Alamar's chest

Aktuality

Berlín 2012 - nedělní turnaj výsledky!
| Pondělí 25.června 2012, 21:45

V neděli 24. 6. 2012 se uskutečnil 2. ročník berlínského turnaje jednotlivců se střídáním spoluhráčů. Hrálo se tempem bronstein 2 minuty rezerva a 2s na tah (pokud zatahnete do 2s, tak máte pořád stejný čas). Účastnilo se 16 hráčů (17 hráčů - NilsSKBB nahradil od 6. kola hráče Rezacz). Turnaj se hrál na 8 kol, v rámci kola se hrála jedna partie s každým hráčem ve skupině. Nasazovalo se do skupin podle výsledků sobotního turnaje. Při rovnosti bodů hodnocení - rozhodoval los ve formě tažené karty. Vítězem byl ten, který za 8 kol nasbíral největší celkové hodnocení. To vycházelo ze získaných bodů, které se oceňovaly podle skupiny. 1 skupina byla hodnocena koeficientem 6, další koeficienty 4,3,2.

V turnaji startovali 3 Češi (Alamar, Skacz, Wir). Skacz začínal ve skupině 3 a Alamar, Wir ve skupině 4. Podařilo se mi dostat do skupiny 2, ale tam jsem předváděl pouze průměrné výkony, takže jsem po 3 kolech spadnul zpět do skupiny 3. V předposledním kole (7.) se mi podařilo přehrát NilsSKBB, postavit vyhranou pozici, akorát jsem minul lehký m2. Připravil jsem se tak o šanci na lepší umístěný. Konečné 9. místo odpovídalo mé průměrné hře. Skacz se občas pohyboval taktéž ve skupině 2, nakonec jsme se sešli všichni Češi v posledním kole ve 3. skupině. Skacz nakonec skončil 10 a Wir skončil poslední 16.

Celkovým vítězem se stal nakonec Firefly, který zabral v pravý čas. Díky dvěma 3 bodovým výhrám přeskočil do té doby vedoucího Andreufm. Vyhrál s docela slušným náskokem. Na 3. místo se těsně dostal Fermy s malým náskokem na čtvrtého Cranitha a pátého Marase. Gratuluji Fireflymu k vítězství a také gratuluji ostatním dvěma medailistům.
Zde jsou vidět detailní výsledky: Konečné výsledky Průběžné výsledky

Diskuze
Alamar: Re: A little mistake
| Pondělí 2.července 2012, 17:37

Maras: Thanks Maras for reminder. Results was repaired.

SKAcz: Re: A little mistake
| Pondělí 2.července 2012, 16:16

Maras: Yeah this video is 100% last round (i checked date/time).

Maras: A little mistake
| Pondělí 2.července 2012, 14:42

Thanks for the interesting tourney. After looking one of the Skacz videos, I think last round results of the group 2 are slightly wrong. Looks like Nils didn't win all 3 games (at least here his opponent got checkmated: http://www.youtube.com/watch?v=YJ8p23FzTuI&feature=relmfu). But anyway, this wouldn't change overall standings much. (At least not top 3).

SKAcz: English Sunday Tourney
| Pondělí 2.července 2012, 10:45

I rather copied it here also to english readers could easy find it:

On SUNDAY 24.6 2012 was held second Berlin's annual TOURNAMENT of INDIVIDUALS with CHANGING PARTNERS. Continued in time control LinusO last year selected, 2 minutes with 2 seconds delay(=bronstein), what means if You make every move in two seconds, You have always after move 2 minutes on the clocks). Participated in 16 players (17.player - NilsSKBB replaced in 6 round Rezacz who has to leave). 8 rounds of tournament was played. We started tourney about 12 hours and finished about 14:45. Originally we wanted start in 11 hours, but it did take more time to clean the room after breakfast. In each round was played 3 games, each with different partner. System for next game was simply "first change opponent, then partner and try not to play 3x same colors". All 16 players was divided among tables 1 - 4 based on saturday teams results. In case of equal evaluation randomly drawn cards decided. So on first table started winners Firefly,Cranith, followed by Ishamael and Andreufm, on second Maras,Rezacz,Masacre,MessyEmy, etc ... The goal for players was to collect most points on highest tables (called "groups" also). First table was assessed by the coefficient 6, folowed by coefficients 4,3,2 for next tables. Because LinusO was not here and SKAcz was a bit ill, Firefly helped as main voice for starting tourney and then Alamar with pencil and prepared paper table (and cards) after every round collected results and said players if should move one table down or high. This way Alamar perfectly managed system, created in discussions which started already last year after tourney on czech forum (but in english also) especially among SKAcz,Alamar and Wir.

The detailed round per round results table of Sunday Individuals tourney You can see in table on picture Alamar published. (Skupina = Group=Table, Body = Points, Koef.Skup. = coefficient of table, PH = Second Evaluation, Celkem = Total).

SKAcz: To nejdůležitější
| Čtvrtek 28.června 2012, 11:38

Jinak za nejdůležitější považuji, že mnoho hráčů za poslední dva roky mělo možnost si vyzkoušet delay=bronstein tempo, které je více šachovější (ve smyslu že rozhodují až do konce tahy a nikoliv shazování na čas). Já sem se svým způsobem i snažil hráče na nuance delay upozorňovat, aby dokázali hrát co nejlépe (člověk pak ale hraje děsně vlastní partie i občas) a neměli zkreslený pohled na věc a zkušenost.

Sice to trvalo pár let, ale jakmile hráči (a po letošku už máme dva roky zkušenost i s mnohem více top hráči a delay - což po Czech Open-u rozšířilo povědomí o tom co to delay je) mají zkušenost, lze znovu otevřít diskusi o jeho kladech a záporech. A o tom zda se bude hrát i příští rok.

Letos se potvrdilo to hlavní: že nejlepší hráči na světě hrají stejně dobře všechna tempa a tudíž tempo nemění hru až zase tak příliš. Jsou to spíše nuance (místo jednoho faktoru je trošku významnější jiný) v rámci nichž je hra "jiná" než podstatné věci.

SKAcz: Re: Dodatek
| Středa 27.června 2012, 17:52

Navíc bacha v neděli se hrál bronstein a dovolím si tvrdit, že na jedné straně překvapivě podobně hráči dopadli jako v 3 0 a na druhé straně dal systém super šanci i všem co hrají lépe pomalejší neshazovací tempo.

SKAcz: Re: koeficienty
| Středa 27.června 2012, 17:49

Lojza: Jasně více kol, větší šance. Ale zase fakta: Firefly udělal lepší performance než Fermy, kdyby vyhrál Fermy poslední dvě kola, byl první on. Takže 8 kol jako základ pro 4 stoly mi přijde dobré. Ono ty máš Lojzo tendenci předpokládat že špičkový hráč si v týmech bere za spoluhráče o hodně slabšího (jako o víc jak stůl či dva) a to v podstatě není pravda ve většině případů spoluhráči skončili o stůl vedle jen.

Lojza: Re: koeficienty
| Středa 27.června 2012, 16:23

SKAcz: jde o system nasazovani - pokud to bylo podle nedelniho turnaje? tak pokud nekdo silnej neudela v nedeli dobrej vysledek (nebo nehral vubec), tak zacne dole jako Fermy, kam pritom nepatri a ma uz od zacatku nevyhodu oproti tem nahore... ano, Fermy hral vyborne a tak se dostal na 3. misto, ale co kdyby zacinal nahore a diky tomu by mohl bojovat o 1. nebo 2.? Ja myslim, ze verze kdy se to necha nejakou dobu bezet, aby se ti dobri mohli zezdola mohli nahoru dostat a teprve pak nasadit system 2,3,4,6, resp. zacit zapocitavat body do konecneho vysledku.

SKAcz: Re: System je super
| Středa 27.června 2012, 12:09

Wir: Obecně si myslím, že jediné o čem se dá diskutovat je otázka kolik kol při kolika lidech nejméně ...

SKAcz: Re: Fermy
| Středa 27.června 2012, 12:05

SKAcz: On totiž princip, že když uděláš 3 body jdeš každopádně o stůl výše je dobrý v tom, že bez ohledu na pomocné hodnocení dostaneš šanci hrát o stůl výše. A pokud tam pak uhraješ 2 body, je jasné, že někdo uhrál 0 a tudíž jde dolů místo Tebe. Což je skvělý systém, protože na jedné straně toho kdo dělá 3 body katapultuje nahoru, toho co udělá 0 bodů pošle dolu a toho co dělá 2body drží na stole. A pokud na stole je někdo kdo vyhraje vše, mezi zbylými se rozhodne podle pomocného hodnocení kdo jde dolu, což je zcela správné. Cím víc o tom přemýšlím tím víc si myslím, že sme společně vymysleli super systém :)

SKAcz: Re: Fermy
| Středa 27.června 2012, 12:00

Wir: Pozor Fermy pak ve druhe skupine dve kola čekal, takže ikdyby tam přišel o něco déle a dříve odešel, nebyl problém v principu asi. Ale hlavně, pokud patříš na vyšší stůl, musíš být schopen uhrát 3 body. Viz Firefly ...

Wir: Fermy
| Středa 27.června 2012, 10:57

Fermy ale mel hned po prvnim kole velke stesti, ze sel hned do 2.skupiny i kdyz udelal jen 2 body. Nebyt toho, asi by 3.neskoncil

SKAcz: Re: koeficienty
| Středa 27.června 2012, 09:39

Lojza: Tvé předpoklady jsou ale dost nereálné, aby někdo byl tak silný jako Firefly třeba a začínal na čtvrtém stole zní nesmyslně, jak by se tam asi jako propadl ?? Ale i přesto Fermy pěkně ukázal, že systém fungoval skvěle, protože kdyby zakončil v posledních dvou kolech tak jak Firefly (dvakrát vše vyhrál), tak by byl první on.

Lojza: Re: koeficienty
| Úterý 26.června 2012, 23:27

Alamar: ale vem si, kdyby nekdo patril po 1. skupiny a zacal by ve 4. dejme tomu 2 kola nez by se dostal do druhy, tam by podle me musel minimalne jedno kolo zustat, nez by nabral dost bodu na to, aby se posunul vys... a to vsechno by odehral s nizsim koeficientem a teda min bodama celkem, ale nevim :)

Alamar: Re: koeficienty
| Úterý 26.června 2012, 19:42

Lojza: Neřekl bych, že byly příliš stabilizující. Fermy se ze skupiny 3, dostal do skupiny 1. Horkko se dostal ze skupiny 4 do skupiny 2 a pak zahrál slabě a propadl se. Taky jsem se dostal celkem rychle ze skupiny 4 do skupiny 2. Bohužel jsem v ní neudělal nic moc výsledky. Firefly v prvním kole překvapil a pak se díky své dobré hře dostal bez problémů na 1. místo. Poslední případ - Nils nahradil Rezacze od 6 kola a kdyby měl turnaj o kolo víc, tak už hrál skupinu 1 (posun z 3 skupiny do skupiny 1).

Wir: Lojza
| Úterý 26.června 2012, 19:40

jo ja jsem navrhoval, aby koeficienty zacinaly na 1,1,1,1 aspon prvni kolo, pak to slo 1,1,2,2 pak 1,2,3,4 pak uz treba 2,3,4,6.

SKAcz: Last game on 1st table
| Úterý 26.června 2012, 19:09

Last game of last round on first table - video:

http://youtu.be/qKfQe8BP-QE

Lojza: koeficienty
| Úterý 26.června 2012, 18:52

Prijdou mi takovy nefer a prilis stabilizujici... Clovek co zacne dole musi udelat hodne vyjimecny vysledky, aby se prokousal nahoru a uz od zacatku ma diky koeficientu min bodu, takze hodne zavisi na prvotnim nasazeni do skupin. Kdyby treba ti nejlepsi zacinali na 4ce a druzi nejlepsi na 1ce, tak si myslim ze by ti zezdola meli problem se dostat az nahoru a bodove predbehnout ty z prvni skupiny. Nevim jestli to nebyl i nejakej z navrhu, ze by chvili koeficienty byly stejny, aby ti silnejsi (co nahodou byly nasazeny dole) meli sanci probublat tam kam patri a teprve pak rozjet 6,4,3,2? Ale treba to fungovalo tak jak ma a vidim to spatne :).

SKAcz: Systém
| Úterý 26.června 2012, 12:13

Zdá se, že systém se osvědčil, Fermy vystartoval zezadu a získal bronze. Firefly byl i na druhém stole a pak ještě zafinišoval a s přehledem skončil první ...

Hodil sem popis systému anglicky mezi dokumenty na http://bughousechess.wz.cz/Doc/

SKAcz: Sunday Tourney in English
| Úterý 26.června 2012, 11:21

See http://alamarschest.wz.cz/forum&id=0#c1612

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět