, místo na to, aby šel přes d5 a e6. Soupeř zjistil, že Marek ničím nehrozí a tak šel po něm. Obral ho o materiál, Marek stál na prohru přestože měl ode mne mraky materiálu navíc. Sázel ho tam, tak že v podstatě o něj zdarma přicházel. Na druhé desce jsem stál na výhru, začal jsem matit. Marek aniž se zeptá, tak začal útočit bez figur a ještě si do toho vlezl do matu, ve chvili, kdy jsem dával během 3 tahů mat. Místo, aby bránil radší spáchal "rituální harakiri". Takže zase porážka. Ve druhé partii jsem měl bílé proti Jelínkovi a díky tomu, že se mne dost lidí bojí je to o to příjemnější. Velice rychle jsem měl vyhranou pozici, bohužel jsem to překombinoval a nevzal zdarma dámu a díky tomu se mi soupeř ubránil. Na druhé straně jsme měli u Marka výhodu (materiál co jsem pobral byl dostatečný), takže i při své technice macení, nemacení soupeře nakonec dostal. Sice jsem musel dohrávat horší pozici, ale dokázal jsem z ní dostat 30s navíc pro nás (soupeř v nutnosti hrát rychle mi to dost usnadnil). Takže znova 1:1.

Ve čtvrtém kole jsme narazili na dvojici Adámek, Veselý. Byli o bod před námi, tedy přímí konkurenti postupu. Krom toho nás loni porazili v semifinále. Podařilo se mi dvakrát vytvořit silný útok, který funguje jak v klasickém bughouse, tak v holanďanech. Marek se zrovna potkal s formou (asi se zrovna sešli na jednom místě). Vyhráli jsme snadno a rychle 2:0 (Nečekal jsem tak hladké vítězství. Soupeři se možná rozehrávali, možná nám v tu chvíli sedli stylově. Kdo ví? Ale byl jsem rád, říkal jsem si blýská se na lepší časy, ale to jsem netušil co nás ještě čeká.).

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Plát, Holemář. Marek hrál proti Plátovi bílými. Dostal se zase do pasivní pozice, nic od něj nešlo. Na mé desce jsem musel hrát pasivní pozici, díky horším dodávkám od vedle. Obětoval jsem dámu za cenu stabilizace pozice. Měli jsme lepší čas, takže jsem potřeboval pozici vykrýt, ale do toho Marek chtěl mi pořád dodávat figury. Oponoval jsem mu, ale rozhodl, že je ten kdo bude rozhodovat a dodal mi figury na obranu. Soupeř dostal o figuru více a obrana přestala existovat, měl vynucené opakování tahů a abych netrpěl, tak Marek vyměnil zbytek figur. Dostal jsem tedy mat. Takže znova první prohraná partie. Ve druhé partii jsem hrál bílými proti Plátovi, dostal jsem ho pod tlak a bylo za chvíli hotovo. Takže znovu 1:1.

V šestém kole jsme hráli proti Klíma, Dostál. Marek hrál bílými proti Klímovi a scénař se opakoval. Získal jsem výhodu, Marek mohl dát jednoduchý mat druhým tahem, ale minul, pak začal opakovat tahy a ještě mne nechsl shodit na čas (a to jsme před tím, než minul mat měli 40s navíc). Takže jsme prohráli první partii (ta bezmoc, kdy vidím a nemohu nic říci je šílená). Ve druhé partii jsem dostal bílými Klímu pod tlak, vedle Marek stojí lépe. Pak mine mat u mne se díky tomu Klíma ubrání, ale nakonec ten mat Marek dá. Z tohoto kola, jsem si zapamatoval jednu Markovu hlášku: "Já matím tak, že nematím. Musíš matit ty". Takže jsme hráli zase 1:1.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Dostal, Albertovič. První partie proběhla bez problémů, snadno jsme ji vyhráli na mé desce (v jednu chvíli jsme měli 45s navíc). Pravdou je, že mi dlouho trvalo než jsem našel mat, neboť jsem přehlédl jednodušší mat (ten jsem vyloučil díky tomu, že jsem ho viděl nasazenou figurou. Marek pořád rozptyloval hláškou, že už je mrtvý a stále tahal (počítat mat a reagovat na Marka vedlo k mé slepotě). Ten bod jsme potřebovali na jistotu postupu do finále. Ve druhé partii jsem získal silný útok, soupeře jsem postavil před mat. Chvíli předtím jsem musel koukat jak Marek záměrně jde do pozice, aby ho soupeř měl šanci zmatit (po normálním tahu mu nic nehrozilo. Ještě, že to byly holanďany, neboť v bughouse by to byl m1. Říkám Markovi musíš se udržet, dávám mat. Reakce Marka mne vyrazila dech: "To nemůžeš mi dávat takový těžký úkol se udržet. Chceš po mně příliš." Ještě chvíli naříkal, jaký těžký úkol jsem naložil na jeho bedra. A to měl dohrát pouze 3s, pozice byla stavěná na dohrání i 30s. Takže jsem se stal divákem a musel se koukat na to, zda udrží pozici či ne. Sice ji krkolomně udržel, ale jistý jsem si nebyl. Vyhráli jsme tedy 2:0 a šli do semifinále ze 2. místa.

O vyrovnanosti turnaje svědčí, že o postupu ze 4. místa rozhodovalo pomocné hodnocení. Týmy na 4. až 7. místě měli stejně bodů. Pořadí po základní části bylo následující:


1. Zwardoň - Novosadová 12.0 39.0 56.0
2. Jezbera - Krása 10.0 40.0 59.0
3. Plát - Holemář 9.0 42.0 61.0
4. Adámek - Veselý 8.0 40.0 58.0
5. Veselý - Malík 8.0 38.0 52.0
6. Klíma - Dostál 8.0 37.0 53.0
7. Funiok - Řezníček 8.0 32.0 44.0 ........

Semifinále i finále se hrálo na dvě partie, v případě remízy se hrála třetí. V semifinále jsme hráli proti dvojici Plát, Holemář. Hrál jsem černými proti Plátovi. Markovi se podařilo bílými projít přes e6 a f7. Na naší desce jsem spustil podpůrné výměnné operace (= tedy rychle vyměnit vše). Soupeři se nedokázali dohodnout zda u mne mohou vyměnit dámu (věděl jsem, že nemohou). Pak jsem jen čekal, zda Marek najde mat (slovy Archiméda: "Heuréka"), našel ho. Ve druhé partii už byli soupeři nalomení, takže jsme celkem snadno vyhráli a skončilo to 2:0. Postup do finále byl náš.

Ve druhém semifinále překvapivě vyhráli Adámek, Veselý proti Zwardoň, Novosadová 2:0. Z hlediska možných soupeřů ve finále byli pro nás lepší (druhá dvojice by byla nepříjemnější).

Ve finále jsme se tedy střetli s dvojicí Veselý, Adámek. V první partii měl Marek bílé a dostal se k slibnému útoku. Jenomže si vybral hru na triky a to nefungovalo. Vzápětí ztratil materiál a ztrácel dál. Vedle jsem díky tomu z lepší pozice se dostal do defenzívy a prohrál jsem. Takže 0:1. Bélé jsem tedy teď já, dostal jsem k obrovskému útoku, Marek na své desce díky získanému materiálu taky. Chtěl jsem od Marka dámu a koně za cokoliv. Oboje mi dal a tak jsem dal mat. Podle diváků se Marek ukázal jako týmový hráč. Sám mohl dát mat, ale místo toho aby ho dal, upřednostnil figury pro mne. Po partii jsem přihlížejícím vysvětlil, že pokud může dát mat, má ho dát. Že to je nadřazeno mým instrukcím. Ale Marek věřil mně a ne sobě a tak se rozhodl pro můj mat. Bylo to taky správně. Takže 1:1 a šlo se na třetí partii. Marek získal lepší pozici, soupeři chtěli hrát časovku, měli o 7s horší. Chvíli jsme stáli a pak jsem vyhodnotil, že Marek může hrát, neboť budeme mít výhodu i tak. Soupeři s tím nepočítali, takže naše výhoda vzrostla. Pak Marek našel pěkný obrat, zmátl soupeře a soupeř stál v nekrytelném matu a Marek tedy matí a symbolicky končí finále. Vítězíme tedy 2:1.

V zápase o třetí místo Zwardoň, Novosadová porážejí Pláta s Holemářem 2:1. Konečné pořadí tedy je:


1. Jezbera, Krása
2. Adámek, Veselý
3. Zwardoň, Novosadová
4. Plát, Holemář

Závěrem bych chtěl poděkovat spoluhráči za splnění cíle. Nakonec ho forma zastihla v pravý čas, tedy v play off (vše ostatní se tím maže). Také gratuluji ostatním medailistům. Děkuji pořadatelům a rozhodčímu za hladký průběh turnaje, příjemné hrací prostředí je už místní specialita. Za rok tedy znova nasledanou!

Diskuze
SKAcz: čas tempo
| Úterý 7.května 2013, 23:09

45s tedy 45tahů navíc to je drsné tedy.

Alamar: Re: Co nechápu
| Úterý 7.května 2013, 17:31

SKAcz: Hlášky soupeřů na mou adresu: "On je tak rychlý, to nechápu" mne bavily. Využití času bylo dost tristní na druhou stranu, jako příklad 45s navíc a spadneme nakonec na čas asi o 10s.

SKAcz: Co nechápu
| Úterý 7.května 2013, 11:37

Co nechápu je, že v Ostravě nehrají tempo bronstein, to by bylo pro všechny šancovnější. Protože koukám neustále jste měli časovou výhodu ze hry á tempo že?

SKAcz: Tréning na HK openu
| Úterý 7.května 2013, 11:20

No na HK openu musíme všichni porénovat pořádně otb turnaje se blíží sezóna ...

SKAcz: Tréning podruhé
| Úterý 7.května 2013, 11:18

Ono taky Markuš bughouse nehrál ani na FICS za minulý rok skoro vůbec, takže možná proto měl ten rozjezd hororový.

SKAcz: Tréning
| Úterý 7.května 2013, 11:16

Možná ten strach plyne ze slepoty vlastního taktického propočtu. Možné řešení: před turnajem řešit matové úlohy (aby hráč viděl kde něco hrozí a kde ne bprotože figurek je málo).

SKAcz: Dobrý článek
| Úterý 7.května 2013, 11:09

Pěkný vyčerpávající a poučný článek :) Ps.1: Koukám, že Markuš je jak naši hokejisti,finišuje v play off až když jde o vše! PS.2: To Wir též občas někdy dělá, že místo aby se bavil dvousečnými a aktivními tahy, tak dostane strach co kdyby soupeř dostal mnoho figurek (KTERÉ DOSTAT NEMŮŽE) a zahraje děsně pasivně.

Sandokanom: turnaj
| Neděle 5.května 2013, 15:45

Díky Jezbyku že si se mnou měl trpělivost.Zlato je především tvojí zásluhou.jsem rád že se mi forma vrátila na důležitou část turnaje,kde se rozhodovalo o uspěchu či neuspěchu.Za rok vyrazíme znova obhajovat a stát se ještě více uspěšnými

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět