Alamar's chest

Manuál k FICS

Pár poznámek

Informace obsažené v této sekci by vám měly pomoci zorientovat se v dosti chaotickém prostředí jakým bezesporu FICS je.

Wir
Síla: 1850-1950
Rating: 0
Výkonostní třída: II.

Jedná se o rychlého hráče, který zahájení odehraje rychle a pak občas čeká na figury. Občas vypouští maty. Nemá vždy přehled o čase a tak občas pustí figuru, co vadí. Hraje svou desku a tak nevidí, že může vzít figuru, ze které má spoluhráč výhodu. Občas se zastaví a neví si rady s pozicí. Podavá celkem stabilní výkon. Jako spoluhráč patří k průměru. P.S. Kdyby zapracoval na svých slabinách, mohl by jít ještě herně nahoru.

Kvalita zahájení7
Nedělá nesmyslné tahy4
Přesnost útoku5
Kvalita obrany5
Neztrácí materiál5
Schopnost komunikace(domluvy) se spoluhráčem6
Není zbrklý5
Využití lepšího času6
Schopnost hrát bug jako blicku5
Schopnost vzít správnou figuru5
Hra proti slabším soupeřům7
Hra proti stejně silným soupeřům7
Hra proti silnějším soupeřům6
Agresivita hry7
Celkový index5,71

Diskuze
Alamar: nové
| Neděle 1.července 2007, 19:28

Zvýšil jsem Wirovi sílu oproti původní hodnotě 1650-1850, udělal v poslední době výkonnostní skok. Kvalita zahájení už je taky vyšší (původně 5).

SKAcz: nejaka cisla
| Úterý 22.února 2005, 12:21

Schopnost hrat bug jako blitzku je u Wira nikoliv prumer ale podprumer, dal bych mu tak 1. Schopnost vzít správnou figuru (neslo by ty indexy ocislovat ci opismenkovat: A,B,C,D ...) bych mu dal 2, Schopnost komunikace(domluvy) se spoluhráčem 1. Agresivita hry tak 8-10. Využití lepšího času 1. Ale stani si na figurky bych mu dal 10 :)
Ja toho radsi necham, chtelo by to uvest priklad co 10 znamena, jestli ze Wir kdyz ho to chytne chce N+Q a nehraje a nehraje dokud to nedostane ...

Alamar: re Wir
| Pondělí 21.února 2005, 23:16

Když jsem vyzýval k diskuzi o vlastnostech, tak si tolik nápadů neměl, ale to nevadí. Agresivita hry tam je. Znalost času = využití lepšího času. Rychlost hry jsem vynechal záměrně, když nic jiného můžeš ji najít na JB stránkách. Kromě toho znám spoustu superrychlých hráčů jejichž kvalita hry je skoro nulová. Navíc rychlost je většinou uvedena v slovním komentáři.

PREMOVE považuji za nesmyslný parametr, neboť já je nedokáži zjistit a ani JB je nemá úplně dobře. Nezapomeň, že úroveň premovů se mění velmi dramaticky s novou partii.

Alamar: re Ivanek
| Pondělí 21.února 2005, 23:05

V tomto hodnocení je možné, že Sandokanom má větší index. Toto hodnocení je dalším doplňující informací o hráči. Index má sloužit k tomu, aby si mohl říci: "Tady mám tři hráče o síle 1700, ale tenhle má vyšší index!"

Wir: podivne hodnoceni
| Pondělí 21.února 2005, 18:20

Me se to nezda, hodnoty jsou vsude 5 - 7 krome nesmyslnych tahu (4). Chybi tam takove dulezity veci jako rychlost, premove, sacsitting (agresivita?), znalost casu, spravne rozhodnuti/odvaha?, hra pro druhou desku. Na druhou stranu nektere veci toho moc nerikaji - neni zbrkly? vzit spravnou figuru? to by zaslouzilo vysvetleni.
Podle me takovy hodnoceni (kde je vse v rozsahu 5-7) je k nicemu, to staci celkovy index. Navic az moc subjektivni, ale co jsou to Alamarovy stranky tak reprezentuji jeho nazory. Chtelo by to ale vic promyslet.

ivanek: supr
| Pondělí 21.února 2005, 17:18

A uz je to tady! Neztraci material bych dal 2 nebo 3. Celkovy index je komplexni hodnoceni nebo prumer? Protoze pak nerozumim proc ma sandokanom vetsi index, pricemz jsi ho ohodnotil podstatne mensim ratingem.

SKAcz: Jeden Wiruv uspech
| Pátek 18.února 2005, 13:04

Cituji z aktualit (doplnil jsem besty):
Wir včera předvedl výkon, který můžeme označit za jeho "životní úspěch". Wir (best 1947 (16-May-2004)) s Bughausem (best 2186 (08-Jul-2004)) hrál proti GusMcClainovi (best 2812 (25-Sep-2004)) s Bugzillou (best 2626 (24-Aug-2002)) 5:12.

Wir: alamar
| Pátek 4.února 2005, 17:13

Dobre se premovuje rada variant

SKAcz: re Alamar
| Pátek 4.února 2005, 16:30

Ale to proboha prece wir po 30000 partii snad vi ne ? (nebo fakt ne ?)

Alamar: re Wir
| Pátek 4.února 2005, 10:23

To je sice možné, ale většina hráčů dává přednost hrát varianty, které se dobře premuvují.

Wir: re Alamar
| Pátek 4.února 2005, 01:53

Hezke, ale co kdyz nekdo najednou zahajeni zmeni?

Alamar: re Wir
| Pátek 4.února 2005, 00:28

To je právě jedna z tvých slabin, že se když použiji tvůj termín "nenechávám se ovlivňovat nějakými seriemi". Celá řada hráčů hraje se soupeřem pořád a pořád .... ty samé zahájení, mění tu samou skladbu figur. Na tomhle se dá vydělat: mohu hrát rychleji, připravit si zákeřné tahy, spočítat si další hru dopředu atd. Toto vše znamená, že svoji hru a hru spoluhráče analyzuji, snažím se abychom jako tým hráli lépe. To je to, čemu my říkáme týmová strategie. Můžeš mít námitky a já je taky očekávám.

Wir: re Alamar
| Pátek 4.února 2005, 00:16

Uklidni se, ja se nerozciluji. Jen zastavam nazor, ze zmenit zahajeni mohl i ivanek, a obecne dama s konem a hordou figur v patem tahu se neocekava. Ja hraji vetsinou kazdou partii samostatne, nenachavam se ovlinovat nejakymi seriemi.

Alamar: re re Wir
| Pátek 4.února 2005, 00:11

Protože ty partie mam logovaný a také jsem je viděl přímo, mohu uvést na pravou míru "vzniklé mýty" (Mytologii nehodlám podporovat).

1)Jak říká Ivanek, dáma s další hordou figur chodila vždy.
2)Ty si svého soupeře dost často na toto dusil (jak to skončilo je jiná záležitost).
3)Tato sada figur ti musela vyhovovat, jinak by ti to vadilo mnohem dříve.
4)V dané partii jsi premuoval. Premuve Kxf7 ve chvíli, kdy tvůj soupeř má koně a může ti i tak dát nepříjemné J@e5+ není správné. Tvůj soupeř našikmo byl na tahu a mohl svým tahem vyměnit dámy. Takže premuovat tuto kravinu je zcela jasny nesmysl. Chybu si udělal jen ty.

Nechápu proč se rozčiluješ kvůli jedné partii. Vždyť jedna partie pro tebe a celou řadu dalších nic neznamená nebo si změnil pohled na věc?

Wir: re
| Čtvrtek 3.února 2005, 16:42

Nevidim duvod, proc ja bych mel byt tim kdo zmeni variantu? Nakonec to tak bylo, v dalsi partii uz jsem si dat mat nenachal, ale pokud nekdo hraje Nf3-Ng5-Nxf7-N@g5-Q@f7 pak nevidim duvod proc by to mela druha deska podporovat, i kdyby pritom byl pesec nacic coz je nevyznamne. IMHO zmena zahajeni na ivankove desce by taky nebyla od veci.

Alamar: re Wir
| Čtvrtek 3.února 2005, 15:25

Toto mohu potvrdit. Ty jsi vždy měnil koně a dámu a Wir celou dobu hrál variantu, kde mu tyto figury vadily. Bylo jen otázkou času, kdy na to doplatí. Mě to ani nepřekvapilo, čekal jsem ten rychlý mat dříve.

ivanek: 30 000
| Čtvrtek 3.února 2005, 14:22

To neni zadne velke cislo :). Alamar byl svedkem toho kdyz jsem nedavno na fics hral s Wirem proti Spurs+TheDane. Spurs hral za cerne proti me vzdy stejne zahajeni, ve kterem se behem prvnich 7 tahu vymenily damy, kone a ja ziskaval jeste pesce. To asi 10x za sebou. V desate partii dostal Wir mat damou na f7 a zacal si stezovat, ze necekal ze hned tak na zacatku vymenim kone s damou.

SKAcz: Bez analyzy chyb se dal Wire tezko dostanes
| Čtvrtek 3.února 2005, 13:38

Wir na fics odehral uz Bughouse pres 30 000 partii a stale ma 1700 a best ani ne 2000. Dukaz toho ze je lepsi odehrat 10 partii a pak je 30minut analyzovat nez odehrat 1000 a ani se na sve chyby nepodivat.

SKAcz: To jo
| Středa 2.února 2005, 19:35

V tom nelze nez souhlasit. Nikdy nezapomenu jak sme hrali s wirem nekdy v 2002 ci 2003 asi dve partie a byly to tezke partie,ja v jedne utocil ale me armady podporovane wirovymi dodavkami sly kupredu pomalu (ikdyz vicemene jiste), ale Wir bojoval jako lev nachazel jak drzet pozici a nakonec sme vyhrali postupne.
A po tech partiich dodal : "uff to byla ale drina".

ivanek: re skacz
| Středa 2.února 2005, 16:04

LOOOL. SKAcz'ove komentare me vazne rozesmaly. Hlavne proto jakym zpusobem pise o Wirovi, fakt vtipne. A musim taky rict, ze ackoliv jsou jeho prispevky delsi jako obvykle, precetl jsem to tentokrat cele a vyjimecne se da souhlasit s vice nez 50 procenty. Dobry job.

Jeste abych rekl neco o Wirovi, zda se ze vsichni (vcetne me) tady verime ze Wir by byl a dost lepsi kdyby vypiloval sve slabe stranky. To plati obecne jen o malo hracich.

SKAcz: ZAhajeni
| Středa 2.února 2005, 12:46

Wir je idealni souper pokud si chcete natrenovat varianty kde se betuje na f7 a f2 a pak se krici na spoluhrace ++ (teda kricet nechte wira vy bud trenujte obranu nebo se ho snazte krmit figurkama),
v tom je neprekonatelny : ma v tom praxi 20000 partii na fics a zkusi na vas kdejaky trik. Az se to naucite pokryvat, zkuste ho krmit, kdyz i to zvladnete, tak mi dejte vedet hledam spoluhrace s nimz bych ziskal titul mistra CR :)

SKAcz: optimismus
| Středa 2.února 2005, 12:40

Wir je vzdy optimista se zda, take se to da nazvat nekriticnosti, vyberte si dle sve zkusennosti a situace.

SKAcz: Kladna stranka veci
| Středa 2.února 2005, 12:35

Zase Wir zpestri kazdy turnaj jako vas souper. S nim se clovek nikdy nenudi. A souperi maji casto pokud mate za spoluhrace Wira pro vas tezky udel pochopeni coz pokud ma Wir svou chvilku vede i k tomu ze obcas prekvapive vyhraje kdyz mu jdou do ruky spravne ++++++ a podari se mu s nima matit beze strat co by pohrbili jeho spoluihrace rychleji.

SKAcz: dodatek
| Středa 2.února 2005, 12:30

Jo dodal bych ze co sem napsal ma zaklad prevazne ve hre za skutecnou sachovnici. Teda nee ze by na fics to bylo o tolik jine.
jo jeste Wir umi za deskou kdyz uz ma "jenom" treba 5sec do konce obetovat vse a zkouset vyhrat na cas, cimz vas pohrbi pokud mu date k dispozici damu v domeni ze tam s ni a par jinejma figurkama zkusi dat mat (kterej vidite sancovne a hlavne se tesite jak ze to bude asi jeho souper v casovce rychle a uspesne branit az mu pohrozi). Tato metoda "utoku sokem" kterou wir vypestoval na fics casto spolehlive znici spoluhrace ucinneji nez jeho souper, zvlast pokud ten souper umi davat i v casovce sachy figurkama bez toho aby je ztracel, pokud je to nedejboze utocnik co nekouka na cas, tak too mate aspon rychle za sebou.

SKAcz: Neco o wirovi
| Středa 2.února 2005, 12:20

Wir casto stoji kdyz si umane ze chce kone napriklad.
Wir casto krici na spoluhrace +Q v pozici kdy ma v ruce armadu jinych figur. Wir se neumi podridit tymove hre, najdete-li jednoduchy zpusob jak soupere drtit na jejich slabiny ale bude to znamenat ze by Wir jen rychle odtahal zahajen a pak kazdou chvili stal, nepocitejte s nim, on radsi "aby porad nestal" bude prohravat. Jeho matici technika neni lepsi nez treba u Sandokanoma (kdyz ho chytne "++N" tak i horsi, protoze se zasekne a stoji). Kdyz mu reknete ze ma damu navic a 10 vterin ma hrat jako normalni sachy tak misto aby se radosti vrhl na soupere tak se boji ze si udela v pozici diry. Uz se mi s nim stalo ze sem mu dal do ruky 3 figury a jeho souperi jednu a predpokladal sem ze tlakem 3 ku 1 postavi pozici kdy neco malo vymeni a ja vyhraju, ale zrada po nejake dobe sem se koukl vedle a on "si prohlize co ma v ruce za zologickou a este nenasel jak to uplatnit", z toho plyne : on skoro nesleduje spoluhracovu desku a necekejte od nej ze kdyz muzete vyhrat ze vam sam prihraje na to material. To treba od Sandokanoma cekat muzete. Zase teda narozdil od Sandokanoma neni zbrkly a nepanikari (pokud do toho nepocitam ze se zasekne kdyz chce specifickou figurku jako sesteho kone pote co uz 4 vymenil).
Mezi jeho nejvetsi slabiny patri ze neumi ci nechce zanalyzovat sve slabe stranky a systematicky je odstranovat. Rovnez neumi hrat bughouse v nemz se stridave musi stat. vubec uplatneni lepsiho casu mu nejde coz souvisi s jeho spatnou schopnosti hrat bug jako bleskovku. Mysli si o sobe ze je stejne dobry jako hraci kteri ho ve vsech statistikach a vysledkach prekonavaji. Obcas ztraci soudnost : kdyz Firefly proti Alamarovi vzdal a bylo to tim ze Alamar dostal do ruky nejmin o cistou figuru vic (Wir hral proti Lojzovi) tak se tvaril prekvapene v duchu "sakra sem si myslel ze Firefly je lepsi hrac a ze par mych obeti vydrzi". Hele co kdybysme takhle zkritizovali kazdyho apon kazdy uvidi sve slabiny ty dobre stranky stejne kazdy zna :)

Wir: Obcas
| Středa 2.února 2005, 00:01

Obcas obcas obcas obcas. Kdo neco obcas neudela? Kdo obcas neudela chybu?

Nový komentářNew commentEN


V komentáři nelze přímo používat html tagy. Můžete použít [b]pro tučný text[/b], [i]pro kurzívu[/i], respektive [cite]pro citaci[/cite]



 
zpět